Mielipiteet

Lukijan mielipide: Toimintaympäristö ja elinvoimapolitiikka

Kunnallinen elinvoimapolitiikka on kiinteässä yhteydessä toimintaympäristöönsä ja sen olosuhteisiin. Tietty toimintaympäristön luonne johtaa tietynlaiseen elinvoimapoliittiseen käyttäytymiseen. Elinvoimapolitiikan luonteen ymmärtämiseksi on välttämätöntä tuntea ne ympäristötekijät, jotka viime kädessä vaikuttavat elinvoimapoliittisten prosessien toimintaan ja tehtyihin valintoihin.

Kunnallisen elinvoimapolitiikan aktivoituminen liittyy paikallisiin tilannetekijöihin ja usein vasta kunnan kehityksen kriisiytyminen, kuten väestön poismuutto, on havahduttanut toimintaan. Näin elinvoimapolitiikan harjoittaminen on alkanut eri kunnissa eri aikoina ja muodoiltaan vaihtelevana.

Elinvoimapoliittiset tilannetekijät muotoutuvat siinä ympäristössä, jossa elinvoimapolitiikkaa harjoitetaan. Tästä seuraa se, että kunnan elinvoimapoliittinen tilanne on aina ainutkertainen ja kullekin kunnalle ominainen. Tuo ympäristö koostuu kunnan ulkoisista ja sisäisistä tekijöistä. Ne rakentuvat seuraavista tekijöistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ulkoiset tekijät.

Kansainvälinen kehitys: Kansallisten talouksien integroitumisen aste ja taloudellisen toiminnan sääntelyn luonne.

Teknologia: Yleinen tieteellinen ja teknologinen kehitys ja tuotantoideologinen kehitys ja tuotantoideologioiden kehittyminen.

Suomen asema kansainvälisessä työnjaossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lait ja normit: Käsitykset eri hallintoyksiköiden toimivallasta.

Arvot ja ideologiat: Yhteiskunnassa vallitsevat käsitykset markkinoiden ja julkisen vallan välisestä työnjaosta.

Politiikka: Yleinen poliittinen ilmapiiri ja sen muutokset.

Sisäiset tekijät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kulttuuri: Paikallisyhteisön historiallinen tausta ja siitä nousevat arvot, normit ja ideologiat.

Väestön rakenne: Väestön ikärakenne ja sukupuolijakauma sekä yleinen koulutus- ja sivistystaso.

Luonnonvarat: Luonnonvarojen laatu, määrä ja saatavuus

Elinkeinorakenne: Paikallisen elinkeinotoiminnan rakenne ja elinkeinojen määrä.

Kunnan asema alueellisessa työnjaossa.

Ekologia: Paikkakunnan maantieteelliset olosuhteet.

Alueen yritysrakenne, erityisesti toimialarakenne, vaikuttaa erityisesti kunnan harjoittaman elinvoimapolitiikan sisältöön ja siihen kohdistuviin odotuksiin. Tämän vuoksi alueen yritysrakenne ja sen mukanaan tuomat odotukset on tiedostettava elinvoimapoliittisessa kehitystyössä.

Pääajatuksena on se, miten kunta kokee roolinsa ja tehtävänsä elinvoimapolitiikan ja yrittäjyyden edistäjänä. Kunnallisiin elinvoimapolitiikan tekijöihin vaikuttaa kunnan elinkeino- ja väestörakenne. Infrastruktuurin kohdalla tarkastellaan liikenneyhteyksiä, tieverkkoja, tonttipolitiikkaa, kunnallistekniikkaa, energiaa, asumista, työssäkäyntialuetta, luontoa sekä muita erityispiirteitä.

Palvelurakenne pitää sisällään koulujärjestelmän, sosiaali- ja terveyspalvelut, vapaa-ajan palvelut sekä elinvoimatyön resurssit ja verkostoyhteistyön. Kunnan ja yritysten kannalta on tärkeää myös yritysilmapiiri ja asema muihin kuntiin. Kunnan menestyksellinen elinvoimapolitiikka sisältää asioiden lähiajan selkeät tavoitteet sekä niille toteuttamisen ja seurannan vastuutahot virkamieskohtaisesti.

Elinvoimapolitiikassa saadaan yleensä parhaat tulokset yhteistyöllä ja verkostoitumisella sekä oikea-aikaisella ja ammattimaisella tiedottamisella.

Kari Sirviö

eMBA, projektipäällikkö

kuntavaaliehdokas (kok.)

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä