Mielipide: Näin tässä kävi! Loiste on tuonut Kajaanille tuloja moneen otteeseen
Loisteen hallituksen ex-puheenjohtaja Paavo Niemelä ja hallituksen ex-jäsen Vesa Kaikkonen ottivat kantaa Koti-Kajaanissa 19.5. ja verkkosivuilla Loiste Sähkönmyynti Oy:n historiaan ja yhtiön myymiseen Suur-Savon Sähkölle. Heidän mukaansa "nyt ei jäänyt mitään". Koska oikeasti jäi paljonkin, haluan tässä tuoda esiin faktat ja avata taustoja eri vaiheiden takana. Päinvastoin kuin nyt on väitetty, sähkönmyyntiyhtiötä ei myyty pakon edessä, vaan Loisteessa on seurattu tehtyjä strategisia valintoja.
Loisteen edellinen toimitusjohtaja toi kaupunginhallitukselle 14.3.2017 esityksen sähkönmyyntiliiketoiminnan siirtämiseksi yhdessä Kuopion Energia Oy:n ja Jyväskylän Energia Oy:n kanssa perustettavaan yhtiöön (nykyinen Väre Oy). Kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja eivät olleet tietoisia käydyistä neuvotteluista, joten asia tuli päätettäväksi "puskista". Omistajille oli unohdettu kertoa neuvotteluista ja niiden ehdoista, jotka olivat Kajaanin kannalta todella epäedulliset. Lisäksi päätöstä vaadittiin tehtäväksi heti perusteena se, että Kuopio ja Jyväskylä olisivat jo asiasta päättäneet.
Kun yhtiö on luopumassa merkittävästä osasta liiketoimintaansa, on asia päätettävä yhtiökokouksessa, ei kaupunginhallituksessa. Niinpä yhtiökokous kutsuttiin koolle 26.4.2017. Keskusteluissa Kuopion ja Jyväskylän kanssa oli käynyt ilmi, että kumpikaan kaupungeista ei ollut tehnyt päätöstä tehnyt – heillekin oli Kajaanin tapaan kerrottu toisten tehneen jo päätökset. Kajaanin kaupunginhallitus päättikin 16.5.2017 yksimielisesti, että esitetyillä ehdoilla asiassa ei voida edetä. Samalla se edellytti neuvottelujen käynnistämistä laajemman omistuspohjan luomiseksi Loiste Sähkönmyynti Oy:lle.
Loiste Sähkönmyynnin arvo olisi ollut tuolloin 6,8 miljoonaa euroa, minkä perusteella Loisteesta olisi tullut uuden yhtiön vähemmistöosakas. Jos tämä järjestely olisi toteutunut, Kajaanin kaupunki Loisteen omistajana ei olisi saanut euroakaan myyntituloja.
Väitteet siitä, että yhteenliittyminen Väre Oy:n kanssa olisi ollut kustannustehokas ja onnistunut ratkaisu, onkin erittäin kyseenalainen. Väreen liiketoiminta on ollut tappiollista, ja Loisteen olisi todennäköisesti pitänyt laittaa lisää euroja yhtiöön.
Kun Kanerva Energia Oy osti vuonna 2019 vähemmistöosakkuuden Loisteesta, oli Loiste Sähkönmyynti Oy:n arvo kasvanut moninkertaiseksi. Kajaanin osuus kokonaiskauppasummasta oli noin 6,2 miljoonaa euroa, ja sähkönmyyntiyhtiön omistus säilyi edelleen Loiste Oy:llä.
Tuosta hetkestä sähkönmyyntiyhtiön arvo edelleen kehittyi, ja tänä vuonna tehty kauppa tuo omistajille jälleen uusia myyntivoittoja. Kalliiksi olisivat siis käyneet nollan euron arvoiset Väre-kaupat kajaanilaisille. Eikä pakkomyynnistäkään siis ole kyse, vaan oikeasta hetkestä luopua riskialttiista liiketoiminnasta.
Sähkönmyynnin suojauksien tilannetta käsiteltiin jokaisessa Loiste Sähkönmyynti Oy:n ja Loiste Oy:n hallituksen kokouksessa ja suojausastetta pyrittiin nostamaan hallitusti. Sähkönmyynnin suojaukseen käytettävien instrumenttien hinnat kohosivat koko ajan, eikä suojauksia voi tehdä hinnalla millä hyvänsä. Vuonna 2019 suojaukset olivat hyvällä tasolla verrattuna markkinahintaan, mutta vuoden 2020 suojausten hinnat alkoivat olla sähkön hintaa kalliimpia.
Jos jälkiviisautta sallitaan, niin vuonna 2020 tapahtuneen sähkön aluehintaeron kasvaminen noin kolminkertaiseksi tasolta 0–8 euroa/MWh tasolle 12–32 euroa/MWh olisi pitänyt pystyä ennustamaan jo useita vuosia aikaisemmin.
Kun me Loisteessa jatkossa keskitymme energiainfraan, ei kajaanilaisten tarvitse enää huolehtia sähkönmyyntiliiketoiminnan riskeistä. Meille on tärkeää taata sähkön ja lämmön toimitusvarmuus, kehittää uusia palveluja asiakkaillemme, panostaa ilmastoystävällisiin ratkaisuihin ja olla mukana synnyttämässä elinvoimaa kotiseudullemme – aivan kuten olemme tehneet jo yli sadan vuoden ajan.
Toivon, että Kajaanin päättäjät eivät sorru käyttämään käyttötalousmenojen kattamiseen Loiste Sähkönmyynti Oy:n myynnistä eri vaiheessa saamansa reilusti yli 10 miljoonan euron tuloja, vaan pystyvät sijoittamaan tulot tuottavasti ja näillä sijoitusten tuomilla tuloilla pystyisivät parantamaan kajaanilaisten saamia palveluja.
kaupunginvaltuutettu 29 kuntavaaliehdokas (kesk.)
Arto Okkonen
Kommentit
Jätä kommenttiSotkamon Jymy
6.6.2021 11:46
Loiste konserni on tehnyt myyntipäätöksen. Omistajat menettivät sähkösopimusomaisuuden 25-30 milj.euroa. Kauppahinta ei ehkä kuittaa edes tappioita? Valtuutetut saivat tiedon iltakoulussa.
Aikoinaan Jyväskylän Kuopion sähkönmyynti yhtiöön mukaan lähtemisestä. Kaupan ehdot olivat tarkasti tiedossa 47 prosentin osuus oli sovittu. Kaupanehdot olivat silloin kohdallaan.
Miksi salataan liikevaihdoltaan merkittävää kauppaa
4.6.2021 4:32
Loiste sähkönmyyntiyhtiön liikevaihto oli merkittävä n 80 milj. Tappioiden kasvaessa liian suureksi yli 20 milj euroksi yhtiö oli myytävä. Myynnin jälkeen yhtiö kutistuu pineksi. Ilmeisesti kaupan ehdoissa on muutakin eriskummallista kun sitä ei voi julkistaa.
Nähty on
4.6.2021 10:31
Kajaanin valtuusto on salaseura. Koplaillaan mitä omituisempia päätöksiä.
Nyt tehdään pimityksen ennätyksiä
2.6.2021 10:50
Paljonko Loisteen hallituksen puheenjohtaja saa ”muistaa” väärin asioita. Jos tilanne olisi niin kuin Arto Okkonen kertoo, eikö yhtiön kannattaisi kertoatodelline kauppahinta ja saatu ” voitto”. Sehän selvittäisi koko asian. Mutta kun tilanne yhtiön tilinpäätöksen mukaan on juuri niin kuin Tiedemies Tipasojalta kertoo, niin koko asia pitää pimittää ja kertoa satuja.
Eikö Kajaanista ja Sotkamosta löydy yhtään asiasta perillä olevaahenkilöä, joka uskataisi kertoa koko totuuden asiasta?
Aslak
2.6.2021 5:31
Jo vain, Lappiin tulee sähkö osin Ruotsista
Oikeaa tietoa
1.6.2021 22:43
Taitaa muisti pettää. Jyväskylän ja Kuopion sähkönmyynti yhtiön valmistelusta kerrottiin kaupunginhallitukselle valtuusto ryhmille tammikuussa 2017. Kajaani oli saamassa Kuopion ja Jyväskylän yhteisestä yhtiöstä merkittävän 47 prosentin osuuden. Pelkästään Loisteen brändin arvo oli 6 milj.euroa neuvotteluissa. Sitten alkoi eriskummallinen peli 4 kk neuvoteltiin Okkosen johdolla. Tänään Väre Oy voi hyvin ja Kajaanilla olisi merkittävä osuus ja omaisuus yhtiöstä. 400 000 sähkön käyttäjää x 150 euroa. (yhden sähkösopimuksen arvo)on 60 milj.euron yhtiössä. Nyt Loiste sähkönmyynti yhtiön kauppasumma ei riitä lähellekään edes 20 milj tappioiden kuittaamisiin
Virheestä toiseen
4.6.2021 11:29
Ei Loiste olisi saanut 47 prosentin osuutta silloin kaavaillusta sähkönmyyntiyhtiöstä. Saattaa olla että juuri tuo noin ison osuuden vaatiminen kaavaillusta sähkönmyyntiyhtiöstä oli taas yksi virhe tässä kainuulaisen sähköyhtiön tarinassa.
Nyt tarvitaan uudet henkilöt Loisteen hallitukseen
3.6.2021 10:21
Loisteen ongelma on ollut se, että se on leikkinyt kokoaan suurempaa sähköyhtiötä. Varsinkin kun Loisteen oman sähköntuotannon osuus on kattanut vain murto-osan sen myymästä sähköstä. Valta on sellaisilla sähköyhtiöillä joilla merkittävästi omaa sähköntuotantoa.
Väreen muodostivat Lappeenrannan Energia, Jyväskylän Energia, Kuopion Energia ja Savon Voima. Jatkossa näiden sähköyhtiöiden omistajat saavat varmasti voittoa myös sähkönmyyntiyhtiöstä ja Kainuussa harmitellaan miksi piti mennä myymään sähkönmyyntiyhtiö halpaan hintaan.
Seuraava kupru lienee jo tulollaan tästä kainuulaisesta sähköyhtiöstä. Yhtiöllä on velkaa entuudestaan 450 miljoonaa euroa ja siihen kun lisätään 30 miljoonan euron tappio sähkönmyyntiyhtiöstä, niin Loisteen velka kohoaa jo 480 miljoonaan euroon.
Järjetöntä on muutenkin ollut tämän kainuulaisen sähköyhtiön toiminta kun se suurella vimmalla kiihdyttelee investointeja. Kainuun maaseutu autioituu koko ajan ja jatkossa kesämökkiläisille riittää aurinkokennot sähkön tarpeensa tyydyttämiseen. Tässä valossa pitäisi entiset sähköjohdot käyttää käyttöikänsä päähän ja vasta sitten harkita investointien tekoa.
Muutenkin Loiste on pilkkonut kaikki toimintansa eri yhtiöiden tehtäväksi ja nämä laskuttaa maksimaalisesti Loistetta joka käänteessä siinä varsin hyvin onnistuen. Tämä varmasti pumppaa kainuulaisten siirtomaksuja ylöspäin.
Nyt Loisteen hallitukseen tarvittaisiin jämäkkää osaamista ja henkilöitä jotka laittavat Loisteen tiukalle kulukuurille. YT-neuvottelut henkilöstön vähentämiseksi ja lomauttamiseksi, paikallisen sopimisen kautta henkilöstön palkkoja alaspäin, kaikki toiminnot käytävä läpi ja muutettava järkevämmäksi jne
Seuraaja
1.6.2021 20:23
Selittelyä edelleen.
Tiedemies Tipasojalta
1.6.2021 19:33
Muutamia huomioita vähemmistö osakkaan näkökulmasta. Loiste Sähkömyyntiyhtiön myymisestä annettiin kaksi vaihtoehtoa yhtiön pääomittaminen tai pakkomyyminen. Tilinpäätöksen mukaan 2020 tappiota kertyi valtavat 15.6 milj. Yhtiön johdon mukaan tappiotahti tämän vuoden alkukuukausina kiihtyi. Arviolta 1.4 kaupan allekirjoittamispäivämäärän mennessä tappiota syntyi noin 5 milj lisää. Yhteensä n. 20 milj. euron tappiot. Okkosen mukaan yhtiöstä on saatu 10 milj. euron myyntivoitto kääntyy 10 milj menetetyksi pääomaksi siis tappioksi. Kannattaisiko Okkosen kertoa totuus .