Mielipiteet

Lukijan mielipide: Tarvitsemme hyvinvointiin kannustavan valtakunnallisen palkinnon

Yhteiskunnallisesti elämme nyt 2020-luvun alussa erittäin haasteellista aikaa, kun maakuntiimme ollaan perustamassa hyvinvointialueita hoitamaan sosiaali- ja terveysalan ja pelastustoimen tehtäviä. Työssä tulee olla tärkeällä sijalla koko väestömme terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen sekä sairauksia ja sosiaalisia ongelmia ennaltaehkäisevän työn tehostaminen.

Tulevaisuudessa on panostettava yhä voimallisemmin sen hyväksi, että mahdollisimman suuri osa väestöstämme asettaa tavoitteekseen elää hyväkuntoisena ja toimintakykyisenä jopa koko elämänkulun ajan. Samalla tuotetaan merkittävästi taloudellisia säästöjä sote-kulujen osalta, kun ihmiset alkavat ottamaan yhä enemmän myös henkilökohtaista vastuuta kaikinpuolisesta hyvinvoinnistaan.

Koko urheiluelämällämme tulee olemaan poikkeuksellisen suuri rooli hyvinvointipalvelujen tuottajina. Se tulee nostaa arvostettuun asemaan ja todelliseksi maamme vahvuudeksi. Nyt tarvitaan parempaan tulevaisuuteen tähtäävää yhteistyötä sekä vahvaa yhteishenkeä, että selviämme tulevaisuuden haasteista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reilun puolentoista vuoden aikana koronapandemian torjuminenkin on osoittanut, että jatkossa tarvitaan valtavasti valistusta, motivointia ja kannustusta, että ihmiset saadaan toimimaan elämänlaatuaan parantaen ja yhteiskuntamme tavoitteiden mukaisesti.

Nyt on tärkeää torjua tavoitteellisesti ja laaja-alaisesti elämäntapa-, liikkumattomuus-, terveys-, syrjäytymis- ja mielenterveysongelmia. Valtiovallan, hyvinvointialueiden ja kuntien tulee tehdä yhä tehokkaammin yhteistyötä hyvinvointipalvelujen tuottajien kanssa ihmisten terveys-, toimintakyky-, sosiaali- ja hyvinvointiongelmia ennaltaehkäisevällä tavalla.

Työ ei tule olemaan helppoa, mutta esimerkiksi laajan urheilujärjestöjen yhteistyön avulla on mahdollista saavuttaa parannusta nykytilanteeseen, kun kokoamme voimat yhteisen asiamme edistämiseksi.

Tarvitsemme yhteiskunnallisen kehitystyön tueksi ja ihmisten kannusteeksi vuosittain jaettavan valtakunnallisen hyvinvointipalkinnon kulttuuri- ja tiedealan palkintojen tapaan. Kannusteita on hyödyllistä jakaa myös hyvinvointialueilla ja paikallistasolla kunnostautuneille toimijoille. Tällöin yhteiseksi hyväksi tehtävä aktiivinen vapaaehtois- ja muu työ saisi ansaitsemansa arvostuksen yleishyödyllisyydestään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Urheiluelämämme on kehittynyt 1970-luvun alusta alkaen kaikki ikäluokat kattavaksi. Samalla pitkän kehityskaaren jälkeen urheilijoille avautui mahdollisuus osallistua kansalliseen ja kansainväliseen yleisurheilun kilpailutoimintaan elämänsä kahden jälkimmäisenkin kolmanneksen aikana.

Sodasta palanneet miehet käänsivät urheiluhistoriassamme uuden lehden, kun he kokivat urheilun olevan heille yhtä tärkeää kuin nuoremmille ikäluokille ja käynnistivät Suomen veteraaniurheilutoiminnan vuonna 1971. Veteraanit ymmärsivät urheilun merkityksen, kun he olivat olleet asemasotavaiheen aikana mukana esimerkillisen hyvin hoidetussa, monipuolisessa ja tärkeässä Puolustusvoimien liikuntakasvatustoiminnassa.

On suuriarvoista, että sotaveteraanien ja maamme jälleenrakentajasukupolven aloittama työ on ollut jo 50 vuoden ajan uutta uraauurtavaa yleishyödyllistä urheilu- ja liikuntakasvatustyötä eri-ikäisten ihmisten urheilun, liikunnan, terveyden, toimintakyvyn ja kaikinpuolisen hyvinvoinnin hyväksi.

Kaukonäköisinä ja vastuksista piittaamattomina sotiemme veteraanit ovat antaneet hyvän esimerkin koko maamme urheiluelämälle ja valtiovallalle tulevaisuuden liikunta- ja hyvinvointipolitiikan hoitoa varten!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunto Viiru

kapteeni evp., liikuntaneuvos

Kajaani

Kuhmon potkitaan lauantaina palloa kainuulaisten ja kuusamolaisten nuorten voimin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä