Mielipiteet

Lukijan mielipide: Pridessä on kyse yhdenvertaisuudesta

Kuhmon kaupunginvaltuutettu Jaakko Mikkola (kd.) jätti Kuhmon kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.6.2021 valtuutetun aloitteen siitä, että Pride-viikkoa ei järjestetä Kuhmon kaupungissa.

Me Kainuun Seta ry:ssä haluamme muistuttaa, että toisin kuin Mikkola aloitteessaan väittää, Priden järjestämisessä on kyse tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä, ihmisoikeuksien takaamisesta sekä vihapuheen ja syrjinnän torjumisesta.

Sukupuoleltaan ja sen ilmaisulta sekä seksuaaliselta suuntautumiseltaan moninaiset (=sateenkaarevat) ihmiset ovat olleet vihamielisen häirinnän kohde pitkään. Tämä viha kohdistuu monin tavoin sateenkaareviin lapsiin ja nuoriin, jotka ovat erittäin haavoittuvassa asemassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On erikoista, että Mikkola perusteli aloitettaan lasten ja nuorten kasvun turvaamisella, sillä mahdollisuus kasvaa oman sukupuolen tai seksuaalisen identiteetin mukaisesti, tutkitusti edesauttaa heidän hyvinvointiaan tulevaisuudessa.

Aloitetta käsiteltiin 23.5.2022 ja Kuhmon kaupunginvaltuusto yksimielisesti hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen, jonka mukaan Kuhmon kaupunki ei yhdy Mikkolan valtuustoaloitteeseen. Perusteluissa vedotaan kaupunkistrategiaan, jonka mukaan kaupungin missio on "olla turvallinen ja avoin kotikaupunki toteuttaa unelmia sekä ajatella isosti".

Kaupunkistrategian mukaan Kuhmon keskeisiin arvoihin kuuluvat yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys ja avoimuus. Kaupunkistrategiassa sanotaan myös, että "meillä tulee olla uskallusta puuttua toimintaan joka on syrjivää ja yhdenvertaisuusperiaatteiden vastaista."

Olemme hyvin iloisia, että Kuhmon kaupunki on sitoutunut edistämään kaikkien asukkaidensa hyvinvointia ja turvallisuutta. Toivomme kuitenkin, että Kuhmon kaupunki ottaisi näkyvämmän asenteen myös istuntosalien ulkopuolella. Yhdenvertaisuuden toteutumiseksi ei ikävä kyllä riitä, että Kuhmon kaupunki toteaa olevansa Mikkolan aloitteen kanssa eri mieltä, vaikka kiitollisena kuulimme kaupungin perustelut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi sateenkaariliputuksella kaupunki voi osoittaa haluavansa kehittää turvallisempaa kaupunkia myös sateenkaareville ihmisille, sekä sanoa ei syrjinnälle. Kaupungin liputus Kuhmon Priden aikaan (10.7.2022) olisi erittäin vahva symbolinen ele.

Toivomme, että Kuhmon kaupunki ottaisi Mikkolan aloitteen hylkäämisestä vielä pienen askeleen eteenpäin.

Haastamme Kuhmon kaupungin nostamaan sateenkaarilipun yhdenvertaisuuden sekä tasa-arvon puolesta. Lippu meillä on jo valmiina.

Taija Kovalainen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

puheenjohtaja

Noora Limnell

varapuheenjohtaja

Kainuun Seta ry

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet lasten ja nuorten unohtamista translain uudistuksesta. Hallitusohjelman mukaan sukupuolen oikeudellinen vahvistus tulisi olemaan mahdollista vain täysi-ikäiselle henkilölle, joka "esittää perustellun selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa korjattavaan sukupuoleen".
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä