Mielipiteet

Lukijan mielipide: Sähköauto on päästötön vain uusiutuvalla sähköllä ladattuna

Sähköauton latauspisteen sähkö taloyhtiöissä on useimmiten isännöitsijän kilpailuttamaa edullisinta markkinoilta saatavaa uusiutumatonta sähköä, jonka vähäpäästöisyyteen yksittäisellä asukkaalla ei ole juurikaan mahdollisuutta vaikuttaa. Tuolloin sähköauton käyttäminen ei olekaan päästötöntä.

Kuinka paljon maamme sähköautoista ladataan edellä mainituissa kiinteistöissä?

* * *

Dieselautoilijoilla on mahdollisuus saada hiilidioksidipäästöt putoamaan 90 prosenttia siirtymällä tankkaamaan uusiutuvaa dieseliä. Tuo jäljelle jäävä kymmenys alittaa biokaasuautojen käyttövoiman koko elinkaaren hiilidioksidipäästöt. Samoin sähköauton, mikäli sen lataamisessa ei käytetä uusiutuvaa sähköä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusiutuva diesel on 15 prosenttia kalliimpaa, mutta huomattavasti edullisempaa kuin uudehkon kaasu- tai sähkökäyttöisen auton hankkiminen.

* * *

Käytössäni olevan neljännesvuosisadan ikäisen kolmannen sukupolven hippiretkeilyvolkkarin CO2-päästöt ovat uusiutuvalla dieselillä ajettaessa pienemmät kuin sähköauton ajettaessa normisähköllä.

Dieselmoottoreiden miinuksena ovat hiukkaspäästöt, jotka varsinkin kaupungeissa ovat haitallisia. Tuo ei koskene kuitenkaan meitä pohjoisen harvaanasuttuja seutuja, ja olihan meillä jo entuudestaan nämä puulla lämmitettävät saunankiukaat.

Päästöjen vähentämisessä ensisijaisesti tärkeimpiä ovat ajamatta jätetyt kilometrit.

Päästöjen vähentämisessä ensisijaisesti tärkeimpiä ovat ajamatta jätetyt kilometrit. Seuraavaksi ratkaisevinta on se, millä käyttöenergia on tuotettu. Jäljelle jääviin tarpeisiin tarvitsemme kaikkia vähähiilisiä käyttövoimanlähteitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esa Kumpulainen

vähähiilisyysasiantuntija, Ekokymppi

Kirjoittajan mukaan sähköauto on päästötön vain uusiutuvalla energialla ladattuna.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä