Naisystävän murhan tunnustanut kulkee vapaana, koska Hongkong ja Taiwan kiistelevät tuomiovallasta
Julkaistu: 29.10.2019 klo 18:37Hongkong ja Taiwan kiistelevät siitä, miten raskaana olleen tyttöystävänsä ruumiin matkalaukkuun sullonut Chan Tong-kai saadaan tuomiolle. Henkirikoksen tunnustanut 20-vuotias vapautui juuri kärsittyään rahanpesutuomion. Kuukausien protestiaallot alulle pannut Chan Tong-kai haluaa oikeuden eteen.
Hongkongissa viisi kuukautta jatkuneet väkivaltaiset protestit saivat alkunsa hongkongilaisen Poon Hiu-wingin , 20, murhasta. Teosta epäilty poikaystävä Chan Tong-kai , 20, käveli viime viikolla hongkongilaisesta vankilasta vapaana miehenä ulos istuttuaan 19 kuukauden tuomion rahanpesusta, vaikka hän on tunnustanut murhan.
Epäilty murha tapahtui Taiwanissa, jonne pariskunta matkusti lomamatkalle ystävänpäivänä 2018. Pariskunta riiteli paluutaan edeltäneenä yönä, ja Chan palasi Hongkongiin yksin.
Poon Hiu-wing päätyi murhattuna pinkkiin matkalaukkuun, jonka pariskunta osti markkinoilta paluutaan edeltävänä iltana. Hotellin turvakamerakuvassa kaksikko palaa huoneeseen laukun kanssa. Se oli viimeinen kerta, kun Poon nähtiin elävänä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Raskaana ollut Poon oli Chanin mukaan sanonut Chanille, että lapsen isä oli hänen edellinen poikaystävänsä - ja näyttänyt videon, jossa hän harrasti seksiä toisen miehen kanssa. Chan kävi Poonin kimppuun niin, että tämän pää osui seinään. Sitten hän kuristi tyttöystävänsä takaapäin kuoliaaksi.
Hän sulloi ruumiin matkalaukkuun ja kuljetti sen metrolla 40 minuutin matkan Zhuwein asemalle, jonka lähistöllä hän piilotti ruumiin joenpenkalle. Matkalaukun hän hylkäsi toisaalle.
Hongkong pelästyi luovutusoikeutta
Koska Chania ei voitu tuomita Hongkongissa Taiwanissa tehdyistä rikoksista, Hongkongin hallinto alkoi valmistella kiisteltyä luovutuslakia. Laki olisi mahdollistanut rikoksista epäiltyjen hongkongilaisten luovuttamisen Taiwaniin ja sen lisäksi myös kommunistipuolueen hallitsemaan Manner-Kiinaan.
Lakialoite pelästytti hongkongilaiset, jotka huolestuivat ajatuksesta, että heitä voitaisiin luovuttaa Manner-Kiinaan tuomittavaksi. Ihmisoikeusjärjestöjen ja riippumattomien tarkkailijoiden mukaan ihmisoikeudet eivät mantereella toteudu. Poliittisia vankeja ja toisinajattelijoita kohdellaan Kiinassa julmasti. Tuomioistuimet ovat kaukana riippumattomista.
Brittien vuoteen 1997 saakka hallitsema Hongkong sen sijaan on Kiinan erityishallintoalue, jonka asukkailla on vapauksia, joita mantereella ei ole.
Lakialoite sai hongkongilaiset kaduille tämän vuoden kesäkuussa. Kuukausien mittaan väkivaltaisiksi muuttuneiden protestien osallistujat alkoivat vaatia entistä laajempaa demokratiaa ja selvempää pesäeroa Kiinaan. Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam jäädytti luovutuslakialoitteen heinäkuussa, ja se haudattiin lopullisesti viime viikon keskiviikkona, mutta se ei ole tyynnyttänyt mielenosoittajien protestia.
Hongkongilaiset vaativat Lamin eroa sekä poliisin voimankäytön selvittämistä ja pidätettyjen mielenosoittajien vapauttamista. Edelleen jatkuvat protestit ovat suurin vastalause Manner-Kiinan hallinnolle vuosikymmeniin.
Tuomio tuli rahanpesusta
Vaikka Hongkong ei voinut tuomita Chania Taiwanissa tehdystä murhasta, rahanpesusta hänet voitiin tuomita. Hän varasti noin 20 000 Hongkongin dollaria (noin 2 300 euroa) sekä puhelimen ja kameran kuolleelta Poonilta.
Tämän tuomion Chan on kärsinyt, mutta vankilan pappi on ylipuhunut hänet antautumaan. Hän on sanonut palaavansa Taiwaniin vapaaehtoisesti, ja Hongkong on ehdottanut, että Chan voisi vapaasti matkustaa Taiwaniin turistina todisteet repussaan. Taiwanille tämä ehdotus ei käy.
– Ei murhaepäilty voi kuljeskella vapaana todisteet laukussaan, sillä ilman Hongkongissa olevia todisteita, meillä ei ole tarpeeksi vahvaa näyttöä, sanoo Taiwanin Manner-Kiinan asioiden varaministeri Chen Ming-Chi Taipeissa Lännen Medialle.
Taiwan haluaa myös varmistaa, että he pidättävät oikean epäillyn.
– Valetunnustuksia on nähty. Entä, jos Taiwaniin saapuu joku, joka tunnustaa teon? Sitten dna-näyte ei täsmääkään ja olemme pidättäneet väärän ihmisen. Nämä ovat pieniä yksityiskohtia, mutta piru asuu yksityiskohdissa ja me haluamme olla varmoja, Chen sanoo.
Hongkong on puolestaan nostanut kädet pystyyn. Paikalliset viranomaiset sanovat, että heillä ei ole toimivaltaa tehdä mitään Taiwanissa tapahtuneelle murhalle.
– Neuvottelemme yhä. Toivomme, että saamme hänet oikeuden eteen ja oikeutta sekä uhrille että hänen perheelleen, mutta se vaatii vakavaa yhteistyötä, Chen sanoo.
Taiwan: kysymys on tahdosta
Varaministerin Chenin mukaan Chanin luovuttaminen Taiwaniin olisi mahdollista, jos Hongkongista löytyisi tahtoa käyttää luovuutta.
Hän kertoo esimerkin muutaman vuoden takaa. Hongkongissa tapahtui murha, jonka epäilty pakeni Taiwaniin. Hän syyllistyi toiseen rikokseen, josta hänet pidätettiin ja karkotettiin tämän jälkeen Hongkongiin, missä hän joutui oikeuden eteen.
– Hän oli meidän vastuullamme ja valvonnassamme siihen asti, kunnes oli Hongkongin poliisin käsissä. Näin haluaisimme hoitaa tämänkin tapauksen, mutta Hongkong ei halua, Chen sanoo.
Hongkong pitää Taiwanin luovutusvaatimuksia puuttumisena alueen sisäisiin asioihin. Ongelma on, että Hongkong kuuluu Kiinaan, joka katsoo myös Taiwanin olevan osa itseään eikä tunnusta saaren itsenäisyyttä.
– Tehtävämme ei ole sekaantua Hongkongin asioihin tai ymmärtää sen järjestelmää, mutta itsenäisenä valtiona olemme pyytäneet apua tutkimuksiin, Chen sanoo.
Mitä Taiwan sitten tekee, jos Chan kuitenkin ilmestyy lentokentälle?
– Me pidätämme hänet, tietenkin, Chen sanoo.
Pian viikon vapaalla ollut Chan on etsintäkuulutettu Taiwanissa. Ainakaan toistaiseksi hän ei ole näyttäytynyt siellä.