Mielipiteet

Lukijan mielipide: Vuolijoen terveysaseman säilyminen taattava

Vuolijoen terveysaseman palvelut ovat elintärkeitä alueen asukkaille, erityisesti ikääntyneelle väestölle. Lääkärin vastaanotto (yksi päivä viikossa!), kansanterveyshoitajan ja sairaanhoitajan vastaanotot, laboratoriopalvelut sekä psykiatrian sairaanhoitajan vastaanotto ja kotihoidon palvelut ovat se kokonaisuus, jonka olemassaolo on välttämätöntä Vuolijoella.

Terveysasemalla työskentelee myös terveyskeskusavustaja, jonka tehtäviä ovat muun muassa asiakaspalvelu, laskutus ja lääkärin avustaminen toimenpiteissä. Terveysaseman optimaaliseen palvelukokonaisuuteen kuuluisi ehdottomasti myös sosiaalityöntekijä ja lääkärin työajan lisääminen väestöpohjan edellyttämälle tasolle, joten toiminnan supistamisen tai alasajon tilalle tarvitaan toiminnan kehittämistä.

Kulkuyhteydet Kajaaniin ovat Kela-taksin tai tuttavien hyväntahtoisuuden varassa niille, joilla ei ole omaa autoa. Fyysinen etäisyys palveluista on myös henkinen etäisyys ja nostaa kynnystä hakeutua hoitoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskittämisen ja suurten yksiköiden ongelma korona-aikana on tartuntavaaran lisääntyminen. Keskittäminen terveyspalveluissa ei ole järkevää, vaan pikemminkin vanhanaikaista. Pieni hajautettu yksikkö on turvallisempi, helpommin saavutettava eikä yhteiskunnalle kalliimpaa. Uuden sairaalan perusterveyden vastaanottotilojen ahtauskin helpottuu, kun vuolijokiset eivät tuki paikkoja. Koronarokotusten Vuolijoki-päivä olisi mahdollista toteuttaa omalla terveysasemalla.

Paikalliset palvelut ja niiden paikallistuntemusta omaavat ammattilaiset takaavat hoidon jatkuvuuden, mikä on erityisen tärkeää pitkäaikaissairaiden kohdalla. Myös monisairaiden käypähoitosuositukseen kuuluu hoidon jatkuvuus ja potilaan tilanteen kokonaisvaltainen tuntemus, esimerkiksi se miten hänen arkipäivänsä rakentuu juuri omalla asuinalueella. Paikalliset toimijat ovat etu näissä tapauksissa ja silloinkin, kun potilaita joudutaan hoitamaan etäpalveluina.

Digitaalisten palveluiden nimeen vannominen ei päde kaikkien kohdalla. Sähköisten palveluiden käyttö ei ole kaikille mahdollista. Vaarana on, että eniten palvelua tarvitseva ei saa sitä ollenkaan.

Eläkeliiton Vuolijoen yhdistys

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maili Pussinen

puheenjohtaja

Kirjoituksessa todetaan, että Vuolijoen terveysaseman palvelut ovat elintärkeitä alueen asukkaille.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä