Mielipiteet

Lukijan mielipide: Putinin viesti Niinistölle on arvoitus?

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Tomas Ries arvelee Sauli Niinistön saaneen kahdenvälisissä keskusteluissa varoituksen Vladimir Putinilta . Ries tulkitsee johtotason debatissa Putinin vetäneen punaisen viivan, jota valtioiden välisissä sekä viereisissä kuvioissa ei pidä ylittää.

Ilman Nato-jäsenyyttä pelotevaikutus toimii molempiin suuntiin, koska Putinin mahdollinen riskaabeli ehdotus sysäisi Suomen hakeutumaan Naton jäseneksi ja joutuisi samalla tahtomattaan Venäjän ohjusten kohteeksi. Käytännössä itsenäinen Suomi toimii puskurina Ruotsin suunnalle sekä osittain myös Baltian maihin päin.

Sauli Niinistö ennen presidentiksi valintaansa suhtautui myönteisesti Nato-jäsenyyteen, mutta presidentti ajallaan on ollut asiasta hiljaa kuin "pissi villasukassa". Ajatuspajan johtaja Risto E. J. Penttilä on tunnettu "Natohaukka", mutta hänenkin näkemysten suunta vaihtelee kuin tuuliviirin laku syysmyrskyssä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Presidentti Niinistö tarvitsisi nyt maidemme välejä itään päin passatessa "Urkin" taidot, ettei Suomi joutuisi puskurimaana rintamien väliseksi temmellyskentäksi. Nyt olisi mielenkiintoista päästä etukäteen lukemaan Sauli Niinistön kymmenen vuoden päästä ilmestyvät muistelmat, joissa hän avaa Putinin hänelle 2020-luvun alkaessa esittämät ukaasit Suomen suuntaan.

Ukaasien laatua voi etukäteen arvailla vain siitä, että tapaamisten jälkeisissä mediaesiintymisissä Putinin posket pyöristyvät mutta Niinistön otsarypyt vain syvenevät.

Sauli Niinistökin ymmärtää sen, että Nato-jäsenyyttä haettaessa Suomessa käynnistyy venäjän kielen yleinen opetus enen kuin jäsenyyshakemus on edes tavoittanut vastaanottajat.

Aulis Korhonen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä