Mielipide: RINKI vastaa muovinkeräystoiveisiin – Kierrättäminen helpottuu lähiaikoina
Päivi Huusko peräänkuulutti kolumnissaan (Koti-Kajaani 11.5.2022) muovinkeräyspisteiden järkevöittämistä. On hienoa, että muovipakkausten lajittelu ja niiden kierrätys kiinnostaa Huuskon lisäksi entistä useampaa muutakin suomalaista. Muovin ja muiden jätteiden lajittelu kierrätettäväksi on yksi helpoimmista ja samalla tärkeimmistä arjen ekoteoista.
Muovin osalta meillä on hyviä uutisia: Lajittelu muuttuu pian entistä helpommaksi. Heinäkuuhun 2023 mennessä pakkausjätteitä eli lasia, kartonkia, metallia ja muovia ryhdytään keräämään kaikista vähintään viiden asunnon taloyhtiöistä. Ensi vuoden kesällä yli puolet suomalaisista löytää muovinkeräysastian oman taloyhtiönsä pihalta.
Tämän lisäksi suomalaiset voivat tulevaisuudessakin hyödyntää Ringin valtakunnallista, lähes 2000 ekopisteen maksutonta verkostoa. Nykyistä useampi Rinki-ekopiste saa myös muovinkeräysastian: muovia kerätään jatkossa vähintään tuhannella ekopisteellä. Ensi syksynä selviää, mihin uudet muovinkeräyspisteet sijoitetaan.
Lajittelua ja kierrätystä ohjaavat yhteiset EU-tavoitteet, mutta joka maassa on omanlaisensa kierrätysjärjestelmä. Suomessa jätteet lajitellaan jo kotona, mutta joissain maissa lajittelu tapahtuu vasta lajitteluterminaaleissa. Huuskon mainitsema lentoemäntä oli siis ollut oikeassa: Ranskassa pakkausmateriaalit lajitellaan vasta prosessin lopussa – mutta lajitellaan silti.
Myös meillä Suomessa käytännössä kaikki yhdyskuntajäte lajitellaan takaisin kiertoon tai hyödynnetään energiantuotannossa. Jo vuonna 2019 kaatopaikkasijoituksen osuus oli alle prosentin ja luku on tippunut tästä entisestään. Hyvä näin, mutta paljon on vielä parannettavaa.
viestintäpäällikkö,
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Heli Satuli
Kommentit
Jätä kommenttiert
17.5.2022 8:41
Useampaan paikkaan muovinkeräyspisteitä. Pahvia kerätään kaikissa paikoissa mutta samoissa paikoissa ei muovia. Laitan sitten sekajätteeseen.
sd
17.5.2022 8:21
Samaan aikaan useissa yrityksissä sekajätteeseen menee monenlaista jätettä eikä ketään kiinnosta. Työntekijät laittavat mihin tahansa roskikseen mitä tahansa eli pahviset, muoviset ja eväiden jämät menevät helposti samaan roskikseen. Voisin heti ”polttaa” pari firmaa tällaisesta. Olisiko vaikka joku sellainen kymmenien tuhansien eurojen sakko vaikka kohdallaaan…?
Onko totta?
16.5.2022 20:41
Mot -ohjelmassa kerrottiin, että kerätty muovi menee polttoon.
Voide-Valtteri
16.5.2022 20:04
RINKI on kiven kova rahastaja meiltä yrityksiltä. Mekin tuodaan intiimiterveydenhoitotuotteita Suomeen ja maksetaan firmalle veroluontoisesti yli 10 000€ vuodessa. Se on käytännössä pakko. Vaihtoehtoja ei ole. Meidän oman päämiehen mukaan tuotepakkauksistamme suurinta osaa ei voi kierrättää voidejäämien vuoksi. Aika töppö meininki Suomessa. Katsoin asiakastiedosta ja kotisivuilta, että RINKI on suomalaisten edunvalvontaliittojen ihan kohtuu vahva business.