Mielipiteet

Lukijan mielipide: Nato-kiima vaarantaa Suomen suvereniteetin?

Naton asema vallankäyttäjänä joutuu veitsen terälle, kun Vladimir Putin kielsi sitä laajentumasta idän suuntaan.

Venäjä on siirtänyt valtavan määrän miehitystä ja asekalustoa Ukrainan rajalle, jolloin sota-arsenaaliaan lähialueille kaavailevan Naton toimet muuttuvat nuorallatanssiksi konfliktiuhan kasvaessa.

Naton laajentumiskielto on viesti niin Ukrainan kuin Suomenkin suuntaan. Suomi rakensi Urho Kekkosen toimiajalla yya-sopimuksineen erityisaseman Venäjään nähden. Vaikka ajat ovat muuttuneet, niin Venäjän kanssa leikittely poliittisesti herkillä konflikteilla on tyhmyyttä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ulkoministeri Pekka Haavisto rypee Afganistanin jäänteissä sekä Valko-Venäjän ja Puolan pakolaiskonflikteissa, mutta ymmärtää sen ettei Nato kykene pelastavaksi enkeliksi kummassakaan. Presidentti Sauli Niinistö kertoo medialle Nato-jäsenyyden hakemisen olevan hakijan sekä jäsenyydestä päättävien välinen asia, ja toisaalla julistaa kauhun tasapainosta olevan enää vain kauhu jäljellä.

Pääministeri Sanna Marin bilettämisen ohessa vaati twiitissään Aleksei Navalnyin vapauttamista Venäjällä keskustelematta siitä Sauli Niinistön kanssa. Mediavälitteisillä valtiojohtajien kannanotoilla harvoin rakennetaan keskinäistä luottamusta, eikä sitä synny näissäkään tapauksissa.

Suomalaisten näkemykset Nato-jäsenyyteen ovat kaksijakoiset. Kyselyjen mukaan alle neljännes kannattaa ja noin puolet vastustaa jäsenyyttä.

Baltian maissa Nato-jäsenyyden myötä Venäjän pelko ei ole kadonnut minnekään. Suomessa Kokoomus ja RKP liputtavat jäsenyyden puolesta muiden puolueiden vastustaessa sitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Upseeriliitto on jäsenyyden kannalla, mutta pontimena lienee yhteiset laajemmat sotaharjoitukset sekä palkkojen korotukset Nato-tasolle.

Nato-jäsenyyden myötä Suomi kadottaisi suurvaltojen välittäjäasemansa, sekä jatkossa maamme huipputapaamisten kohtauspaikka "Helsingin hengessä" katoaisi. Vaarana on myös, että jonain aamuna yllättäen uutisia lukevat Pasilan kaikki toimittajat puhuvat itärajan takaisella aksentilla ja sisällöillä.

Mikä olisi todellinen etu, joka Nato-jäsenyydellä saavutettaisiin?

Aulis Korhonen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamo

Kirjoittajan mukaan Baltian maissa Nato-jäsenyyden myötä Venäjän pelko ei ole kadonnut minnekään. Kuvassa Neuvostodiktaattorien patsaita Tallinnan Maarjamäellä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä