Lukijan mielipide: Taiteilijan vapaudella kainuulaisten kimppuun
Olipa ahdistava ja masentava katselukokemus maanantaina 29.3. Suomen tärkeimmällä tv-kanavalla esitettiin parhaaseen katseluaikaan elokuva Jättiläinen , joka oli "lähes tosiasioihin perustuva" kuvaus Talvivaaran kaivoksesta. Elokuvassa asetettiin kyseenalaiseksi kainuulainen asioidenhoito, päätöksenteko, elinkeinoelämä ja elinympäristö.
Elokuva on tehty verovaroin ja siihen oli kiinnitetty eturivin tekijät ja näyttelijät. Jussi-palkintokin on annettu Pekka Perän pääosaa esittäneelle. Elokuvan autenttisuutta korosti, että monet päättäjät oli pantu esiintymään omalla äänellään ja kuvallaan uutismateriaaleista.
Käynnissä olevassa some-keskustelussa käy selvästi ilmi, että monet pitävät elokuvaa paikkansapitävänä dokumenttina. Elinympäristö on pysyvästi pilattu.
Kainuun asioiden mustamaalaamisen lisäksi – siihenhän me olemme jo saaneet tottua – kyseenalaiseksi asiaksi pantiin virkakoneiston toiminta. Lupa- ja valvontaviranomaisten riippumattomuus, asiantuntemus, puolueettomuus ja toimintamotiivit asetettiin kyseenalaiseksi.
Tällaista voisi hyvin kuvata jo valeinformaation levittämiseksi, josta nykyisin yritetään kovasti varoittaa ja ihmisiä yritetään opettaa kehittämään medialukutaitojaan. Elokuvalla murennettiin luottamusta viranomaisiin, joiden pitäisi toimia meidän kaikkien hyvinvoinnin turvaajina.
Näin tehdään otollista ilmapiiriä salaliittoteorioille. Taiteilijan vapaudella ei sellaista pitäisi lisätä. Metsästysharrastus esitettiin leimaavassa valossa. Ketähän tuokin hyödyttää? Elokuva on vielä nähtävillä Yle Areenassa, jossa voi arvioida tätä minunkin mielipiteeni oikeutusta.
Mitenhän ne vahingot "meidän vapaassa tiedonvälityksessä" korjataan. Kova tosiasia alkaa jo olla, että Terrafamesta on tulossa yksi Suomen ja Euroopankin vihreän siirtymän eturivin toimijoista. Sen akkumateriaalien tuotannolla vähennetään riippuvuutta Kiinasta ja kongolaisen lapsityövoiman käytöstä, kun kehitetään fossiilisesta energiankäytöstä luopumista.
Hannu Kemppainen
kaupunginvaltuutettu
Kajaani
kuntavaaliehdokas (kd. sit.)
Kommentit
Jätä kommenttiveronmaksajille kalliita työpaikkoja
9.4.2021 12:17
Kannattaa lukea 2.4.21 lukijan mielipide, Suomi kaivosten villi itä. Olen käynyt aikoinaan katsomassa ko. elokuvan teatterissa ja kyllähän se ajatuksia herätti siitä miten näitä lupa- ja ympäristöasioita
” suhmuroidaan ”. Jos joku yrittää esittää eriävää mielipidettä hänet vaiennetaan.
Vapaus
9.4.2021 5:36
Siellä se ”Taiteilijan” vapaus on nähtävillä. Valtava veronmaksajien rahoilla rakennettu monttu! Monttuun on laitettu satoja miljoonia euroja rahaa jo nyt ja se tuottaa edelleen tappiota. Koskaan se ei pysty maksamaan toiminnallaan takaisin siihen upotettua rahaa. Se on sitä ”taiteilijan” vapautta!
Harha-askeleita
8.4.2021 18:20
Ihmettelen Hannu Kemppaisen ”lyhyelle” ulottuvaa ajatusta. Onneksi lehdistöllä ja elokuvantekijöillä on vielä vapaat kädet tuoda julki asioita joita muuten ei haluta julkaista. Sananvapaus pitää olla senkin vuoksi, että muutkin kuin jonkun eturyhmän asiat saavat päivänvalon. Vihreää siirtymää ei ole yksikään laajamittainen kaivostoiminta. Juomavedestä me loppujen lopuksi vielä taistellaan. Akkuteollisuus on ohimenevä katastrofi. Jos jotakin ”pelastettaessa” tuhotaan enemmän kuin saadaan hyvää aikaan niin kannattaa olla tekemättä turhaa työtä työn vuoksi.
Paula Puolakka
8.4.2021 12:50
Jos eläisimme aikakaudella, joka vaalisi kohtuutta erilaisten akkua vaativien laitteiden käytössä ja tätä myöten myös sähkönkulutus olisi globaalissa mittakaavassa nykyistä huomattavasti vähäisempää, niin Hannu Kemppaisen ajatukset olisivat tällaisessa vaihtoehtoisessa todellisuudessa kuvauksia kultaisesta keskitiestä. Emme kuitenkaan elä kohtuuden aikakautta.
Ydinkysymys ei niinkään ole esimerkiksi Terrafame – yksittäisenä tekijänä – vaan kaikkialla maailmassa valloillaan olevat ajatukset ja toimintasuunnat, suuret linjat, joiden vuoksi esimerkiksi Terrafame nousee pienemmällä paikkakuntatasolla (täällä Suomessa) isoksi puheenaiheeksi.
Samaa mieltä olen Kemppaisen kanssa elokuvien ja massamedian asemasta ja vaikutuksista: mitä vähemmän ihmiset täyttävät päätään fiktiivisillä kuvituksilla, sen parempi. Elokuva- ja taidemaailman tekijät, etenkin Suomessa, ovat täysin sokeita sille, että ovat itse yhtälailla vastuussa ympäristötuhoista kuin esim. arvostelemansa yritykset ja yhtiöt: tähän liittyy esimerkiksi alaa voimakkaasti koskettanut digitalisaatio, uusien kuvauslaitteiden, jne., valmistus (mineraalit tulevat niihinkin jostain) ja ostot, kuvausympäristöjen päättömät muokkaukset ”taiteen ja ideologian X tai Y nimissä” sekä luontoa rasittavat kuvausryhmien matkat (erilaiset päästöt) paikasta A paikkaan B ja C.
Muun muassa 2019 CNN uutisoi siitä realistisesta tulevaisuuden näkymästä, että globaalit internet- ja viestiyhteydet tulevat katkeilemaan entistä useammin ja paikoittain tuhoutumaan kokonaan mannerten välillä, koska nykyiset luonnonvoimat (hirmumyrskyt, jne.) esimerkiksi USA:n itä- ja kaakkoisrannikolla ovat sellaiset, että ne pistävät tuusaksi kaiken mahdollisen, myös vedenalaiset kaapelit. Tämä on suoraan yhteydessä, esimerkiksi, erilaisten akkukäyttöisten laitteiden tulevaisuuteen: kohta niillä ei tee käytännössä monikaan maapallon ihmisistä yhtään mitään, koska pimeäksi menevät kaikki sellaiset toiminnot, joiden vuoksi laitteita on ylipäätänsä tuotettu ympäri maailmaa massoittain ja joiden vuoksi niitä ns. pitää kehittää ja tuottaa nytkin ja jatkossa. Monissa paikoissa ei myöskään suuremmilla moderneilla laitteilla ja koneilla tehdä muutaman vuoden viiva parin vuosikymmenen kuluttua yhtään mitään, koska asuinalueet menevät lopullisesti luonnonvoimien vuoksi asuinkelvottomiksi. Esimerkiksi sähköautoilla on mahdoton ajella mutajärvessä tai aavalla, jota vallitsevat ympärivuorokautiset myrskypyörteet.
Kainuu on ihana alue enkä koe, että Kainuu olisi joutunut muihin Suomen alueisiin nähden kohtuuttoman mustamaalaamisen uhriksi. Ehkä kaivos- ja luontoasioihin liittyvässä kritiikissä on kyse siitä, että Kainuu koetaan ns. metsäkehdoksi: niin kainuulaiset itse kuin muualla asuvat suomalaiset puolustavat tätä ”sydäntä” hyvin hanakasti. Jos Kainuu vedetään niin sanotusti vessasta alas, niin muualla Suomessa ei ole paljoakaan mahdollisuuksia puolustautua niiltä haasteilta ja ongelmilta, joita Kainuu on kohdannut lähiympäristön tilaan ja kaivoasioihin liittyen.
Meistä ihan jokainen on ollut jo pitkään osa valtavaa, salakavalaa, hämähäkinverkkoa, jonka ovat aikoinaan luoneet tietyt ihmisyksilöt omista syistään X ja Y. On vaikea nähdä, miten erilaiset yksilöt ja valtavat yhteisöt voisivat globaalista verkosta ja esimerkiksi akkukäyttöisistä laitteista päästä irti missään päin maailmaa pelkästään niin sanotun modernin länsimaisen demokratian suomin keinoin tai paikkakuntakohtaiseen kansalaisaktiivisuuteen turvaten. Kaikkia elämän toimintoja on siirretty globaalisti erilaisten laitteiden ja koneiden kautta toteutettavaksi ja mieluiten etänä. Tämä on ydinsyy, miksi esimerkiksi kaivoksia tarvitaan enemmän: valmistukseen vaadittavat mineraalit on pakko saada jostain.
Loppujen lopuksi, laajempi luonto mielessä, ei ole tähän peilaten paljoakaan väliä, sijaitseeko jokin tietty kaivos Kongossa, Alaskassa tai vaikka Kainuussa. Tuho (voi) koskettaa omaa lähiluontoa epäsuorasti: esimerkiksi Alaska Electric Light & Power Company on ilmoittanut virallisesti paikallisen elinympäristön tuhoista (puiden vauriot, lumimäärien kasvut), jotka ovat johtuneet siitä, että erilaisten laitteiden räjähdysmäinen käytön kasvu – joka on suoraan yhteydessä sähköntarpeen räjähdysmäiseen kasvuun – osavaltion ulkopuolella on epäsuorasti vaikuttanut lämpötilojen ja sääolosuhteiden muutokseen Alaskassa. Tämän vuoksi sähköyhtiö on törmännyt ongelmiin, joita heillä ei periaatteessa pitäisi olla, jos puhtaasti ja suoraan verrataan, esimerkiksi, heidän alueensa asukkaiden käyttämiä laitteita jonkin toisen osavaltion asukkaiden käyttämiin laitteisiin ja laitteiden määrään per asukas.
Mitä on siis ”vihreä” kaivostoiminta, jos sen suomien antimien pohjalta luodut laitteet ja koneet ovat epäsuorasti ajaneet ja ajavat kohden ”vehreyden tuhoa”?
Eniten muutosta maapallolla ovat saaneet aikaiseksi luonnonvoimat eli tulvat, lumivyöryt, hirmumyrskyt, tsunamit, tulivuorenpurkaukset, jne. Nämä voimat muuttavat asioita entisestään myös tulevaisuudessa. Näihin tapahtumiin me ihmiset emme voi vaikuttaa yhtään mitenkään. Ihmiset tekevät, mitä tekevät, ja jossakin vaiheessa tietyille toiminnoille vain tulee luonnollinen loppu jonkin isomman voiman toimesta.