Mielipide: EU:n ennallistamisasetus tarvitaan – muutosten kera
Suomi on sitoutunut pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen. Ensin se sitouduttiin tekemään vuoteen 2010 mennessä. Kun siinä ei onnistuttu, siirrettiin tavoitevuosi vuoteen 2020. Ja kun vieläkään ei onnistuttu, on uusi tavoitevuosi 2030.
Luonto joustaa ja sopeutuu aika paljon, mutta ei loputtomiin. Valitettava tosiasia on, että luonto köyhtyy koko ajan niin globaalisti kuin Euroopassakin, ja myös meillä Suomessa. Elämme jatkuvasti luonnon suhteen yli varojemme. Otamme velkaa tulevilta sukupolvilta.
On päivänselvää, että ikuisesti tällainen kehitys ei voi jatkua.
EU on osaltaan tarttunut toimeen ja valmistellut erilaisia säädöksiä luontokadon ehkäisemiseksi. Tällä hetkellä keskustelussa oleva ennallistamisasetus on yksi sellainen. Sen idea on parantaa heikentyneiden elinympäristöjen tilaa.
Ennallistamisen myötä saadaan esimerkiksi palautettua vaelluskaloja vesistöihimme.
Ennallistaminen ei estä alueen talouskäyttöä. Metsiä ei museoida, eikä ennallistamisen idea ole palauttaa alueita 50-luvulle – sieltä vain haetaan luonnontilan referenssi. EU ei myöskään tule sanelemaan, miten ennallistaminen Suomessa toteutetaan. Se päätetään Suomessa tehtävässä ennallistamissuunnitelmassa EU:n asettaman tavoitteen puitteissa.
On myös hyvä muistaa, että metsät eivät suinkaan ole ennallistamisasetuksen koko kuva, eikä edes isoin asia. Merkittävin ennallistettava elinympäristö Suomessa ovat vesistöt – järvet ja virtavedet. Ennallistamisen myötä saadaan esimerkiksi palautettua vaelluskaloja vesistöihimme.
Asetus nostaa esiin myös pölyttäjäkadon ja vaatii jäsenmaita tekemään toimenpiteitä sen ehkäisemiseksi. Vastaavasti toimia on tehtävä kaupunkien viherryttämiseksi.
Paljon puhutut ennallistamisen kustannukset ovat todennäköisesti arviota paljon alhaisemmat, koska esimerkiksi iso osa vesistökunnostuksista tehdään vapaaehtoisvoimin.
Toki ennallistaminen koskee myös metsiä, joiden tarkemmin toimet tosiaan päätetään Suomessa. Todennäköisesti nykyisiä luonnonhoitotoimia tullaan vahvistamaan ja esimerkiksi heikkotuottoisia turvemaita palauttamaan luonnontilaan.
Nämä ovat asioita, joita tehdään jo ja on tarpeen tehdä entistä enemmän.
Se, että tavoiteasetanta tähän kaikkeen tapahtuu EU:ssa, on järkevää. Tällä tavoin varmistetaan, että kaikki tekevät töitä luonnon tilan parantamiseksi. Jos asia jätetään pelkän vapaaehtoisuuden varaan, on suuri vaara, että toimet eivät riitä, kuten tähän asti on käynyt.
Paljon puhutut ennallistamisen kustannukset ovat todennäköisesti arviota paljon alhaisemmat, koska esimerkiksi iso osa vesistökunnostuksista tehdään vapaaehtoisvoimin. Tästä suuri kiitos teille kaikille, jotka tätä työtä teette.
Todellisuudessa isänmaan etu on hyvinvoiva ja monimuotoinen luonto, jonka voimme jättää perintönä lapsillemme.
Olennaista on tietysti tehdä asiat mahdollisimman fiksusti, eikä ennallistamisasetus ole tältä osin vielä valmis.
Sitä on tarpeen muuttaa, esimerkiksi juuri kustannusten kohtuullistamiseksi. Tätähän nimenomaan valtioneuvosto omassa kannassaan myös vahvasti painotti.
On turha tehdä ennallistamisasetuksen vastustamisesta isänmaan asia.
Loppupeleissä suomalaisen metsäteollisuudenkin etu on ekologisesti kestävällä pohjalla oleva metsätalous, ja lisäksi moni metsänomistaja haluaa tehdä luontotekoja.
Todellisuudessa isänmaan etu on hyvinvoiva ja monimuotoinen luonto, jonka voimme jättää perintönä lapsillemme.
Kirjoittaja on kajaanilainen diplomi-insinööri, puoluevaltuuston pj (vihr.) ja eduskuntavaaliehdokas.
Metsät eivät oleennallistamisasetuksenkoko kuva, eikäedes isoin asia.
Merkittävinennallistettavaelinympäristöovat vesistöt.
Kommentit
Jätä kommenttiKylmää totuutta sähköpatterin hehkussa
3.12.2022 9:06
Kertoisitko meille veronmaksajille myös paljonko rahaa tällä hallituskaudella on laitettu ”luonnonsuojeluun”. ”mijoonaluokan ekosysteemit ja innovaatiot”? mitä tuo pitää sisällään.? Kertoisitko paljonko karjalaan perustettuihin Valkoposkihanhien ”täsmäpeltoihin” meni rahaa. Kertoisitko paljonko Kajaanissa on satsattu muistisairaiden ihmisten ”ihmismäiseen hoitoon” Kerrotko myös mitä LU-Ken sisällä puuhataan? Kertoisitko miten sähkö-akku-auto pelastaa maailmaa? Ottaisitko kantaa koko auton elinkaareen (sähköauto) Myös tuulisähkön haavoittuvuus ja luonnon tuhoaminen (harjumaisemat?. Ottaisitko kantaa Kiinan, Intian, Usan, osuuteen. Kerrotko päästökaupan kuviot(tarkasti) . Kerrotko milloin maapallon ilmasto on lämmennyt 1,5 astetta. Voisit myös Insinöörinä syventyä maapallon ilmastovaihteluun 200 vuoden ajalta. (myös kuviin mannerjäätiköistä)Yksipuolinen huutaminen mitäänsanomattomista ”luontokato/ hiilijutut on loppuunkaluttu luu. Varsinkin henkilöille jotka omalla ilmastopolitiikalla tuhoaa Suomen luontoa enemmän kuin mikään muu poliittinen ryhmä Suomen itsenäisyyden aikana. Toivon, että silmät avautuu ja menette hoitamaan Suomen kasvavia metsiä jotta niistä ei tule ”luurankometsiä”. Voisit ottaa myös kantaa Rikkaille maksettuun auton ostoapuun ja Öljy/puu keskuslämmityksen tuhoamiseen ”maksua vastaan” Ja myös Suoran ”varaamattoman”sähkölämmityksen taloudellisuuteen ja sen varmuuteen. Siinäpä aluksi.. Vaaliteltalla joudut kaikkien kuullen vastaamaan em kysymyksiin: Tiedoksi myös. Valkoposkihanhien takia moni on lopettanut Karjalassa maanviljelyn, tai ainakin on sitä jouvuttanut.
Odottelen
3.12.2022 7:14
Silja Keränen. Kovinpa hitaasti vastaat kansalaisten esittämiin kysymyksiin ja huolenaiheisiin. Olethan sentään ehdokkaana eduskunta vaaleissa. Kyllä tätäkin palstaa lukee ja seuraa monet lukijat. Herää kysymys eikö löydy vastauksia.
Surullinen
1.12.2022 11:48
Valtio maksoi siitä että vanhojen omakotitalojen öljykattilat kannettiin kartanolle. Nyt on tilanne se että sähkö laskuja ei pystytä naksamaan. Ensi talvelle on myös luvattu sähkö katkoja. Pohjoisen joet on akkumateriaali kaivokset saastuttaneet. Vihreät on Suomen vaarallisin puolue.
Betonimylläri
1.12.2022 9:52
Silja Keränen,missä näkyy luonnon köyhtyminen Suomessa? Kerro muutama esimerkki. Oletko käynyt metsässä? Pajukko valtaa pihat ja pellot jos ei niitä joka kesä raivaa. Vatukot valtaavat portaat. Metsäautotiet ja pienet yksityistiet kasvaa umpeen. Yksi esimerkki luontokadosta: tuulimyllyjen perustukset vuorattu betonilla,avohakkut kauniisiin maisemiin hehtaari per mylly. Sähkölinjat ja tieverkot päälle. Milloin ne ennallistetaan?
Visionäärit
1.12.2022 9:32
Jälleen yksi ”ihreä valhe” Keplotellaan ja huudetaan noita tutkimattoman tiedon jyväsiä uskottavana. Ei he itsekään noihin juttuihin usko. Suu on supussa kun pitäisi puuttua todellisiin ongelmiin kuten vesistöjen pilaamiseen Akkuteollisuudella ja sähköauto-tuotannolla sekä tuulimyllyjen maisemaraiskauksilla. Kyse on vallanhimosta ja aivopestä tietämättömiä nuoria vaalikarjaksi. Kyse on laajamittaisesta isänmaan petturuudesta jolla vaikeutetaan Arktisen maan kykyä mennä pitkien talvien yli paleltumatta ja kuolematta nälkään. Missä kohtaa ”luonto on köyhtynyt”? Jatkuva taistelu metsittymistä vastaan vaatii valtavan työpanoksen. Kirjoittaja ei ole ilmeisesti koskaan joutunut taistelemaan metsittymistä vastaan. Jos jätetään tämä maa vihreiden päättäjien haltuun niin valtatietkin on pajukon valtaamina n. 5 vuoden kuluttua. Luontokato on Eduskunnassa eikä missään muualla. Vastaapa Sija Keränen MIkä on Luontokato koska sitä ei ole havaittavissa missään.
konsta
30.11.2022 18:23
Miksi niin valtava vouhkaaminen ilmastotoimista ja ennallistamisesta, kun kirjoituksen perusteella homma näyttäisi hoituvan vapaaehtoisten toimesta vähän täällä ja pikkusen tuolla? Pahimmat saastuttajat, kaupungit, näyttäisivän selviän sillä, että pikkasen viherrytetään.
Vihreät De Gröna ovat kuin omena: Raakana vihreä, mutta tilanteen kypsyessä vihreä peiteväri liukenee pois ja alta paljastuu punainen pohjaväri.
Lukija
30.11.2022 19:11
Hyvin kiteytetty kommentti!
Pohjoisesta etelään
30.11.2022 8:44
”EU ei myöskään tule sanelemaan, miten ennallistaminen Suomessa toteutetaan”
Kyseessä on Ennallistamisasetus – yksi iso ongelma on juuri tuo asetus-muoto. Esimerkiksi EU-direktiivi jättää kansallista soveltamisvaraa mutta (toisin kuin kirjoituksessa sanotaan) EU-asetusta pitää noudattaa pilkulleen. Erityisesti Suomen kaltaisella EU:n reuna-alueella asetuksen jäykkyys toimii huonosti.
Parasta olisi hylätä asetus ja muuttaa ehdotus direktiiviksi.
Joku
30.11.2022 8:31
Tekstistä näkyy, että kirjoittaja on vihreä. He yrittävät selitellä, että ennallistaminen on suurimmaksi osaksi vain kalateiden tekemistä vapaehtoisvoimin.
Suomalainen maksaa tästä lystistä 175€ vuosi ja saksalainen 2€ vuosi!
Saksa oli hakannut metsänsä ja rakentanut kaupunkinsa vuoteen 1952 mennessä. Suomi alkoi silloin vasta rakentaa yhteiskuntaa sotien jälkeen.
EU:ssa toimivilla ei ole ”jalat maassa” eikä he ole kunnon metsää nähneetkään!