Kotimaa

Naantalin jalostamo suljetaan maaliskuuhun mennessä – Työt loppuvat 370:ltä, mutta bensapumpulla sulku ei näy

Jalostamon mahdollista purkamista käsitellään ympäristölupamenettelyssä. Yhtiö ei lupaa Porvoon jalostamon kehittämisessä aktiivista palmuöljytisleen vähentämistä.

Nesteen Naantalin jalostamon toiminta päättyy ensi maaliskuun loppuun mennessä, ja työt loppuvat 370 työntekijältä. 230 heistä työskentelee Naantalissa ja 140 Porvoossa, jossa toimintaa tehostetaan.

Lopulliset luvut selvisivät yt-neuvottelujen jälkeen. Neuvottelujen viimeinen istunto pidettiin pari viikkoa sitten.

Naantalissa toimintaansa jatkavat ainoastaan terminaali- ja satamatoiminta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näihin jää noin 45 työtehtävää, kertoi Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson tiedotustilaisuudessa.

Ainoastaan Naantalissa valmistettujen tuotteiden tuotanto siirtyy Porvoon jalostamolle, jossa toteutetaan organisaatiomuutos.

Yhtiöllä ja työntekijöillä erilainen näkemys neuvotteluista

Alkuperäinen arvio työtehtävien vähentämistarpeesta oli 470. Merkittävä muutos lukuun saatiin perumalla kunnossapitoon liittyvä ulkoistushanke Porvoossa.

– Idea tuli työntekijöiltä, Jakosuo-Jansson kiitteli ja sanoi, että tämä kertoo aidoista neuvotteluista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Henkilöstön edustajat ovat kuitenkin aiemmin kertoneet pitäneensä neuvotteluja "jopa näennäisinä" ja joissa lopputulos olisi päätetty etukäteen.

– Meillä ei ollut riittävästi tietoa eikä aikaa tai edes mahdollisuutta vaihtoehtoisten ratkaisujen valmistelemiseen, henkilöstöä neuvotteluissa edustaneet 12 luottamushenkilöä totesivat heti neuvottelujen päätyttyä antamassaan tiedotteessa.

Liitot: Lyhytnäköistä ja hukattu mahdollisuus

Valtakunnalliset työntekijäliitotkaan eivät anna kehuja neuvotteluille eivätkä ymmärrä Naantalin jalostamon lopettamispäätöstä ylipäätään.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen katsoo, että jalostamon toimintaa ja tuotevalikoimaa olisi pitänyt suunnitella tulevaisuutta varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vuonna 2017 investoitiin 90 miljoonaa ja tavoitteena oli toiminnan varmistaminen. Nyt kolme vuotta myöhemmin toimintaa ollaan ajamassa alas, joten toiminta näyttää lyhytnäköiseltä, Malinen sanoo tiedotteessa.

Teollisuus liiton puheenjohtaja Riku Aalto puolestaan kritisoi yt-neuvotteluja hukatuksi mahdollisuudeksi yhtiön kehittämiseen.

– Voisi kuvitella, että yhtiö, jossa aiemmin on noudatettu hieman toisenlaista neuvottelukulttuuria ja josta valtiokin omistaa ison siivun, olisi pystynyt parempaan,

Jalostamon purkamista selvitetään

Naantalin jalostamo ajetaan alkuvuoden aikana turvalliseen tilaan, mikä tarkoittaa muun muassa erilaisten hiilivetyjen poistamista tuotantolaitoksesta.

– Muutos ei vaikuta polttoaineiden pumppuhintoihin eikä huoltovarmuuteen, vakuutti Nesteen öljytuotteen-liiketoimintayksikön johtaja Marko Pekkola .

Yhtiö aloittaa myös jalostamoalueen toiminnan muutosta koskevan ympäristölupaprosessin. Pekkolan mukaan siihen kuuluu myös alueen puhdistamisen sekä mahdollisen tuotantolaitoksen purkamisen suunnittelu.

– Jos mitään uutta käyttöä ei ilmene, hän täsmensi.

Porvoon jalostamo puolestaan keskittyy korkean jalostusasteen tuotteisiin. Näitä ovat Pekkolan mukaan esimerkiksi liuottimet sekä liikennepolttoaineet autoista laivoihin.

Muutoksen taustalla ilmastotoimet ja pandemia

Naantalin jalostamon sulkemisen taustalla on öljymarkkinoiden globaali muutos, erityisesti fossiilisten öljytuotteiden kysynnän lasku. Taustalla vaikuttavat ilmastotoimet, ja kehitystä on kiihdyttänyt koronapandemia.

Tilanteen vuoksi öljynjalostuksesta on ylikapasiteettia.

– Kotimarkkina-alueella vaikutukset ovat menneet yt-neuvottelujen aikana jopa entistä negatiivisempaan suuntaan, Pekkola sanoi mainitsematta kuitenkaan yksityskohtia.

Yhtiö tavoittelee eri toimenpiteillä noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

Työnsä menettäville yhtiö tarjoaa muutosturvaohjelman, joka tukee irtisanottujen työntekijöiden uudelleen työllistymistä tukevia toimia. Tarjolla on myös eläkesopimuksia sekä tukipaketteja, joihin sisältyy starttiraha tukemaan koulutusta tai yrittäjyyttä.

Palmuöljytisleen vähentäminen ei suunnitelmissa

Neste aikoo keskittää tutkimus- ja kehityspanoksia myös uusiin, erityisesti kierrätyspohjaisiin raaka-aineisiin. Näillä korvataan Pekkolan mukaan pääasiassa vähenevää fossiilisten öljytuotteiden tuotantoa.

Yhtiö ei siis lupaa pyrkivänsä aktiivisesti vähentämään biopolttoaineissaan käyttämäänsä palmuöljytisletta ja korvaamaan sitä muilla raaka-aineilla.

Kaakkois-Aasiassa tuotetun palmuöljytisleen kestävyys on herättänyt kritiikkiä pitkään. Hollantilainen ympäristöjärjestö Miliedefensie julkaisi marraskuun alussa laajan raportin, jonka mukaan Nesteen raaka-ainetoimittajat ovat mukana aiheuttamassa laajaa trooppista metsäkatoa, maastopaloja sekä aiheuttaneet paikallisyhteisöjen oikeuksia.

Nesteen mukaan osa raportin väitteistä on jo aiemmin osoitettu vääriksi.

– Raportti tuo esiin myös väitteitä, jotka ovat meille uusia. Perehdymme väitteisiin tarkemmin ja aloitamme niitä koskevat selvitykset, yhtiö totesi tiedotteessaan marraskuun alussa.

Myös palmuöjytisleen määrittelyyn jätteeksi tai sivuvirraksi liittyy ristiriitoja, mikä vaikuttaa myös esimerkiksi Nesteen biodieselin laskennalliseen päästövähennykseen. Suomessa vähennykseksi katsotaan 90, mutta esimerkiksi Ruotsissa 50 prosenttia.

Nesteen tavoitteena on hiilineutraali tuotanto vuoteen 2035 mennessä.

Päivitetty klo 13:35: Lisätty työntekijäliittojen kommentteja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä