Mielipiteet

Mielipide: Ely-keskus täsmentää tuulivoimahankkeiden yva-menettelyyn liittyvää käytäntöä

Kainuun Sanomissa 2.12. oli mielipidekirjoitus "Huomioita Kajaanin tuulivoimapäätöksiin".

Kirjoituksessa oli nostettu esille muun muassa Kainuun ely-keskuksen toiminta Kivikankaan tuulivoimahankkeen yva-menettelyssä ja tapa, jolla hanketta koskevassa perustellussa päätelmässä on käsitelty yva-selostuksesta saatua palautetta. Kainuun ely-keskus haluaa esitetyn oikaisemiseksi täsmentää yva-menettelyyn liittyvää käytäntöä.

Yhteysviranomainen, tässä tapauksessa Kainuun ely-keskus, tekee perustellun päätelmän arviointiselostuksen, siitä annettujen mielipiteiden ja lausuntojen sekä oman tarkastelunsa pohjalta. Tarkastelun yhteydessä tarkistetaan yva-selostuksen riittävyys ja sen laatu, mutta myös perehdytään sekä annettuihin lausuntoihin että saatuihin mielipiteisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perustellussa päätelmässä yhteysviranomainen pyrkii keskittymään hankkeen merkittäviin ympäristövaikutuksiin.

Yva-menettelyssä lausuntoja ja mielipiteitä koskien ei laadita yksilöityjä vastineita toisin kuin esimerkiksi ympäristölupamenettelyn tai kaavoituksen yhteydessä tehdään.

Perustellussa päätelmässä esitetään arviointiselostuksesta annetuista lausunnoista ja mielipiteistä yhteenveto, joka käytännössä tarkoittaa lausuntojen ja mielipiteiden sisällön tiivistämistä.

Päätelmän liiteasiakirjoihin on liitetty lausuntojen ja mielipiteiden sisältö laajemmin. Saatua palautetta (lausunnot, mielipiteet, asiantuntija-arviot) peilataan yva-selostuksen sisältöön ja tarvittaessa nostetaan esille päätelmässä merkittävinä vaikutuksina.

Perustellussa päätelmässä yhteysviranomainen pyrkii keskittymään hankkeen merkittäviin ympäristövaikutuksiin. Nämä merkittävät ympäristövaikutukset tulee huomioida hankkeen myöhemmässä vaiheessa, esimerkiksi kaavoituksen tai ympäristölupamenettelyn yhteydessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on Kainuun ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä