Mielipiteet

Lukijan mielipide: Taas aurinkopaneeleista

Kirjoitin jo viisi vuotta sitten KS:n mielipidepalstalle kysymyksen Kajaanin kaupungille, miksi se vaatii aurinkopaneelien asennukseen toimenpideluvan.

Ihmettelin tuolloin, miksi aurinkovoiman käyttöön ottamiseen ei yksityiselle ihmiselle ole tarjolla mitään tukea. Tuntui hullulta, että yhteiskunta tuki kaikkein kannattavinta uusiutuvaa sähköntuotantoa huikeilla summilla – nimenomaan tuulivoimaa – mutta ei ollenkaan uusiutuvan sähkön tuotantoa pienyksiköissä.

Päinvastoin yhteiskunta edelleen rahastaa lupien vaatimisella pientä investoijaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos katon kulma ei muutu kennojen asennuksen johdosta, ihmettelen, miksi Kajaanin kaupunki vaatii kennojen asennukseen toimenpideluvan ja naapurien kuulemisen.

Luontoäiti tekee paljon suurempia muutoksia kattoprofiiliin kuin aurinkokennojen asennus vaatii. Samalla logiikalla pitäisi toimenpidelupa vaatia jo siitä, että pudottaa katolta sinne satanutta lunta. Enemmän siinä kattoprofiili muuttuu.

Muistutin kirjoituksessani, että esimerkiksi teknologiaan panostavassa Lappeenrannan kaupungissa ei toimenpidelupia aurinkokennoihin vaadita.

Tähän voin nyt tänä vuonna lisätä sen, että kun Kajave on nostanut koko ajan nimenomaan sähkön siirtohintojen perusmaksuja, tekee se vielä kannattamattomaksi osallistua näihin ilmastotalkoisiin. Mitä vähemmän ostat sähköä, sen kalliimmaksi se tulee kWh:a kohden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen yrittänyt ottaa yhteyttä eri poliitikkoihin, jotta sähkönsiirron perusmaksut kokonaan kiellettäisiin, mutta huonoin tuloksin. Ei ole tullut palautetta.

Ilmastotalkoot taitavat olla poliittinen pelinappula, jolla veroja nostetaan, mutta todellisiin uudistuksiin ei olla valmiita.

Kajaven alueella ei kannata satsata aurinkopaneeleihin, koska takaisinmaksuaika karkaa yhä kauemmaksi ja kauemmaksi.

Väitteet paneelien heijastusvaikutuksista ovat pötyä. Paneelien tarkoituksena ja tekniikkana on imeä valoa ja sen tuomaa energiaa – ei heijastaa sitä muualle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pertti Tervonen

Kajaani

Kirjoittaja toteaa, että Kajaven alueella ei kannata satsata aurinkopaneeleihin, koska takaisinmaksuaika karkaa yhä kauemmaksi ja kauemmaksi.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä