Mielipiteet

Näkökulma: Kohti vähähiilistä rakentamista aurinkoenergiaa käyttäen

Miia Rönkkö on rakennusinsinööri ja työskentelee projekti-insinöörinä RAVE – Rakentamisen vähähiiliset energiaratkaisut -hankkeessa Kajaanin ammattikorkeakoululla.

Silja Keränen on diplomi-insinööri ja työskentelee projektipäällikkönä RAVE – Rakentamisen vähähiiliset energiaratkaisut -hankkeessa Kajaanin ammattikorkeakoululla.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa viime syksynä alkaneessa EAKR-rahoitteisessa RAVE-hankkeessa keskitytään rakentamisen vähähiilisiin ratkaisuihin. Aiemmin julkaistussa artikkelissa (KS 21.12.) kirjoitimme puurakentamisesta osana vähähiilistä yhteiskuntaa, nyt käsittelemme aurinkoenergiaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aurinko on suuri luonnollinen energianlähde, joka säteilee ihmiskunnan yhden vuoden koko energiatarpeen runsaassa tunnissa. Maailmanlaajuisesti aurinkoenergian potentiaali on valtava, tällä hetkellä siitä hyödynnetään vain pieni osa.

Aurinkoenergiaa käytetään pääasiassa veden lämmittämiseen aurinkokeräimillä sekä sähkön tuottamiseen aurinkopaneeleilla. Suomessa auringon kokonaissäteilymäärissä päästään Keski-Euroopan tasolle, keskittyen enemmän kesäkuukausiin, mutta viileässä säässä aurinkopaneeleiden hyötysuhde on parempi. Energian kausiluonteisesta saatavuudesta johtuen Suomessa tutkitaan ja kehitetään erilaisia menetelmiä aurinkoenergian varastoimiseksi esimerkiksi veteen tai hiekkaan.

Aurinkoenergian kohdalla markkinat ovat toistaiseksi keskittyneet etenkin aurinkosähköön. Aurinkosähköä hyödynnetään niin kotitalouksissa kuin suuremmassa mittakaavassa esimerkiksi kauppakeskuksissa tai aurinkosähköpuistoissa, joista sähköä saa useampi kiinteistö.

Suomen sähköntuotanto oli vuonna 2020 yhteensä 66 terawattituntia, josta aurinkosähkön osuus on 0,4 prosenttia. Aurinkoenergia on kuitenkin globaalisti nopeimmin kasvava sähköntuotantomuoto ja paneelien hinnat ovat laskeneet 90 prosentilla kymmenessä vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aurinkolämpöä sen sijaan tuotetaan hyvin vähän, mutta siinä on paljon potentiaalia. Sitä voidaan hyödyntää öljy- ja vesikiertoisen sähkölämmityksen rinnalla tai yhdessä maalämmön kanssa. Aurinkolämpö soveltuu erinomaisesti myös käyttöveden lämmitykseen, koska aurinkolämpöä voidaan varastoida vesivaraajaan.

Aurinkopaneelit ja -keräimet tuottavat uusiutuvaa ja päästötöntä energiaa, mutta tuotteiden koko elinkaaren aikana päästöjä muodostuu valmistuksesta, asennuksesta sekä elinkaaren lopussa syntyvästä jätteestä. Useiden tutkimusten mukaan nykyiset aurinkopaneelit tuottavat reilussa kahdessa vuodessa sen verran energiaa kuin niiden valmistamiseen kului, eli suurimman osan elinkaarestaan aurinkopaneelien vaikutus on positiivinen.

Kotimaassa valmistetuissa aurinkopaneeleissa myös kuljetuksen hiilijalanjälki pysyy kohtuullisena. Aurinkopaneeleiden elinkaaren lopussa on vielä haasteita ratkottavaksi, mutta teknisesti aurinkopaneelien materiaalien kierrätys onnistuu varsin hyvin. Nykyiset aurinkopaneelit kestävät vähintään 20–25 vuotta.

Mikäli suunnittelee aurinkopaneeleihin investoimista, kannattaa mitoituksessa, hankinnassa sekä asennuksessa käyttää ammattilaisen apua, olipahan kyseessä sähköverkkoon kytketty tai kytkemätön järjestelmä. Aurinkovoimalaa ei kannata ylimitoittaa, koska kannattavinta on käyttää tuotettu sähkö itse.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyisillä sähkön hinnoilla investoinnin takaisinmaksuajoissa päästään noin 12 vuoteen. Aurinkolämpökeräimien kannattavuutta kannattaa arvioida esimerkiksi vertailemalla niiden tuottaman lämmön hintaa muiden vaihtoehtoisten energialähteiden kokonaiskustannuksiin. Takaisinmaksuajan laskeminen aurinkokeräimille ei ole järkevä vertailutapa, koska aurinkokeräinten käyttöikä on yli 30 vuotta ja järjestelmät ovat teknisesti hyvin toimintavarmoja.

Yksityishenkilöillä ja yhteisöillä on mahdollisuus saada tukea aurinkosähkön käyttöönottoon esimerkiksi kotitalousvähennystä asennuskustannuksista. Tukikäytännöt ja -määrät muuttuvat jatkuvasti, joten ajankohtainen tieto tuista kannattaa selvittää ennen järjestelmän hankintaa.

Alueellinen energianeuvonta antaa maksutta puolueetonta tietoa yrityksille, kunnille ja kuluttajille. Kainuussa neuvontaa järjestää Feasib Consulting. Kainuussa ja Koillismaalla järjestetään aurinkopaneelien yhteishankinta KAHINA-hankkeen kautta.

Tietoa yhteishankinnasta sekä muuta asiaa aurinkoenergiasta on luvassa RAVE-hankkeen webinaarissa 28.4.2021. Lisätietoja tilaisuudesta löydät Kajaanin ammattikorkeakoulun nettisivuilta: Kamk.fi > Tutkimus ja kehitys > Vähähiilisyys ja kiertotalous > RAVE-hanke.

Autinkopaneeleita asennettiin viime syksynä Katinkullan kylpylän katolle Vuokatissa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä