Mielipiteet

Lukijan mielipide: Vastuullisuutta taloudenpitoon

Järkyttyneenä luin (KS 16.3.) Ylen viestintä- ja brändijohtaja Jere Nurmisen vastauksen Pentti Kettusen Yleä koskevaan kirjoitukseen. Järkytys oli suuri, sillä alle 14 000 eurn vuosituloilla eläviä aikuisia on tässä maassa noin 1,6 miljoonaa.

Hyvin toimeentulevien kansalaisten veronmaksukyky takaa suuret tulot Ylelle. Yleisradioveroa maksavat Suomessa yleisesti verovelvolliset henkilöt, jotka ovat viimeistään verovuoden aikana täyttäneet 18 vuotta. Yleisradioveroa suorittavat myös henkilöt, jotka ovat olleet Suomessa yleisesti verovelvollisia vain osan verovuodesta.

Yleisradioveron suorittamisvelvollisuus on henkilökohtainen. Samassa perheessä tai taloudessa voi siten olla useampikin henkilö, joka maksaa veroa. Veroa on maksettava riippumatta siitä, onko henkilöllä tai hänen taloudessaan televisio. Yleisradioveroa suoritetaan myös riippumatta siitä, käyttääkö henkilö Yleisradion palveluita tai voiko hän edes käyttää Yleisradion palveluita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arvovalinta näkyy kansanedustajien talouspolitiikassa. Olen seurannut poliitikkojen vaalilupauksia noin 55 vuotta.

Eduskunnassa istuvista kansanedustajista ja heidän edustamansa puolueista suuri enemmistö on pienituloisten asialla, ainakin vaalilupauksissaan.

On suurta naiivismia ja kansalaisten pettämistä, kun pienituloisten ostovoimaa ei ole enemmistöpäätöksillä pystytä pitämään kunnossa. Nykyiselläkin eduskuntakaudella ylivoimainen enemmistö kansanedustajista on puheissaan pienituloisten elintasosta huolissaan. Valitettavasti puheet ja lupaukset edustavat suurta vastuuttomuutta.

Keskiviikkona 15.3 MTV:n puheenjohtajatentissä poskipunat hehkuivat kuin revontulet taivaalla köyhyyttä torjuvien puheissa. No, suuri määrä ihmisiä ymmärtää, että huoli oli tosiasiassa vallan menettämisestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä maan byrokraatit kyllä pärjäävät loistavasti. On valitettavaa, että useat puolueet haluavat edelleen paisuttaa julkisen sektorilla viranhaltijoiden määrää. Hyvinvointi-aluehallinto päätettiin tällä eduskunta kaudella, samanaikaisesti kuntahallintoon ei puututtu.

Yle marssittaa lähes joka aamu asiantuntijoita tv-tuolille kertomaan, miten meidän kansalaisten pitää elää. Välillä tuntuu, että meistä yritetään tehdä avuttomia reppanoita, joita viranhaltijat neuvovat ja ohjailevat.

Hyvinvointivaltiossa leipäjonot kasvavat nyt pienituloisten työssäkäyvien ahdingosta, mutta sekään ei näytä suurta osaa puoluejohtajia ja poliitikkoja herättävän rakenteelliseen muutokseen.

Joko nyt olisi aika äänestäjien nousta vaatimaan vastuullisuutta tämän maan taloudenpitoon ja lopettaa uskominen politiikkojen lupausviidakon satuihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

mahdollinen äänestäjä,29Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä