Mielipiteet

Näkökulma: Vähähiilisen siirtymän hedelmät on osattava poimia

Kainuussa kuulee edelleen hokeman, että tuulivoimalat pyörivät lähinnä tukiaisten varassa.

Tuulivoima tuottaa kuitenkin samalla maa-alalla monikymmenkertaisesti tehokkaammin energiaa kuin vaikkapa metsätalous.

Kainuun metsien vuosikasvu on keskimäärin noin neljä kuutiota hehtaarilla. Viiden megawatin tuulivoimalan vaatiman noin viidenkymmenen hehtaarin metsäalueen vuosikasvu on siten noin 200 kuutiota, josta saadaan vuodessa kasvatuksen, korjuun ja energiakäytön hyötysuhteet huomioiden maksimissaan noin 140 megawattituntia (MWh) sähköä ja lisäksi noin 260 MWh lämpöä. Tämä riittää noin kahdenkymmenen omakotitalon tarpeisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

* * *

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen keräämien tilastojen perusteella viiden megawatin tehoisen tuulivoimalan kapasiteettikerroin on noin 0,4 eli voimala tuottaa vuodessa yli 17 000 MWh sähköä. Siis yli nelikymmenkertaisesti puuenergiaan verrattuna. Voimaloiden koon kasvaessa tuotanto on aiempaa tasaisempaa. Myös metsätaloutta voidaan jatkaa suurimmassa osassa tuulipuistoa.

Teollisuuden, lämmityksen ja liikenteen sähköistäminen lisää oleellisesti energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä. Sähkömoottori liikuttaa henkilöautoa keskimäärin kaksi ja puoli kertaa polttomoottoria tehokkaammin. Jos yllä mainitun tuulivoimalan tuotanto hyödynnetään lämmitykseen nykyaikaisilla lämpöpumpuilla, se riittää kahdenkymmenen sijasta 1700:aan omakotitaloon. Laskelma on karkea, mutta paljastaa tuuli- ja metsäenergian energeettiset hyötysuhde-erot.

* * *

Puun poltto tuottaa energiayksikköä kohden enemmän ilmastopäästöjä kuin fossiiliset polttoaineet. Tämä johtuu puun alhaisemmasta energiasisällöstä ja kosteudesta. Nyt puun poltosta vapautuvan hiilen sitoutuminen takaisin kasvavaan metsään kestää 60–200 vuotta riippuen hakkuutavasta, puulajeista, kasvupaikoista ja siitä, onko hakkuun yhteydessä vapautunut hiiltä myös metsämaasta. Aika on aivan liian pitkä ajatellen Suomen päätöstä tavoitella hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

Tuulivoima, sähköistäminen, haitallisen kulutuksen vähentäminen sekä metsien hiilivarastojen kasvattaminen ovat oleellisesti tehokkaampia tapoja vähentää ilmastopäästöjä kuin fossiilipohjaisten raaka-aineiden korvaaminen lisäämällä puun käyttöä lyhytkestoisiin tuotteisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsien ja pitkäikäisten puutuotteiden kyky sitoa hiiltä on nousemassa niiden merkittävimmäksi palveluksi, josta ollaan lähitulevaisuudessa myös valmiita maksamaan päästöoikeus/hiilinielumarkkinoilla tai tukien muodossa hyvä korvaus metsänomistajalle.

* * *

Suomen metsien hiilivarasto kasvaa, mutta hakkuiden lisääntymisen takia aikaisempaa hitaammin. Tämä tarkoittaa, että Suomen raportoimat ilmastopäästöjen ja hiilinielujen erotuksena laskettavat nettopäästöt eivät juuri ole laskeneet. Ilmastotavoitteet edellyttävätkin huomattavia lisäpäästövähennyksiä ja metsänielujen samanaikaista kasvattamista. Metsien tuhlailevaan käyttöön ei ole varaa.

Puu kannattaa käyttää mahdollisimman tarkasti energiaa korkeamman jalostusasteen tuotteisiin. Biokaasutus on tehokkaimpia tapoja jalostaa muuhun käyttöön kelpaamattomista eloperäisistä jätteistä ja sivuvirroista energiaa.

Biokaasulaitoksen samoin kuin muidenkin päästöjä tuottavien voimaloiden ja tehtaiden hyötysuhdetta voidaan nostaa ja päästöjä vähentää jalostamalla toiminnassa vapautuvasta hiilidioksidista metaania tai muita hiilivetyjä. Tämän mahdollistaa tuulivoimalla tuotetulla edullisella sähköllä valmistettu vety, joka käy sellaisenaankin polttoaineeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

* * *

Kainuu on metsäinen, kohtalaisen tuulinen ja harvaan asuttu maakunta keskellä Suomea. Jo nykyisellään Kainuu tuottaa sähköä reilusti yli oman tarpeensa ja jatkossa Kainuun rooli energiamaakuntana korostuu entisestään.

Tuulivoiman ja biotuotannon yhdistäminen on avain vähähiiliseen tehokkuusloikkaan ja siihen kannattaa erityisesti Kainuussa suunnata panoksia.

Tuulivoiman ja biotuotannon yhdistäminen on avain vähähiiliseen tehokkuusloikkaan ja siihen kannattaa erityisesti Kainuussa suunnata panoksia.

Tuulivoimainvestoinneista toteutusalueelle jäävä osuus vaihtelee yleensä 5–20 prosentin välillä riippuen pitkälti siitä, mitä osaamista ja palveluita alueelta löytyy. Tuulivoimalat tuottavat jo nyt useilla paikkakunnilla enemmän kiinteistöverotuloa kuin asuminen. Myös voimaloiden ylläpito on huomattava työllistäjä.

Tuulivoima-alan osaamisen kehittäminen sekä tuuli- ja biovirtoja optimoivat uudet teolliset ekosysteemit voivat moninkertaistaa vähähiilisen siirtymän hyödyt Kainuulle.

Kirjoittaja on Helsingissä ja Hyrynsalmella asuva väitöskirjatutkija, BIOS-tutkimusyksikkö ja Helsingin yliopisto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä