Mielipide: Pieni hyvin toimiva terveysasema ei ole tuhlausta
Sote-uudistuksen yhtenä virallisena tavoitteena on, että "perustason palveluja vahvistetaan ja painopistettä siirretään ehkäisevään työhön. Tavoitteena on varmistaa, että palvelut vastaavat ihmisten tarpeisiin ja ongelmiin voidaan puuttua ajoissa."
Pienet kaukana keskustasta sijaitsevat terveysasemat joutuvat tämän tästä luupin alle. Silloin tällöin pulpahtaa esiin ehdotus, että jospa lakkautetaan vaikkapa Vuolijoen ja Ristijärven terveysasemat ja keskitetään sotepalvelut Kajaaniin. Syntyykö siten säästöä?
Tarkastellaanpa hetki kuviteltua 80-vuotiasta Aino-mummua, joka asuu yksin Vuolijoen kylällä. Aino käy säännöllisesti Vuolijoen terveysaseman laboratoriossa mittauttamassa veren INR-arvonsa ja kansanterveyshoitajan luona jalkatarkastuksessa ja säärihaavojen hoidossa. Liikkuminen onnistuu rollaattorin avulla. Kuvitellaanpa, että soten säästöinnossa Vuolijoen terveysasema lakkautetaan ja Ainon tarvitsemat palvelut siirretään Kajaaniin. Niinpä Aino lähtee Kajaaniin käymään verikokeessa ja haavahoidossa. Aamun ainoa linja-auto lähtee Vuolijoelta 6.40. Se saapuu Kajaanin matkakeskukseen 7.40. Aino taivaltaa rollaattoreineen 1,2 km matkakeskuksesta Kaksin mäelle. Ensimmäinen paluukyyti lähtee 15.10 ja saapuu Vuolijoelle 16.00.
Ainolta meni melkein 10 tuntia ja paljon voimia. Tietenkin Aino voi saada oikeuden käyttää matkoihinsa Kela-taksia. Yhdensuuntainen matka maksaa hänelle silloin 25 euroa. Säästäväinen ja kipeäjalkainen Aino harventaa käyntejä. Hoidon puutteessa säärihaava pahenee, jalat joudutaan amputoimaan ja Aino jonottaa terveyskeskussairaalassa hoitokotipaikkaa.
Pieni täydellä teholla toimiva terveysasema ei välttämättä ole sotelle mikään erityinen rahareikä. Esimerkiksi Vuolijoen terveysasemalla toimii äitiys- ja lastenneuvola, kotihoidon tukikohta, muistineuvola sekä kansanterveyshoitajan ja sairaanhoitajan vastaanotot. Kerran viikossa paikalla on laboratorion näytteenotto ja lääkäri. Samassa rakennuksessa on 38-paikkainen vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikkö eli hoitokoti, joka myös käyttää terveysaseman palveluita. Hoitokotiin on jonoa, kuten muihinkin Kainuun soten hoitokoteihin.
Kaikki Vuolijoen terveysasemalla työskentelevät henkilöt ovat täystyöllistettyjä. Kun vastaanotolla kävijöiltä jää aikaa, sairaanhoitaja ja kansanterveyshoitaja soittavat takaisinsoittopuheluita ja vastaavat Omasote-viesteihin.
Jos terveysasema lakkautettaisiin, toiminnoille pitäisi löytyä tilat muualta. Kunnan kontolle jäisi tyhjä rakennus, jolle on hankala löytää muuta käyttöä. Ja miten ihmeessä syntyy säästöä, jos joudutaan rakentamaan Kajaaniin uusi vanhusten hoitokoti?
aluevaaliehdokas (vas. sit.)
Anja Tiainen
Kommentit
Jätä kommenttiKoppari
3.1.2022 20:19
Näinhän se on.
Nimenomaan ennaltaehkäisevässä työssä lähipalvelut ovat tärkeitä. Jotta ihmiset ovat kasvokkain terveysalan ammattilaisen kanssa, ovat tutkittavana ja neuvottavana. Ja, että he tulevat vastaanotolle heti, kun siihen on syytä, eivätkä viivyttele.
Silti etäpalveluja on lisättävä voimakkaasti. Niillä saadaan aitoa säästöä. Mutta jokaisessa kunnassa on oltava mahdollisuus päästä vaivattomasti lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolle silloin kun sitä tarvitaan. Tulevaisuudessa ehkä etäpalvelujen ansiosta sitä tarvitaan harvemmin kuin nyt, mutta vastaanotolla käymistä tarvitaan edelleen ja silloin niiden palvelujen on löydyttävä läheltä. Ettei kukaan jäisi ainakaan miettimään kotiin, viitsiikö sitä lähteä vai ei. Se – lähtemättömyys – se ajan mittaan vasta kalliiksi tulisi.
Uskoisin, että ainakin pienissä kunnissa äänestysmotivaation pitäisi aluevaaleissa olla kohdallaan.
Samoin
Liisa Kemppainen
3.1.2022 19:02
Aivan ulkoreunalla menet. Ei vastaanoton lakkauttaminen ole sama kuin uuden vuodeosaston rakentaminen. Sitäpaitsi keskustan terveysasemalla on satoja metrejä tilaa ja uusi sairaala on tyhjäkäynnillä osastoja myöten. Se vasta kallista onkin.
Golgatan Olga
4.1.2022 4:31
Näkee kaupunkilaisen asenteesi asiaa kohtaan. On ihan eri asia lähteä Kajaaniin terveyskeskukseen kauempaa kuin kaupunkialueelta. Vanhuksen lapset voivat asua kaukana eikä kyytiapua ole, naapureilta ei oikein kehtaa ruinata jatkuvasti apua, julkisilla pääsy on heikkoa eikä kyytiin uskalla huonojalkainen kavuta ja pienen pienestä eläkkeestä maksettava kelataksi on todella kallis käyttää.
Asiaa läheltä seuranneena tiedän, että hoitokäyntejä tullaan todellakin harventamaan ja apua haetaan vasta viime hädässä. Sehän se vasta halvaksi tulee. No soten kannalta toivottavinta olisi, että moinen peräkylän mummo älyäisi edes kuolla pian.