Mielipiteet

Lukijan mielipide: Tulevaisuuden hankkeet tehdään yhdessä

Mielipidekirjoituksessaan (Ylä-Kainuu 12.1. ja KS 12.1.) Juhani Seppänen nosti esille huoltaan Kainuun Etu Oy:n hankkeiden jatkosta. Osa hankkeista ja tekijöistä siirtyivät Kajaanin ammattikorkeakoululle (KAMK) vuoden vaihteessa osaksi noin 100 henkilön hankkeissa työskentelevää joukkoa. Kuntien ja yritysten kehittämistoiminnan tukemiseksi olemme perustaneet kuntapalvelun, jossa osaamistamme tarjotaan hankeideointiin, suunnitteluun ja toteutukseen.

KAMK:n hakijoista yli 80 prosenttia tulee Kainuun ulkopuolelta. Valmistuneista keskimäärin 65 prosenttia työllistyy alueellemme ensimmäiseen työpaikkaan. Samaan aikaan jokainen valmistunut ammattilainen on ollut harjoittelussa, tehnyt opintojen ohessa projekteja sekä opinnäytetyön, joilla osaamista ja työtä on kehitetty. Samalla viimeisen 10 vuoden aikana opiskelijamme ovat perustaneet yli 150 yritystä Suomeen. Merkittävä alihyödynnetty mahdollisuus on työllistää Kainuuseen yli 90 maasta tulleet kansainväliset opiskelijat tukemaan yritysten vientiä.

Yhdistämällä koulutusta ja hanketoimintaa pystymme tarjoamaan laaja-alaisesti osaajia hankkeeseen. Näin toimien osaaminen kertyy Kainuuseen ja valmiudet lähteä myös kansainvälisiin kehittämistehtäviin kasvavat. Kehittämistyössä vaadittava osaamisen kartuttaminen on pitkäjäteistä työtä. Opiskelijoiden kautta pystymme myös itse kasvattamaan näitä osaajia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomi haluaa tukea osaamisen kehittämistä. Siksi hankkeet, joissa tulosten lisäksi syntyy osaajia, saavat erityiskohtelua. Käytännössä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) perusrahoitus kasvaa hankkeiden myötä. Kirjoittaja viittaa merkittävään 65 miljoonan euron hankesalkkuun 20 vuoden aikana. Jos näihin hankkeisiin olisi voitu soveltaa edellä mainittua toteutusmallia OKM:n rahoitus olisi hankkeiden tulosten lisäksi tuonut Kainuuseen rahoituksen 340 henkilötyövuodelle laskennallisella 3000 euron kuukausipalkalla.

KAMK on strategiansa mukaan suunnannut kehityspanoksia koko Kainuun hyväksi. Tästä esimerkkeinä toimivat Suomussalmella toteutettava sairaanhoitajien koulutus (OKM), verkostossa Puolangalla toteutettava noin 2 miljoonan euron energiahanke (KareliaCBC) tai usean korkeakoulun ja viranomaisten yhteinen ja Euroopan laajuinen palo- ja pelastustoimen tietojohtamishanke (EU Horizon2020). Noin 80 vuotuisen hankkeen ja noin 10 Kajaanin ulkopuolella toteutettavan koulutuksen vaikuttavuus säteilee merkittävästi laajemmalle alueelle kuin kirjoittajan uhkakuvana näkemälle Kajaani-keskeisyydelle.

Kutsun avoimesti kaikki halukkaat tekemään kanssamme työtä. Kainuun, ja laajemminkin toiminta-alueemme, osaajapulaa voidaan ratkaista työllistämällä valmistuvia ammattilaisillamme. He ovat kansallisilla mittareilla, antamansa palautteen mukaan Suomen tyytyväisimpiä koulutukseensa. Tämä on saavutettu yhdessä osaavien opettajien, monipuolisten hankkeiden sekä yhteisöllisen tekemisen avulla osana työelämäverkostoa. Tulevaisuus tehdään yhdessä!

Matti Sarén

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

rehtori

Kajaanin ammattikorkeakoulu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä