Mielipiteet

Lukijan mielipide: Päätöksen teko, avoimuus ja politiikka

Suomen hallituksen ministerit menevät riihen orsille, varstovat siellä viikon verran toisiaan, tulevat ja julistavat: Nyt on on yhteisymmärrys löydetty, muttei vielä voi sanoa mitä, kerrotaan kunhan asia selviää. Miljardit vaihtoivat omistajaansa, kansa kumartaa ja kiittää. Rauha maassa, kaikki hyvin.

Meillä Kainuussa sotessa pitäisi saada 20 miljoonaa euroa säästöjä. Yritäpä tehdä vaikka muutaman kymppitonnin säästö, niin jo ollaan huutamassa perään, ettei noin. Ensin pitää kaikkien tietää, käydä avoin keskustelu, hakea yhteisymmärrys, laskea kuntakohtainen kokonaisarvio jne. Ei ette te saa, vaan 20 miljoonaa euroa pitää säästää.

Kuntakohtainen kokonaisarvio johtaa ikiliikkujaan, missä jokainen kuntaan palkattava sote-työläinen tuottaa voittoa kuntaan. Sitä enemmän mitä pienempi kunnan maksuosuus. Sen ovat nyt kunnat kehittäneet, niin myös monet poliitikot kaiken ymmärtäessään. On se maan mainio asia, kun meillä on näin idearikasta johtajuutta. Näin asettaen rajaehdot kaikki työttömät kait tulisi palkata sotelle ja rahaa virtaa kassaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miksi se ei näy tuloksissa?

No, kuntakohtainen "kokonaisarvio" tarkoittaa sitä, että kunta menestyy, mutta muu Kainuu köyhtyy. Tällä halutaan estää kaikki tehostamistoimenpiteet Kainuun sotessa. Kun tarkastelu asetetaan maakuntakohtaiseksi, kaikki kuntakohtainen tarkastelu osoittautuu lopulta vain tehostamistoimenpiteiden estämiseksi.

Jopa Kajaanin vihreiden Silja Keränen on sitä mieltä, ettei jotain Kajaanin kaupungille kuuluvaa soten muutamalla kymppitonnilla tukemaa ei-lakisääteistä palvelun tukea soten hallitus saa mennä lopettamaan ilman avointa koko kansan ensin käymää keskustelua, kuntien johtajien, hallituksien, valtuustojen ensin valmistelemaa päätöstä.

Soten hallituksella täytyy olla valta selvittää, katsoa ja tehdä päätökset pohjautuen tosiasioihin ja huomioiden koko maakunnan etu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hannu Suutari

kuntavavaaliehdokas (kok.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä