Mielipiteet

Mielipide: Työelämän asiat keskiöön Kajaanin kehittämisessä

Kajaanissa ja Kainuussa on hyvä tilanne työllisyyden näkökulmasta katsottuna. Kaivosalalle ja metalliteollisuuteen täytyy saada osaavaa työvoimaa. Myös hoiva-alan työntekijöistä ja opettajista on pulaa.

Työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen parempi huomioiminen perheiden lähtökohdista mahdollistaisi työperäisen muuton Kajaaniin. Luonnonläheinen ja kaunis ympäristö järvineen ja metsineen houkuttelee ihmisiä muuttamaan tänne, kun koko perheelle löytyisi työpaikat. Sen vuoksi työelämän arki peruspalveluineen on turvattava myös vuorotyötä tekevien perheiden tarpeet huomioiden.

Vuorotyöntekijöiden lapsille täytyy löytyä hoitopaikka, joka on auki iltaisin. Työhyvinvointiin ja osaamiseen panostaminen on keskeinen asia, jonka kehittämisessä yhteistyön merkitys korostuu kaupungin oppilaitosten, työpaikkojen ja kuntapäättäjien kesken. Myös kuntalaisia tulee kuulla esimerkiksi osallisuutta kasvattamalla (kuulemistilaisuudet, verkkokeskustelutilaisuudet ym..).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työelämä on suuressa murroksessa ja samaan aikaan työelämän vaativuustaso kasvaa. Kajaanissa on hyvät koulutusmahdollisuudet, mutta jotain tarvitsee tehdä, jotta ammattiin valmistuvat kohtaisivat paremmin avoimet työpaikat.

Myös ammatin vaihtajille Kajaani tarjoaa työllistäviä mahdollisuuksia, kun saataisiin toimiva oppisopimusjärjestelmä rakennettua, sillä monesti käy niin, että ammatillisen koulun tutkinto/osaaminen ei riitä työnhakijan osalta täyttämään osaamisvaatimuksia.

Osaamisvajeen voisi paikata erikoistumalla työpaikalla ja toimiva räätälöity alakohtainen oppisopimuskoulutus johtaisi pysyvään työsuhteeseen.

Teknologian kehittyminen on muuttanut työelämää siihen suuntaan, että enää ei ole perinteisiä naisten tai miesten töitä. Esimerkiksi teollisuuden aloilla työskentelee naisia ja hoiva-alalla miehiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän päivän työelämässä työhyvinvoinnin merkitys korostuu. Tiedostan tämän syvällisesti, sillä suoritin työhyvinvointivalmentajan tutkinnon vuonna 2013 Metalliliiton (nykyinen Teollisuusliitto ) Murikka-opiston ja Tampereen yliopiston toteuttama yhteiskoulutus Hyvä työhyvinvointi johtaminen kasvattaa niin kaupungin kuin yritysten, oppilaitosten veto- ja pitovoimaa myös työnantajana.

Kun vielä nämä keskeiset tahot saadaan yhteistyöhön keskenään, Kajaanista kehittyy kaupunki, jossa on veto- ja pitovoimaa.

Jouni Lämpsä

pääluottamusmies

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

kuntavaaliehdokas (vas.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä