Mielipiteet

Näkökulma: Dronea voi hyödyntää työelämässä monin tavoin

Kirjoittaja on projektityöntekijä Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

Kajaanin ammattikorkeakoulun Virtual Industry Solutions -tiimille saapui vuoden alussa testaukseen uuden karhea kuvauskopteri, kansankielellä drone.

Uuden laitteen ja kaikkien osien levittäminen pöydälle aiheutti samanlaista oloa kuin lapsella joululahjoja avatessa. Vaikka hilpeys ja keskustelut olivat lennokkaita, niin pelkäksi leluksi kyseistä laitetta ei voi väittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jo ensimmäisten lentotestien aikana alettiin keskustella dronen tuomista mahdollisuuksista ja normaalien työtehtävien helpotuksista. Paikalla oli niin ammattikiinteistönhoitajaa kuin ohjelmoinnin asiantuntijaa ja harrastelijalentäjää. Kuvaavinta tilanteessa oli se, kuinka nopeasti pystyimme näkemään omien työkokemusten kautta erilaisia hyötyjä silmistä taivaalla.

Esimerkiksi kiinteistönhoitajan töissä kattokaivojen ja rännien tarkastuksissa kyseinen laite avustaisi huomattavasti, kun laitteen avulla liukkaille peltikatoille kiipeileminen jäisi huomattavasti vähemmälle.

Asioista enemmän keskustellessa alkoivat aiheet mennä pidemmälle tulevaisuuteen. Nykyäänkin on jo olemassa erilaisia kuvausohjelmia, joilla voidaan laskea esimerkiksi sorakasojen tilavuuksia. Näitä ohjelmia yhdistetään dronejen mahdollisuuksiin kuvata ilmasta käsin suuriakin alueita kerralla. Tällaiset lennokkien hyödyntämiset ovat viimevuosina alkaneet olla arkipäivää, ja lennokkien suosion kasvaessa myös ammattilaiskäyttö lisääntyy merkittävästi.

Dronen hyödyntämistä työtehtävissä kannattaa siis tutkia ja mahdollisuuksien mukaan kehittää. Opiskelijoille on hyvä tarjota tilaisuus päästä kehitystyöhön mukaan, jolloin erilaisten taustojen ja kokemusten kautta kehitystyössä päästään mahdollisimman laajaan tarjontaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lennokkien hintojen muuttuessa enemmän kuluttajaystävällisemmiksi opiskelijoidenkin on mahdollista aloittaa laitteiden hankkiminen omiin töihinsä. Kehitystyössä omat huomiot ja osaamiset tuovat syvempää tietotaitoa kuin pelkän lukemisen kautta olisi mahdollista saada, ja lentävien laitteiden kanssa toimiessa saa kokemusta niiden käyttäytymisestä erilaisissa tilanteissa, joka taas on turvallisen kehitysympäristön kannalta kultaakin arvokkaampaa.

Turvallisuus on itse asiassa dronen kanssa yksi isoimmista kriteereistä sen käytössä niin harraste- kuin työympäristöissäkin. Säännöksiä ja lakeja luodaan ja muutetaan laitteistojen kehittyessä ja niiden käytöstä saatujen tietojen karttuessa.

Nykyisellään suurimpaan osaan droneista vaaditaan lentolupakirjat ja rekisteröityneet pilotit. Poikkeuksina ovat leluiksi luokitellut tai kamerattomat lennokit.

Kajaanin ammattikorkeakoululla on kehitetty drone-toiminnan tukemista johtuen sen luomista uusista hyödyistä. Ammattikorkeakoulu järjestää sekä lentolupien koetilaisuuksia että koulutuksia kuvauskopterien käyttöön. Yhtenä tavoitteena on myös kartoittaa paikallisten toimijoiden kanssa uusia innovaatioita ja käyttökohteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun maa- ja metsätaloustoimijoilla voisi olla tässä hyvä sauma pyrkiä kehitysyhteistyöhön ja sitä kautta saada luotua itselleen toimivia ratkaisuja.

Ajankohtaisimmat tiedot luvista ja ohjeistuksista ovat saatavilla droneinfo.fi-sivustolta. Lisätietoa Kajaanin ammattikorkeakoulun drone-toiminnasta löytyy www.kamk.fi/drone-osoitteesta.

Kirjoittajan mieleestä dronen hyödyntämistä työtehtävissä kannattaa tutkia ja mahdollisuuksien mukaan kehittää.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä