Mielipide: Onko Loiste Suuri Puhallus?
Sähköverkkoyhtiöllä on monopoli omalla verkkoalueellaan. Miljoonien voittoja ei synny tyhjästä. Asiakas maksaa laskun. Yhtiön arvo on asiakkaissa.
Loiste-konsernin käypä arvo oli EON-kaupassa vuonna 2013 noin 223 miljoonaa euroa. Silloin Kajaanin kaupunki ja Sotkamon kunta ostivat Loisteen kokonaan itselleen. Vuonna 2019 Loiste Oy:n arvo kolminkertaistui pääomasijoittajien tarjousten perusteella noin 710 miljoonaan euroon. Syynä tähän oli vuonna 2013 säädetty epäonnistunut sähkömarkkinalaki, joka mahdollistaa ylikorkean tuoton perimisen sähkönsiirrossa.
Huhtikuussa 2019 Kajaani ja Sotkamo myivät ruotsalais-ranskalaiselle sijoittajaryhmälle (Kanerva Energia Oy) noin 33,9 % osuuden yhtiöstä. Kauppahintaa maksettiin Kajaanin kaupungille noin 150 milj. euroa ja Sotkamon kunnalle noin 50 milj. euroa. Tähän sisältyi noin 30 miljoonaa euroa kuntien vastuulla olleiden juniorilainojen poismaksua. Lopun noin 75 miljoonan juniorilainan poismaksusta Kajaanin kaupunki sai noin 37 miljoonaa ja Sotkamon kunta noin 12 miljoonaa ja pääomasijoittajat noin 25 miljoonaa euroa.
Loiste Oy:n liiketoiminta siirrettiin kokonaisuudessaan juuri perustettuun Loiste Rahoitus Oy:öön. Liiketoimintasiirto tuotti emoyhtiölle tilikauden tuloksen 423,7 milj. euroa ilman mitään todellista liiketointa. Vastineeksi siirrosta Loiste Oy sai Loiste Rahoituksen osakkeita ja samalla sen omavaraisuus kasvoi 17 prosentista huimaan 97 prosenttiin, kun velat siirrettiin tytäryhtiöön. Emoyhtiön osingonjakokelpoiset varat kasvoivat yhtiön ilmoituksen mukaan välitilinpäätöksessä 12.12.2019 noin 463 miljoonaan euroon, kun ne olivat olleet 38 milj. euroa vuoden 2018 tilinpäätöksessä. Tämä mahdollisti seuraavan siirron.
Koti-Kajaanin 3.2.2021 artikkelissa kaupunginjohtaja Jari Tolonen totesi, että "vuoden 2019 lopulla Loiste maksoi omistajilleen osakassopimuksen mukaisesti ylimääräisen osingon, jonka konserni kattoi sekä velkarahalla että jakokelpoisilla varoilla. Lisäksi Tolonen kertoi, että "Loiste-konsernin omistajat tavoittelevat omistukselleen yhteensä noin 20 miljoonan euron vuotuista tuottoa."
Osingonjako perustuu osingonjakokelpoisiin varoihin. Tässä puhalluksessa jako tapahtui pitkälti lainarahoilla, kun omia varoja ei ollut. Jälkimmäisen Tolosen kommentin mukaan niin aiotaan jatkaa myös tulevaisuudessa. Enää se on mahdollista vain siirtohintoja yhä korottamalla, jos sittenkään.
Ennen 2019-2020 vuodenvaihdetta toteutettiin vielä käsittämätön noin 105 miljoonan euron ylimääräinen osingonjako. Kajaanin kaupunki sai noin 52 miljoonan, pääomasijoittajat noin 36 miljoonan ja Sotkamon kuntakin lähes 17 miljoonan euron osingot. Silloin vuoden 2019 tilinpäätöksessä Loiste emoyhtiöön jäi vielä lähes 357 miljoonan euron oma pääoma ja osingonjakovara. Raha vain puuttuu. Tilinpäätöksen mukaan pitkäaikaisten velkojen määrä kasvoi 2019 tilikauden aikana lähes 150 miljoonaa euroa 450 miljoonaan euroon. Koko konsernin oma pääoma painui noin 71 miljoonaa miinukselle.
