Mielipiteet

Näkökulma: Mittaustekniikka ja data-analytiikka – voittamaton yhdistelmä Kajaanin tulevaisuudelle?

Tieto ja sen hyödyntäminen data-analytiikalla, koneoppimisella ja tekoälyllä ovat nousseet viime vuosina teknologiakehityksen ja -politiikan tärkeimpiin trendeihin globaalisti, sekä yrityksissä että julkisella sektorilla. Tiedon tehokkaampi kerääminen ja analysointi ei pelkästään tue nykyisten toimintojen tehostamisen, vaan luo pohjaa aivan uusille palveluille ja liiketoimintamahdollisuuksille.

Myös EU ja Suomi panostavat voimakkaasti dataperusteiseen liiketoimintaan ja yhteiskuntaan sekä näiden tuomiin merkittäviin kasvu- ja kehittämismahdollisuuksiin.

Nämä panostukset konkretisoituvat myös Kajaanissa, sillä Renforsin rannassa entisen paperitehtaan tiloissa sijaitsevat CSC - Tieteen tietotekniikan keskuksen kansalliset supertietokoneympäristöt suomalaisen tutkimuksen ja koulutuksen käyttöön. Lisäksi alueelle on rakenteilla EU:n EuroHPC-konsortion supertietokone Lumi, joka valmistuessaan tulee olemaan Euroopan tehokkain ja yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Datan hyödyntämisen kohdalla valitettavan usein unohdetaan, mistä data tulee ja mikä on sen laatu. Datan keräämisen taustalla on aina jokin mittaus ja ilman luotettavaa dataa, eli luotettavia mittauksia, ei voida saavuttaa luotettavia tuloksia.

Kajaanissa tähän haasteeseen osataan vastata, sillä meillä toimii kansallisesti merkittävä mittaustekniikan osaamiskeskus Cemis, jonka osaaminen perustuu Kajaanin 50-vuotiseen elektroniikkaosaamiseen. Cemis on tehnyt jo yli 10 vuotta mittaustekniikan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI) keskittyen etenkin ympäristön, teollisuuden prosessien, sekä urheilun että hyvinvoinnin mittauksiin.

Mittaustulosten laatu ja luotettavuus ovat Cemis-toiminnan perusvaatimuksia, ja nyt Cemisillä onkin loistava mahdollisuus yhdistää mittausosaaminen data-analytiikan tarpeisiin ja tarjota datan luotettavuutta korostava osaamisketju aina mittauksista eli datan keräämisestä, datan esikäsittelyn ja optimoinnin kautta datan analysointiin ja tulosten esittämiseen saakka.

Eurooppalaisen Lumi-supertietokoneen sijoittuminen Kajaaniin avaa ainutlaatuiset mahdollisuudet Kainuulle kasvattaa alueesta kansainvälisesti merkittävä datakeskuspaikka sekä ja data-analytiikan ja tekoälyn osaamiskeskittymä. Alueelliset toimijat, mukaan lukien Kajaanin kaupunki, Kainuun liitto, Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) ja muut Cemis-toimijat ovat tunnistaneet nämä uudet mahdollisuudet, ja aloittaneet toimenpiteet tilaisuuden hyödyntämiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaanin kaupunki, Kainuun liitto ja CSC ovat rahoittamassa hankekokonaisuutta, jossa tavoitteena on houkutella Kajaaniin uusia datakeskustoimijoita sekä kasvattaa alueen ekosysteemiä uusilla yrityksillä.

Myös kansallisella tasolla on tunnistettu Kajaanin erityisasema ja mahdollisuudet. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat rahoittaneet kahden vuoden ajan Kajaanin ammattikorkeakoulussa kansallisesti merkittävän innovaatioekosysteemin, supertietokonepalveluiden ja niitä tukevan koulutuksen kehittämistä.

Lisäksi Kajaani ja Sotkamo ovat yliopistokeskuskaupunkina päässeet mukaan seitsemän vuotta kestävään TEM:in ja kaupunkien välisiin innovaatioekosysteemisopimuksiin, joissa Kajaanin osalta kehittämisen pääpainoalueina ovat mm. datan hyödyntämiseen liittyvät älykkäät mittaukset ja urheilun ja hyvinvoinnin data-analytiikka.

Kainuun kehittäminen kansainväliseksi osaamiskeskittymäksi vaatii kaikkien alueen toimijoiden yhteistyötä. Uusien yritysten ja työntekijöiden houkuttelu ei onnistu puhtailla teknisillä faktoilla, vaan näiden rinnalla tulee parantaa alueen yleistä houkuttelevuutta ja mainetta. Tämän eteen edellä mainitut toimijat laajennettuna Kainuun yrittäjillä ovat tekemässä jo hyvää yhteistyötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun on nyt hyödynnettävä Lumi-supertietokoneen tarjoama aikaikkuna näkyvyydelle, ja tavoitteet on asetettava suoraan kunnianhimoisesti kansainväliselle tasolle. KAMKin tulee houkutella lisää kansainvälisiä opiskelijoita ja TKI-hankkeita, ja Cemis-toimijoiden tulee tavoitella etenkin EU-tason yhteistyötä.

Avainhenkilöiden tulee rohkeasti katsoa tehtävissään maakuntarajan ulkopuolelle ja pyrkiä kansallisiin ja kansainvälisiin tavoitteisiin ja näkyvyyteen. Kajaanilla on takana hieno teknologiahistoria, ja nyt on katsottava rohkeasti eteenpäin ja varmistettava, että saamme rakennettu uusia saavutuksia muisteltavaksi myös tulevaisuudessa.

Kainuussa 10 vuotta toiminut Cemis (Centre for Measurement and Information Systems) on Oulun ja Jyväskylän yliopistojen, Kajaanin ammattikorkeakoulun, VTT:n ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen yhteinen mittaus- ja tietojärjestelmiin erikoistunut sopimuspohjainen tutkimus- ja koulutuskeskus.

Mikko Kerttula, projektipäällikkö, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy (Cemisin johtaja 28.2.2021 saakka).

Laura Rajala, projektipäällikkö, Kajaanin ammattikorkeakoulu

Jukka-Pekka Partanen, johtaja, Kajaanin toiminnot, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.

Kirjoittajien mielestä Kainuulla on ainutlaatuinen mahdollisuus kasvattaa alueesta kansainvälisesti merkittävä datakeskuspaikka sekä ja data-analytiikan ja tekoälyn osaamiskeskittymä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä