Mielipiteet

Lukijan mielipide: Sähkön perusmaksuja rajoitettava lailla

Kainuun Samomien etusivulla kerrottiin 29. tammikuuta, että Kajaven siirtohinnat voivat jopa laskea. Uskoo ken haluaa moiseen väittämään.

Samassa lehdessä oli esimerkkejä kyseisestä asiasta, muun muassa näin: "Pientalo, ei sähkölämmitystä. Vuosikulutus 5000 kwh, verollinen siirtohinta vuonna 2019 10,5 snt/kwh. Siirtomaksu 523 euroa vuonna 2019. Siirtomaksu toimien jälkeen 436 euroa vuodessa, alenema 87 euroa."

Nämä hinnat eivät mielestäni päde Kajaven toiminta-alueella. Laskelmieni mukaan Kajaven siirtohinta oli isompi kyseisenä vuonna. Kajaven hinnasto 1.1.2021, siirtohinta 7.92 snt/kwh. Perusmaksu 447,60 euroa/vuosi. Näillä luvuilla saadaan siirron hinnaksi 16,82 snt/ kwh. Jos kulutus 5000 kwh/vuosi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaven Heikki Juntunen aivan oikein kertoi, ettei tällä lakimuutoksella ole juurikaan vaikutusta heidän hinnoitteluunsa.

Kajave kerää jo perusmaksuja yli 20 miljoonaa euroa vuodessa. Jos tämä raha käytetään kokonaan linjojen hoitoon ja uusintaan, niin investointiaikaa ei tarvitse jatkaa kovinkaan paljon. Tämä lakimuunnos vaikuttaa vain osinkojen jakoon. Jos omistajat haluavat saman tuoton kuin ennen, perus- ja siirtohinnat tulevat nousemaan Kainuussa noin 7 prosentin vuosivauhdilla.

Jos perusmaksujen suuruuteen ei vaikuteta lailla, tulee tämä näyttelemään tulevaisuudessa entistä suurempaa osaa sähkönsiirtohinnassa. Jo nyt eräs sähköyhtiö nosti 1.1.2021 alkaen perusmaksua 100 prosenttia eli kaksinkertaiseksi.

Eero Okkonen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaani

Kajaanin kaupunki omistaa Loiste-konsernista 51 prosenttia ja Sotkamon kunta 16 prosenttia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä