Metsähallitus vastaa Marja-Stina Suihkolle: Poistamme vähällä käytöllä olevia ja jo huonokuntoisia rakenteita
Metsähallituksen Luontopalvelujen retkeilypalvelujen turvaamisessa ja kehittämisessä olennaista on pitkäjänteisyys. Tämä mahdollistaa palvelujen vastuullisen tuottamisen. Vastuullinen valtion varojen käyttö edellyttää vielä jonkin verran ylläpitämiemme kohteiden karsintaa. Valtakunnallisesti hoidostamme poistuville kohteille on tehty 2–3 prosenttia kokonaiskäyntimäärästä.
Käytöstä poistetaan pääsääntöisesti vähällä käytöllä olevia ja jo huonokuntoisia rakenteita. Jonkun verran kevennetään myös tiheään rakennettujen kohteiden palveluita vähentämällä joitakin taukopaikkoja. Muiden taukopaikkojen läheisyys otetaan huomioon purkupäätöksiä tehdessä.
Kun päätämme, mitä retkeilyrakenteita Metsähallituksen Luontopalvelut luovuttaa kumppaniensa hoitoon, luotamme kumppanin pitkäjänteiseen sitoutumiseen. Vastuu kohteen asiakasturvallisuudesta säilyy Metsähallituksella, vaikka kohdetta hoitaisi kumppani, esimerkiksi kunta tai yhdistys.
Emme myöskään voi antaa kumppanien hoitoon rakenteita tai kohteita, jotka jo lähtökohtaisesti ovat huonokuntoisia.
Marja-Stina Suihkon mielipidekirjoituksessaan ( KS 10.6. ) mainitseman Kuhmon Lentuan Pukkisaaren laavun käyttöaste on varsin vähäinen ja kohteen rakenteet ovat siinä kunnossa, että käyttömukavuuden ja asiakasturvallisuuden varmistamiseksi niitä pitäisi ryhtyä kunnostamaan.
Kuhmolaisten suosimalla , helposti lähestyttävällä Syväjärven alueella Kuhmon kaupunki on yhteistyössä Metsähallituksen Eräpalvelujen ja Luontopalvelujen kanssa korjannut pitkospuita järveä kiertävältä reitiltä ja rakentanut esteettömän kalastustasanteen. Nyt Syväjärveltä poistetaan kaksi tulentekopaikkaa, jolloin noin kuuden kilometrin pituisen polkureitistön kävijöitä palvelee jatkossa neljä tulentekopaikkaa ja lisäksi vuokrakota.
Ehdotus huonokuntoisten taukopaikkojen ja laavujen jättämisestä maastoon satunnaisten kävijöiden käyttöön ei ole mahdollinen asiakasturvallisuuden kannalta. Metsähallituksen vastuu reittien ja rakenteiden ylläpitäjänä ei lakkaa, vaikka kävijälle ilmoitettaisiin niiden huonokuntoisuudesta ja kulkemisesta omalla vastuulla.
Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kiinteistönomistajan tulee huolehtia siitä, etteivät kiinteistö sekä sillä olevat rakennelmat ja rakennukset aiheuta käyttäjilleen vaaraa. Myös Kuluttajaturvallisuuslaki vaatii, että palvelurakenteiden kunnosta tulee huolehtia niin, ettei niistä aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle tai omaisuudelle.
Luontokohteiden ja niiden palvelujen suhteen on katsottava eteenpäin, ei taaksepäin. Osa yksittäisistä kohteista poistetaan, joitakin korjataan ja kokonaisuutena alueen palveluja kehitetään ja uudistetaan vastaamaan nykyhetken tarpeita ja kysyntää.
Tavoitteemme on luonnollisesti, että tekemiemme taukopaikka- ja reittimuutosten jälkeenkin Kainuussa löytyy eri käyttäjäryhmille rauhallisia luontokohteita, hyvin hoidettuine retkeilypalveluineen.
Pirkko Siikamäki
Sari Alatossava
Luontokohteiden ja niiden palvelujen suhteen on katsottava eteenpäin, ei taaksepäin.
Kokonaisuutena alueen palveluja kehitetään ja uudistetaan vastaamaan nykyhetken tarpeita.
Kommentit
Jätä kommenttiKulkija
18.6.2020 8:13
Hölmöä puhetta Metsähallitukselta! Ihmiset kulkevat aina metsässä, oli merkattu polku tai ei, omalla vastuulla. Ja ihmiset jotka hyppivät lahoavien tuulen kaatamien runkojen yli ja varovat veteliä soita eivät muka osaisi varoa jonkin rapistuvan laavun rakenteita? Sanoisin, että enemmän vaaraa aiheuttaa Metsähallituksen avohakkuun jäljiltä metsään jääneet ryteiköt jos siellä joutuu kulkemaan.
Jos tulipaikkoja tai laavuja puretaan luulen, että niiden poistaminen ”Retkikartan” osalta kestää muutaman vuoden ja kiusaa reiteillä kulkijaa vielä pitkään.