Kuntaomistajat saivat tässä operaatiossa kassaan rahaa noin 345 miljoonaa euroa. Pääomasijoittajat keräsivät takaisin sijoittamastaan noin 2oo miljoonan pääomasta noin 60 miljoonaa euroa jo ensimmäisenä omistusvuotena. Konserni tyhjennettiin käytännöllisesti kokonaan likvideistä varoista. Miten tällainen yhtiö voisi jatkossa toimia energiainfran tehokehittäjänä? Loiste-konsernin kokonaisuuden ja sähköverkon asiakkaan eli maksajan kannalta tilanne on huolestuttava. Yhtiö on vedetty niin kuiviin kuin laillisin keinoin on voitu tehdä.
Loiste-konserni ja Energiapolar Oy myivät 24.3.2021 Loiste Sähkönmyynti Oy:n koko osakekannan Suur-Savon Sähkö Oy:lle. Kauppahintaa ei kerrottu. Yrityksen vajaan 160 miljoonan euron liikevaihdosta hävisi noin 95 miljoonaa euroa.
Konsernin korkea velkaantuminen ja alentuneen liikevaihdon tuloksentekokyky herättävät huolta asiakkaissa ja veronmaksajissa. Kuntien pääosin omistamalta yhtiöltä olisi kohtuullista edellyttää taloudellista, harkittua, avointa ja selkeää sekä kuntien vetovoimaa pitkällä tähtäimellä vahvistavaa toimintaa. Asiakkaiden rehelliset kommentit paljastavat todellisen ärtymyksen yhtiön toimintaan. On tapahtunut Suuri Puhallus.
Helena Aaltonen Sotkamo, kuntavaaliehdokas (kesk.), Pentti Huttunen Sotkamo, kuntavaaliehdokas (kesk.), Keijo Aaltonen Kajaani, kuntavaaliehdokas (sd.), Hannu Suutari Kajaani, kuntavaaliehdokas (kok.)
Kommentit
Jätä kommenttipuhhhh
8.4.2021 12:00
Todellakin os suuri puhallus tämä Loiste.
Onkohan kaikki olleet rehellisiä vuosien aikana tämän sähköyhtiön ympärillä?
Osakeyhtiön tiedonantovelvoite merkittävistä hankkeista?
11.4.2021 9:32
Onko kaikki toiminut osakeyhtiölain mukaan?
Kuka vastasi laillisuuden vaatimuksista?
Omituista on toiminta sähköyhtiössä ja sen ympärillä
8.4.2021 11:28
On ne vaan mestareita nämä kainuun valolaiset tekemään sellaisia päätöksiä joita ei pitäisi tehdä.
Eikä näiden kuntapäättäjien toimintakaan hurraa huutoja hersytä. Ovat olleet ihan vietävissä sähköyhtiön johtajiston esittämiin päätöksiin ja eivät ole kyenneet niitä kyseenalaistamaan. Renki on saanut viedä isäntää miten haluaa.
Tuo velkamäärä on niin suuri sähköyhtiöllä, että sen on käynnistettävä välittämästi YT-neuvottelut koko konsernia koskien henkilöstön vähentämiseksi, lomauttamiseksi, palkkojen alentamiseksi paikallisen sopimisen keinoin jne. Yhtiö itse ei varmaan osaa tehdä tarvittavia säästöjä vaan ulkopuolisen konsultin on etsittävä kaikki säästökohteet yhtiön toiminnasta.
sssss2
10.4.2021 10:30
Loisteen on ollut helppo kätkeä strategiset kömmähdykset hintojen korotuksilla.
Tehottomuutta löytyy
9.4.2021 12:53
Sähköyhtiön toiminta ei ole tehokasta. Kaikki toiminnot hajautettu eri yhtiöiden tehtäväksi ja kaikki yhtiöt koittavat maksimaalisesti laskuttaa toisiaan. Tämä vivuttaa kainuulaisten hintoja ylöspäin.
Yhtiön miehet ovat siis vieneet ja kuntapäättäjät ovat vikisseet tämän tehottomuuden edessä.
Vikaa voi olla myös Loisteessa
9.4.2021 11:57
Ei todellakaan kaikki Loisteen tekemät ratkaisut vuosien aikana ole olleet mitenkään järkeviä. Otetaan vaikka esille EkoSähkö. Paljonko tuotti tappioita vuosien aikana?
Muutenkin kokoonsa nähden Loiste leikki isompaa yhtiötä sähkönmyyntimarkkinoilla kuin onkaan. Varsinkin kun oma sähköntuotanto on vähäistä. Oliko joskus jopa sellainen tilanne päällä, että hakivat suurella innolla uusia asiakkaita ja sitten tekivät tappiota joka ikisestä myydystä kilowattitunnista? Lieneekö edes tieto kulkenut myyjien ja sähköä hankkivien tahojen välillä optimaalisesti?
Parasta aikaa Loisteella on menossa verkostoinvestointien kiihdyttely velkarahalla. Viisaammassa sähköyhtiössä entiset sähköjohdot käytettäisiin käyttöikänsä päähän ja jopa sen yli. Vasta sen jälkeen tehtäisiin investointeja. Ei ole mitään järkeä tehdä investointeja liian aikaisin.
Ja kun tietää minkälaisia nimiä on ollut Loisteen hallituksessa, niin epäilyttää suuresti heidän taitonsa kyseenalaistaa Loisteen johdon esittämiä ratkaisuja.
Jo 20 vuotta sitten oli Kajaanin valtuustossa esillä kaikkien Kajaanin omistamien sähköyhtiön osakkeiden myynti ruotsalaiselle Graningenille. Ei varmasti ihan itsestään tullut silloinkaan tämmöinen esitys valtuuston päätettäväksi. Mikä lienee ollut silloin tapahtumien kulkuun esimerkiksi sähköyhtiön hallituksen jäsenillä ja sen toimivalla johdolla?
Lainarahalla osinkoja ?
8.4.2021 17:46
”Ovat olleet ihan vietävissä sähköyhtiön johtajiston esittämiin päätöksiin ja eivät ole kyenneet niitä kyseenalaistamaan. Renki on saanut viedä isäntää miten haluaa.”
Eiköhän asia ole juuri päinvastoin: kuntapäättäjät Kajaanissa ovat vieneet ja yhtiön miehet ovat vikisseet. Ei kai mikään yritysjohto siihen pyri, että firma tyhjennetään likviideistä varoista ja lainakuormaa kasvatetaan sadoilla miljoonilla. Vähän kannattaisi miettiä, kun tänne kirjoittaa.
Loiste-konserni on nyt sellaisessa tilassa, että ainoan merkittävää liikevoittoa tuovan osan eli 45 miljoonan vuosiliikevaihdon omaavan verkkoyhtiö Kajaven tuloksesta pitäisi kerätä kaupunginjohtajan sanoin 20 miljoonan vuosittaiset osingot sekä ilmeisesti myös jossain aikataulussa pienentää 450 miljoonan lainakantaa. Haastava kuvio !
Olisikohan tuota lainakantaa kasvatettu mainittuun summaan siksi, että siitä potista maksetaankin jatkossa osinkojen pääosa ?
Anonyymi48
8.4.2021 10:26
Keskusta on huonosti hoitanut leiviskänsä, niin yleensä käy, kun on saanut hallita pohjoisen kuntia mielin määrin. Kyllähän Kajaani lypsää eurot Kainuun kunnilta, kun kunnanpäättäjät jollain konstin ostetaan hiljaisiksi. Tämä jatkuva ulostulo on vain tulevien kuntavaalien ansiota, kun halutaan kerätä ääniä. Tulee mieleen tämä SDP:n Kiljunen, joka pudotessaan eduskunnasta muuttui eläkeläisten puolesta puhujaksi, mutta päästessään takaisin, niin en ole kuullut yhtään kannanottoa kyseiseltä edustajalta, joten esimerkki räikeämmästä päästä kuinka äänestäjiä viilataan linssiin.
pekkim
8.4.2021 9:21
No jos kaupunginjohtaja ja energiayhtiön hallituksessa istuvat kaupungin edustajat antavat päätöksenteon pohjaksi väärää tai harhaanjohtavaa tietoa valtuutetuille, niin eikös se ole jo vähimmässäkin määrin viraltapanon paikka. Muilta osin loppuselvittely tapahtuu sitten poliisitutkinnan jälkeen.
Jos taas on niin, että valtuutetut eivät kerta kaikkiaan ymmärrä, kykene käsittelemään yritysmaailmaan liittyviä asioita ja sen seurauksia, me voimme tulevaisuudessakin päätyä samaan tilanteeseen. Mikä siis neuvoksi? Ulkoistetaanko nämä asiat yritysmaailmaan perehtyneille konsulttitoimistoille, jotka tulosvastuulla pitävät kuntalaisten puolia.
Juhani Hakkarainen
7.4.2021 10:23
Näitä puhalluksia on valitettavasti eri puolilla Suomea. Kainuussa tuo voisi olla kertomus, kuinka vuosikymmenien aikana työllisyystyöt kääntyivät kuntien ja muiden kassavaroiksi. Sylttytehtaita on monia, mutta sähköyhtiöiden neuvojen mukaiset sähkömarkkinalain muutokset ovat juurisyitä.
Pentti Kettunen ex-kansanedustaja ps. KAJAANI
7.4.2021 8:05
Näinhän se on mennyt. Loiste-konserni on ”kupattu” aivan laillisin keinoin. Tämän menon ovat hyväksyneet Kajaanin ja Sotkamon kaikki puolueryhmittymät – siis hallituksissa ja valtuustoissa mukana olevat. Olen valmis väittämään, että suurin osa mm. valtuutetuista ei ole edes ymmärtänyt, että missä mennään. He ovat varmaankin kokeneet olevansa hyvällä asialla allekirjoittaessaan kirjallisen vaitiololupauksen myyntiasioiden käsittelyssä.
Valitettavasti tämän mielipidekirjoituksen kirjoittajat, kuntavaaliehdokkaat, tulevat jälkijunassa – asialle ei voi enää tehdä mitään – tuli on työnsä tehnyt ja Kainuun kansa maksaa jälkisiivouksen.
Näinkö on?
8.4.2021 11:30
Vaikuttaa kuin Loiste Sähkönmyynti Oy:n myynnin savolaisille olisi keskustan Arto Okkonen yksinään päättänyt.
Eero Suutari
7.4.2021 22:24
Kaupunginvaltuutetuille näitä asioita ei ole rehellisesti kerrottu, joten valtuutetut ovat olleet väärän tiedon varassa. Kysyn – kun heräsi epäily – noista o
erikoisen suurista rahavirroista viime kesän valtuuston kokouksessa, saamatta kaupunginjohtajalta kunnon vastausta. Valtuuston kokoukset ovat julkisia ja hyvin dokumentoituja, joten sieltä kyllä selviää mitä tietoja valtuutetuille on annettu. Tuon Sähkönmyynti Oy:n pakkomyyntipäätöksen hyväksyminen oli ainut liikesalaisuuteen vedoten luottamuksellinen asia. Ja nythän sekin on julkinen.
Perukkalainen
7.4.2021 7:48
Sähkön siirto maksut nousevat varmuudella,miten käy koko yhtiön ja siirto verkoston ?.Kuka jatkossa huolehtii perukkalaisten siirto verkoston kunnossapidosta. Eikö yhtiön hallituksen puheenjohtajana näissä kaupoissa ole ollut yhtiöhallitus ammattilainen keskustalainen Okkonen ?.Nyt lienee viisainta nostaa ns. kytkintä ja häipyä Kainuun ulkopuolelle .