Lukijan mielipide: Sotesta ja kuntavaaleista – ''Kunnille jää pohtimista riittävästi''
Sote-uudistusta on tehty monta kymmentä vuotta saamatta sitä aikaiseksi puolueiden erimielisyyksien vuoksi. Sote jos mikä koskee kunnallista päätäntävaltaa ja kunnassa asuvia ihmisiä.
Eräät tahot tahtoisivat, että kunnat ja kaupungit hoitaisivat sote-tehtävät, mutta ainakin täällä Pohjois-Suomessa väestön vanheneminen ja nuorten ikäluokkien väheneminen, veronmaksukyvyn heikkeneminen ja väestön muuttaminen on tehnyt pienten kuntien ja kaupunkien sote-tehtävien hoidon haastavaksi, joten nykyinen sote-malli kunnallisella pohjalla ei toimi.
Hallitus on tehnyt ehdotuksen 18 hyvinvointialueen tai maakunnan perustamiseksi, jossa valtio rahoittaisi hyvinvointialueen palvelut. Silti eräissä polittisissa piireissä väännetään kättä kunnallisesta sotesta ja arvostellan rajusti esim. Kainuun sote-mallia, joka on näyttänyt kyntensä tässä korona-ajassa.
Yhtenäisellä viranhaltijoiden toimintamallilla on tullut tulosta ja korona on saatu tukahdutettua.
Muutenkin pienien alkukankeuksien poistuttua Kainuun sote on toiminut mallikkaasti. Alimitoitetut budjetit ovat vuosikymmenten kuluessa syövyttäneet rahoitusta ja heikentäneet toimintaedellytyksiä. On tehty hätäsäästöjä, jotka vuosien kuluessa ovat kasvattaneet alijäämää.
Nykyinen hallituksen esitys 18 hyvinvointialueesta on hyvä. Toivottavasti järki voittaa eduskunnassa ja perustuslakivaliokunnassa.
Ilmeisesti eräillä tahoilla pelätään kuntien ja kaupunkien näivettyvän, mutta kunnille jää riittävästi ratkottavaa ilman soten painolastia. Koulutus ja päiväkodit, kaavoitus, tekninen osaaminen, vesihuolto, siinä on kunnille pohtimista aivan riittävästi.
Timo Laatikainen
Sotkamo
Kommentit
Jätä kommenttikokoomusnuori
21.2.2021 5:31
Kuinka soten hyvyyttä voidaan määritellä jos suunnittelun alkumetreillä ei ole yksilöity ja asetettu toiminnalle laadullisia tavoitteita julkisuuteen. Keskustelu , valmistelu ja päätöksenteko on pääsäätöisesti suoritettu taloudellisten mittareiden mukaan. Laatua ja palveluiden laatua saati paikkakuntakohtaisten palveluiden laatuerojen vertailua ei ole suoritettu. Ei koska yhteisiä laatumittareita ei ole.
Mitä nykyiseen Kainuun soten laadulliseen mittaamisen tulee niin kuinka sen voi suorittaa jos valvontasuunnitelmaakaan ei julkiuudessa ole.
Kokonaisuutena tätä sote mallin synnyttämisurakkaa voi ainoastaan tarkastella epärealistisen suurena aikamme opinnäytetyönä . Opinnäytetyönä, jossa kukaan ei loppupelissä haluaisi enään esiintyä allekirjoittajana ja asiantuntijana kun se joskus aikojen päästä siirtyy osaksi suomalaisen yhteiskuntarakenteiden historiaa. Historiaan yhtenä aikanasa käytänteenä ja toimintamallina johon tulevat sukupolvet löysivät ne valuvirheet jotka kantapään kautta jouduttiin taas kerran vuoksemme opettelemaan virheisiin syyttömien toimesta..
Meille ei riitä että syömme velaksi tulevilta sukupolvilta , lisäksii sidomme heidän kätensä ja voimavaransa jotta he eivät pääse kehittämään terveydenhuoltoansa ja kuntalalouksiaan , vaan joutuvat sitomaan voimavaransa tekemiemme virheiden korjaamiseen.
Meidän opinnäytetyömme korjaamiseen.
Joku
17.2.2021 8:40
Kainuun sote on ”hyvä”, mutta ei pääse oikeaan lääkäriin.
En ymmärrä Kainuun soten kehumista!
Hoidetaan asiat yhdessä
16.2.2021 18:39
Kunnallinen sote on erittäin hyvä, kun kunnat yhdistetään sote-rajausten mukaan. Ei turhaa hallintoa, ei lisää veroportaita, ei lisää vaaleja.