Mielipiteet

Lukijan mielipide: Teatterinjohtaja haku ei edennyt kulisseissa

Ilmaisen huoleni ja hämmennykseni sivistyslautakunnan päätöksestä jatkaa teatterinjohtajan paikan hakuaikaa.

Uuden teatterinjohtajan hakuprosessi ei "edennyt talven aikana kulisseissa", kuten Kainuun Sanomat 12.1.2022 kirjoitti, vaan se toteutettiin tiiviissä yhteistyössä sivistysjohtajan ja henkilöstöjohtajan kanssa kaupungilta saadun ohjeistuksen mukaan.

Edelleen Kainuun Sanomissa 12.1.2022 julkaistun jutun mukaan lautakunnassa oltiin erimielisiä siitä, onko hallintosääntöä kaikilta osin noudatettu hakuprosessissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ymmärtääkseni tällä viitataan siihen, otettiinko lautakunta mukaan prosesssiin liian myöhäisessä vaiheessa. Pitänee paikkansa, että olisi ollut hyvän tavan mukaista kutsua lautakunnan edustaja jo hakijoiden haastattelutilaisuuksiin, jolloin olisi vältytty mahdollisuudelta, että lautakunta pääsee kuulemaan vain yhtä hakijaa.

Sivistystoimen tai kaupungin taholta ei tällaiseen kuitenkaan missään vaiheessa prosessia ohjeistettu.

Kyseessä on ensimmäinen johtajahaku sen jälkeen, kun kaupunginteatteri siirtyi kaupungin liikelaitoksesta takaisin sivistystoimen alaiseksi. Hakuprosessi on pyritty toteuttamaan avoimesti ja reilusti hyvässä yhteistyössä kaupungin kanssa kaikkea käytössä olevaa tietoa ja taitoa hyödyntäen.

Hakuajan jatkaminen tarkoittaa sitä, että kiinnitystyöryhmän työ ja koko syksyn kestänyt huolella valmisteltu prosessi, johon Kajaanin kaupunginteatterin henkilökunta on panostanut ja sitoutunut, heitetään pesuveden mukana menemään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teatterin tavoite oli, että valituksi tulevalla on todellinen mahdollisuus perehtyä taloon, sen toimintaan ja käytäntöihin sekä sitoutua kaupunkiin ja Kainuuseen uutta virkaa aloittaessaan.

Pandemia-aika on poikkeuksellinen ja haastava ja napakkaa johtamista tarvitaan päivittäin jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa. Siksikin siirtymälle haluttiin aikaa, jotta se olisi teatterin toiminnan kannalta mahdollisimman turvattu. Uusi aikataulu tarkoittaa tästä tavoitteesta luopumista.

Selvää myös lienee, että kärkihakijat ovat tässä vaiheessa sitoutumassa ja työllistymässä toisaalle, ei kukaan kulttuurialan toimija varsinkaan näinä aikoina jätä tulevaisuuttaan yhden pitkittyvän hakuprosessin varaan.

Näin ollen sivistyslautakunnan päätös tuntuu sekä hakijoiden että teatterin ja kaupungin resurssien haaskuulta ja teatterin toimintaedellytysten heikentämiseltä tilanteessa, jossa ylimääräisiä voima-, jousto- tai muitakaan varoja ei juuri ole. Päätökseen johtaneita perusteita on hyvin vaikea käsittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vera Veiskola

Kajaanin kaupunginteatterin näyttelijä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä