Lukijan mielipide: Suomalaiset on saatava liikkeelle hinnalla millä hyvänsä
Lasten ja nuorten liikkumattomuus nousi vahvasti esille viime vuoden puolella Move! -mittauksen tulosten julkaisun jälkipyykkinä. Move! testaa lasten ja nuorten fyysistä toimintakykyä ja heikot tulokset herättivät laajalti huolta suomalaisnuorten jaksamisesta.
Suppeana yhteenvetona voidaan todeta, että huono fyysinen suorituskyky haittaa jo monien nuorten arjen toimintakykyä. Yhteiskunnan kannalta olisi kriittistä saada vuosia jatkunut fyysisen toimintakyvyn laskeva trendi katkaistua.
Heikko fyysinen kunto on vakava uhka suomalaisten hyvinvoinnille, jaksamiselle ja työkyvylle. Edellä mainittuihin liittyvät ongelmat puolestaan maksavat valtiolle pitkän pennin.
"Liikunnan vaikutukset ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin ovat tuntuvat."
Kroppa tarvitsee liikuntaa, eikä siitä tutkimustulosten valossa ole haittaa mielellekään. Liikuntatottumuksia on niin paljon kuin ihmisiäkin. Usein vertaillaan kovasti eri lajeja ja kuntoilumuotoja keskenään. Mielestäni kaikki liikunta on hyvää liikuntaa.
Ei pidä myöskään unohtaa arkiliikunnan merkitystä terveyden kannalta. Arjen pikku siirtymät ja askareet ovat yllättävän isossa roolissa liikkeen kokonaismäärän suhteen.
Myös jalan tai pyörällä taitettavat työmatkat ovat varsinainen terveysteko. Lasten ja nuorten kohdalla arkiliikunnan, leikin ja pelin lisäksi liikuntaharrastusten merkitys on suuri.
Liikunnan vaikutukset ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin ovat tuntuvat. Liike on tutkitusti oiva lääke myös kasvaviin mielenterveysongelmiin. Liikunnan sosiaalinen puoli on myös äärimmäisen tärkeä.
Monissa liikuntaharrastuksissa korostuu yhdessä tekeminen ja eri lajit tuovat yhteisen mielenkiinnonkohteen jakavia ihmisiä yhteen. Liikunta onkin Suomen suurin kansanliike ja sen yhteiskunnallista arvoa ei voi rahassa mitata.
"Opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi ottaa selvä vetovastuu liikuntapäätöksenteon johtamisesta yli ministeriörajojen."
Terveydenhuollon jatkuvasti kasvaviin kustannuksiin ainoa kestävä ratkaisu on pyrkiä edistämään terveellistä elämäntapaa, jossa myös liikunta on väistämättä keskeisessä roolissa. Kansanterveys tarvitsee liikuntaa.
Liikunnan edistäminen on luonteeltaan poikkihallinnollinen haaste. Esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla vaikutetaan koululiikunnan tuntimääriin ja Liikenne- ja viestintäministeriö määrittelee suuntaviivoja muun muassa kevyen liikenteen väylien rakentamiseen liittyen.
Liikkumisvaikutuksia tulisikin pohtia kaikessa päätöksenteossa nykyistä enemmän. Samanaikaisesti opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi ottaa selvä vetovastuu liikuntapäätöksenteon johtamisesta yli ministeriörajojen.
On myös päivänselvää, että valtakunnallinen liikkumisen edistäminen tulee edellyttämään valtiolta nykyistä enemmän rahaa. Valtion tasolla tulee myös miettiä liikunnan edistämistä liikkumista vähentävien seikkojen kautta.
Arki on sähköistynyt vauhdilla ja saanut ihmiset entistä passiivisemmiksi monin tavoin. Kuinka paljon esimerkiksi sähköpotkulautojen yleistyminen on vähentänyt kävelyn tai pyöräilyn määrää?
"Koululiikuntatunteja on tällä hetkellä aivan liian vähän."
Seuraavaksi nostan esille muutamia käytännön keinoja liikunnan edistämiseksi. Koululiikuntatunteja on tällä hetkellä aivan liian vähän. Liikuntatuntien määrä ei paljoa auta tällä hetkellä viikoittaisten liikuntasuositusten täyttämisessä.
Lukion kurssimuotoisuus aiheuttaa puolestaan sen, että vähäiset liikuntatunnit keskittyvät muutamaan ajanjaksoon ja muulloin koululiikuntaa ei käytännössä ole lainkaan. Liikuntaa tulisi olla lukujärjestyksessä aina sillä varastoon ei voi liikkua.
Myös ammattikoulujen sekä korkeakoulujen liikuntaan tulisi satsata nykyistä enemmän. Harrastamisen hintaan on tultava helpotusta. Myös liikunnan harrastusmahdollisuuksia tulee kehittää esimerkiksi laajentamalla Harrastamisen Suomen malli- tyyppistä toimintaa.
Liikuntapainotteista iltapäiväkerhotoimintaa on lisättävä kaikkialla Suomessa. Meilläkin tulisi tavoitella niin sanottua "Islannin mallia" jossa yhteiskunta ottaa suuren roolin lasten ja nuorten liikuttajana tukemalla eri lajien harrastamista ja organisoimalla jopa kyytejä harrastusten ja kodin välillä.
Koska liikuntatottumukset omaksutaan parhaiten nuorena, olisi erityisen tärkeää lisätä liikuntaa myös varhaiskasvatuksessa. Varttuneemmille ihmisille tulisi puolestaan järjestää ohjattua liikuntatoimintaa sekä tarjota laadukasta terveysneuvontaa.
Paikoin hitiksi nousseet ostoskeskuskävelyt ovat hyvä esimerkki iäkkäämpien ihmisten liikuttamisesta. Liikunnallisen elämäntavan vahvistamiseen tulisi panostaa entistä enemmän myös puolustusvoimissa sillä se lisää myös valmiuksia puolustaa isänmaata. Varusmiesten heikkoon kuntoon on korkea aika puuttua määrätietoisesti.
Liikunnan asemaa pitäisi vahvistaa kaiken muun lisäksi aktiivisella markkinoinnilla esimerkiksi erilaisten kampanjoiden kautta.
"Terveyshaittojen ennaltaehkäisyyn olisi panostettava nyt voimalla."
Jokainen liikkuessa vuotanut hikipisara valuu kansanterveyden laariin. Terveyshaasteet ovat suuret ja terveydenhuollon menojen nousupaine kova.
Myös terveydenhuollon kantokyvyn rajoista on syytä olla huolissaan. Samoin työkyvyn laajamittainen romahdus on varteenotettava uhkakuva.
Terveyshaittojen ennaltaehkäisyyn olisi panostettava nyt voimalla, jos asioihin halutaan muutosta tulevaisuudessa.
Pyörät on saatava pyörimään heti ennen kuin liikkumattomuus räjähtää aivan käsiin.
Kirjoittaja on kansanedustaja (ps.).
Kommentit
Jätä kommenttiPihaleikit kunniaan
29.1.2023 15:46
Ennen lapset leikkivät koulun jälkeen ulkona pihaleikkejä ym. Eipä näy lapsia kotipihoilla iltaisin leikkimässä, sisällä istutaan ja räplätään puhelinta , vanhemmat haluaisi että kouluissa lisättäisi liikuntaa, mutta voisihan vanhemmat harrastaa liikuntaa lastensa kanssa,. Kun lapseni olivat pieniä, oltiin illat pihalla porukassa, kylläpä uni maistui sen jälkeen lapsillekin..
Hulavanne
29.1.2023 15:29
Mainitset, et tähän liikkumiseen tarvitaan ilman muuta rahaa. Äläpäs nyt, ketkä ne siellä perää valtion velkaantumisesta röyhkeästi ala-arvoisin välihuudoin? Rahaa pitäis löytyä taas kerran. Hohhoijaa, en jaksa enää tuota kaksinaismoralismia.
Menneisyyden tuleva hinta
28.1.2023 9:50
Olemme auttamattomasti myöhässä. Tärkempää tuntuu kouluissa olevan kaikki muu kuin liikuntakasvatus. Opettajien oma olemus ja kunto kertoo kaiken tarvittavan. Sateenkaari-opetus ja sukupuolen vaihto kiinnostaa nykyisiä ministereitä enemmän kuin koululiikunnan lisääminen. Olemme totaalisesti hukassa. Paluu ”normaaliin” on täysin utopiaa. Nykyisten koululaisten vanhemmista suuri osa ei pysty tukemaan lapsiaan. Rahaa tuhlataan koulutukseen valtavia summia, avustajia palkataan lisää. Mikään ei muutu vaan pahenee. Syyt tiedetään mutta niihin ei kukaan uskalla puuttua. Meillä on käsissämme tulevaisuus jolla ei ole tulevaisuutta. Niin kauan kun Lapset määrää ,, niin kuilu vaan syvenee. Nykyinen opetusministeri on täysin ulkona todellisuudesta. Yrittää vaan rahalla tilkitä uppoavaa laivaa.