Näkökulma: Yökerhoissa alkaa olla sen verran altistuneita, että muutoksia on tultava – korona leviää nyt Suomen sisälläkin
Julkaistu: 17.8.2020 klo 15:24Tiedot lukuisista joukkoaltistumisista Suomen yökerhoissa ovat märkä rätti juuri toipumassa olevan ravintola-alan silmille. Toisaalta on ravintoloidenkin etu, mitä pienempänä toinen aalto pysyy. Hallitus linjaa ravintoloista ensi viikolla.
Suomen yökerhoista kuuluu kovia uutisia: Joukkoaltistuminen Helsingissä Kaivohuoneella 8.–9. elokuuta, Tampereella altistumisia ravintola Ihkussa samana iltana, altistumisia Helsingissä Vum Open Air -tapahtumassa 2.8. ja 9.8. Ääniwalli-ravintolassa.
Lisäksi altistumisia yökerhoissa ja pubeissa on ollut muun muassa Kotkassa, Rovaniemellä ja Vaasassa.
Esimerkiksi Kaivohuoneen ja Ihkun altistumisista on tiedotettu julkisesti vasta lähes viikko kyseisen yön jälkeen.
Tämä testaamisen tämänhetkisestä hitaudesta johtuva viive paljastaa yökerholeviämisten räjähdyspotentiaalin.
Altistuneita juhlijoita voi yön aikana olla jopa satoja. Oireiden kehittyminen voi kestää viikonkin, ja ihminen voi tartuttaa jo oireettomana koronavirusta eteenpäin.
Jos hän saa vasta viikon kuluttua tietää olevansa altistunut, hän on mahdollisesti ehtinyt tartuttaa koronaviruksen moneen ihmiseen.
Yökerhojen sääntely voi pelastaa muut ravintolat
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) joutuu miettimään ratkaisuja yökerhojen koko Suomelle aiheuttamaan koronavirusriskiin.
Yökerhoissa ongelma syntyy myöhäisen ajankohdan ja sen seurauksena nousevien promillejen, kasvavan tungoksen ja kovenevan äänenkäytön yhteisvaikutuksesta.
Kaikki tekijät edesauttavat koronaviruksen massaleviämistapahtumaa, kuten maailman esimerkit kertovat.
Hallitus voi rajoittaa uudestaan yökerhojen väkimäärää tai aukioloaikoja. STM:n mukaan hallitus linjaa ravintolarajoituksista ensi viikolla. Lähtökohtana ovat nykyiset rajoitukset, mutta epidemiatilanteen huonontuessa voidaan ottaa käyttöön uusia rajoituksia.
– Jos tilanne nyt muuttuu, myös ravintolarajoituksissa on oltava nopea reagointi, kertoo STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen sähköpostitse.
Hallituspuolueen kansanedustaja ja entinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaja Aki Linden (sd.) vaati sunnuntaina Twitterissä yökerhoja kiinni kello 23–24.
Yökerhoille mikä tahansa rajoitus on kova isku. Niiden on lyhyessä ajassa tehtävä tulos viikon ajalta.
Koko ravintola-alan kannalta nopea yökerhojen turvallisuutta parantava koronatoimi olisi kuitenkin pelastus, jos se lieventäisi toista korona-aaltoa niin, ettei kaikkia ravintoloita tarvitsisi sulkea uudestaan.
Turku edelläkävijänä matkustusrajoituksissa
Koronavirus saapui Suomeen kesällä rajojen yli. Vielä lauantaina 15. elokuuta Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapuneesta lentokoneessa oli 12 uutta koronaviruspotilasta. Kaikki lennolla olevat määrättiin tartuntatautilain mukaiseen pakkokaranteeniin.
Tartunnat saivat Turun kaupunginjohtajan Minna Arven kysymään, eikö voisi pohtia matkustusrajoituksia tai edellyttää negatiivista testitulosta ennen koneeseen nousua.
– Testaaminen ja karanteenit jäävät nyt meidän harteillemme ja samaan aikaan testaus on kuormittunutta muutenkin, hän kirjoitti Twitterissä sunnuntaina.
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi maanantaina Helsingin Sanomille , että hän esittää hallitukselle Skopjen-lentojen lopettamista Suomeen väliaikaisesti.
Lisäksi hallituksen on tarkoitus tällä viikolla listata maita kolmeen kategoriaan, joissa punaisista maista tulevia voi odottaa viranomaisten karanteenipäätös ja pakkotestaus, keltaisista maista tulevia suositellaan omaehtoiseen kahden viikon karanteeniin ja vihreistä maista tulevilla ei ole rajoituksia.
Rajojen ongelmiin on jo puututtu vapaaehtoisilla testauksilla, mutta koronavirus on valitettavasti jo saapunut laajemmin Suomeen.
Siksi uusia maan sisäisiä rajoituksia on harkittava ulkorajojen lisäksi.
Seuraavaksi kysymyksenä halliurheilu
Yökerhojen lisäksi pohdintaan tulevat varmasti jossain vaiheessa muut massatapahtumat.
Kesän urheilukauden pelastuksena on ollut lievä koronatilanne ja ulkokatsomot, joissa ilmanvaihto pelaa luonnostaan ja yleisömäärät harvoin täyttävät stadioneita.
Ongelma syntyy sisäpeleistä, ahtaista käytävistä ja täysistä katsomoista. Jääkiekkoliigassa seurataan taatusti kauhulla koronatilanteen kehittymistä.
Esimakua sisärajoituksista tuli jo Helsingin päätöksestä sulkea 39 koulun liikuntasalien iltakäyttö koko talveksi, koska tiloja tarvitaan opetukseen. Tämä on valtava isku urheiluseuroille, joilta lähtivät harjoittelupaikat. Asiasta kertoi sunnuntaina Yle.
Soittokierroksen perusteella samanlaisia suunnitelmia sulkea koulujen liikuntasaleja urheiluseuroilta ei ole seuraavaksi suurimmissa kaupunkikeskuksissa Tampereella, Oulussa ja Turussa eikä myöskään Kajaanissa.
Tilannetta saatetaan kaupungeissakin tarkastella uudestaan, jos koronavirus leviää ja rajoitukset kiristyvät.
Kommentit
Jätä kommenttiLiisa P
26.9.2020 19:35
Valtiolle kelpaa kyllä alkoholin myynnin verotulot, mutta silti ollaan koko ajan kieltoja keksimässä, kaksinaamaista touhua.
Yuuzo
18.8.2020 16:13
Mitä jos korvattaisiin tulojen menetyksiä tälle varsin marginaaliselle ryhmälle yrityksiä? Kompensaationa voisi myös sallia alkoholin etämyynnin näille. Yritykset voisivat viakka myydä jotain kotibilepaketteja, joihin sisältyy illaksi erilaisia juomia ja jotain pientä purtavaa. Eivät nekään turvallisia ole koronan kannalta, mutta ehkä parempi, että 20 toisensa tuntevaa henkilöä altistuu, kuin satoja toisilleen tuntemattomia. Toisensa tuntevat sen takia, että kontaktien jäljitys voidaan tehdä paremmin. Ei ole kenenkään etu, että muutama yritys tienaa lyhyen aikaa rahaa ja kohta ollaan sitten kevään tilanteessa. Tämä maan sisäisten toimien puute ihmetyttää. Tumput suorana katsotaan, kun tartuntamäärät tuplaantuvat viikko toisensa jälkeen. Testauksen lisääminen on toki hyvä, mutta ei se yksistään riitä, etenkin nyt, kun se on jo ruuhkautunut.