Navalnyi-kommentointi oli Suomessa poikkeuksellista – ''Pääministerin tviitti tulkitaan Suomen hallituksen kannaksi ainakin ulkomailla''
Julkaistu: 19.1.2021 klo 18:52Venäjä-asiat ovat perinteisesti kuuluneet Suomessa tasavallan presidentille. Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari arvioi, että Sanna Marin otti itselleen tilaa EU:n ja ihmisoikeuskysymysten harmaalla alueella.
Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi näyttää kääntäneen Suomen ulkopoliittisessa linjanvedossa uuden tai ainakin poikkeuksellisen lehden.
Muutoksen tuulia ovat puhaltaneet EU, sosiaalinen media, ihmisoikeuskysymykset ja pääministerin persoona.
Näin katsoo Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari .
– On poikkeuksellista, että tviittien avulla otetaan kantaa naapurivaltion asioihin, hän sanoo Lännen Medialle.
Erikoista oli myös se, että ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjauksen näytti tekevän pääministeri ennen tasavallan presidenttiä.
Marin ehti ensin, ja teki sen somessa
Navalnyi pidätettiin sunnuntaina hänen palattuaan Venäjälle Saksasta, jossa hän sai hoitoa hermomyrkky Novitshokilla tehtyyn myrkyttämiseen.
Suomen valtiojohdosta pidätystä ehätti kommentoimaan ensin pääministeri Sanna Marin (sd.), joka otti asiaan voimakkaasti kantaa pikaviestipalvelu Twitterissä maanantaiaamuna. Marinin mukaan Navalnyi on vapautettava ja hänen myrkytyksensä tutkittava.
Perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistyössä valtioneuvoston kanssa.
Sauli Niinistön kanta kuultiin kuitenkin vasta Marinin jälkeen, maanantai-iltapäivänä. Myös Niinistö vaatii Navalnyin vapauttamista. Lisäksi hän kertoi lähestyneensä asiassa Venäjän presidentti Vladimir Putinia .
EU on kasvattanut harmaata aluetta
Marssijärjestys poikkesi selvästi perinteisestä, sillä Venäjää koskevat asiat ovat perinteisesti kuuluneet presidentille.
Ruostetsaaren mielestä kyse voi olla uudenlaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelukulttuurin heräämisestä. Suomessa aiheesta on keskusteltu yleensä varovasti.
– Keskustelijoiden joukko on ollut hyvin suppea. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on nähty presidentin omaksi toiminta-alueeksi, johon monet muut eivät ole halunneet puuttua.
EU-jäsenyys muutti tilannetta ja nosti hallituksen roolia. Esimerkiksi EU:n yhteisen ulkopolitiikan Venäjä-pakotteet kuuluvat Suomessa hallitukselle.
Ruostetsaaren mukaan kehitys on johtanut myös eräänlaisen harmaan alueen kasvamiseen. Tilan ottaminen siinä riippuu pääministerin persoonasta.
Esimerkiksi Juha Sipilä (kesk.) ei pääministerinä juuri puuttunut ulkopolitiikkaan, vaan jätti sen tasavallan presidentille. Myöskään Marin ei ole Ruostetsaaren mielestä aiemmin profiloitunut erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaajana tai vahvana kannanottajana.
Nyt näytti olevan toisin.
– Ehkä Marinin kohdalla voidaan puhua myös profiilin nostosta ulko- ja turvallisuuspoliittisella alueella, kun hän riensi ottamaan kantaa näinkin vahvasti.
Medioilla mielenkiintoinen rooli
Mielenkiintoisen tapauksesta tekee myös eri medioiden rooli.
Marin siis kertoi voimakkaasta ulkopoliittisesta näkemyksestään tviittaamalla. Saman teki ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) maanantaina.
Tapaus on Ruostetsaaren mielestä yksi merkki juuri Twitterin merkityksen kasvamisesta. Palvelua on pidetty erityisesti päätöksentekijöiden ja median somekanavana.
Kyse voi olla myös poliittisen sukupolvenvaihdoksen ilmiöstä.
Toisaalta taustalla vaikuttaa myös Yhdysvaltojen tiistaina väistynyt presidentti Donald Trump .
– Voisi sanoa, että hän yritti johtaa amerikkalaista keskustelua pitkälti Twitterin kautta, Ruostetsaari muistuttaa.
Trumpin on laskettu lähettäneen kautensa aikana yli 26 000 tviittiä.
"Pääministerin tviitti on lupa tulkita hallituksen kannaksi"
Mutta voidaanko pääministerin tviittiä ylipäätään pitää hallituksen kantana, vai onko kyse yksittäisen ministerin mielipiteestä?
Ruostetsaaren mielestä kysymys on hyvä ja mielenkiintoinen.
Hän muistuttaa, että pääministeri johtaa hallitusta, edustaa Suomea Eurooppa-neuvostossa ja myös EU-politiikan johtaminen henkilöityy häneen. Siksi pääministerin kanta myös Twitterissä on Ruostetsaaren mukaan lupa katsoa hallituksen kannaksi.
– Varmasti näin tulkitaan ainakin ulkomailla, hän sanoo.
Myöskään tasavallan presidentti ei kertonut näkemystään esimerkiksi tiedotteessa, vaan Helsingin Sanomien haastattelussa. Tätäkin Ruostetsaari pitää erikoisena.
– Ehkä voisi kuvitella, ettei tästä haluttu tehdä niin isoa asiaa, että olisi annettu yksi Suomen valtion kannanotto, hän pohtii.
Liikkumavaraa tuli myös ihmisoikeuksista
Edellisten ohella liikkumavaraa erityisesti pääministerille antoi Ruostetsaaren mielestä se,ettei Navalnyin tapausta voida pitää vain Venäjän sisäisenä tai Suomessa ainoastaan Venäjän-politiikkaan liittyvänä asiana.
Sen sijaan kyse on ihmisoikeuksista.
– Se avasi tilaa kannanotoille, kun oli mahdollisuus nojata yleismaailmallisiin periaatteisiin.
Kommentit
Jätä kommenttiHARMISTUNUT
20.1.2021 15:23
OLISI PAIKALLAAN KYSEENALAISTAA PÄÄMINISTERIN TOIMINTA JA PRESIDENTIN MYÖS HUOMAUTTAA PÄÄMISTERIÄ. EI PIDÄ SOHIA ASIOITA JOITA EI NÄYTÄ YMMÄRTÄVÄN. PÄÄMISTERI LUULEE LIIKOJA ITSESTÄÄN. PIENEMMILLÄKIN MOKILLA MISTERI ON ERONNUT TAI EROTETTU. HARMILLISTA KOMENNONTOINTIA MARINILTA.
Sallan rajalle
20.1.2021 7:40
Nämä ulostulot eivät helpota tippaakaan ”navalnyin”” asemaa. Mutta Sallan rajalle ne saattaa tuoda kohta porukkaa. Lisäksi kaikkinainen kaupankäynti vaikeutuu. Kannattas ennemmin kommentoida Oman hallituksen All-Holi -Politiikkaa.
Juntunen
20.1.2021 5:16
Odotan sitä hetkeä jolloin Suomen ulkopoliittinen johto twiittaa koko leveydeltä, että Kiinan on kunnioitettava ihmisoikeuksia ja että Kiinalle vaaditaan kansainvälisiä pakotteita.
Rami
19.1.2021 20:00
Nytkö pääministeri ei saisi enää tviittailla,vaikka maailman johtajat tviittailevat joka päivä.Presidenttikin suomessa tviittailee,mutta Venäjä on vieläkin niin arka paikka suomalaisille,ettei Niinistö taida uskaltaa ottaa kantaa ennen muita johtajia.
MOT
19.1.2021 19:50
Marin mokasi nuoruuden kiihkossa oikein kunnolla kun meni ”huutelemaan” Putinille Twitterissä.
Uskooko Marin todellakin, että Suomella on jotkin turvatakuut EU:lta? Kuvitteleeko Marin vakavasti, että mm. Ranskan Macron seisoo Suomen kanssa rivissä Putinia vastaan muulla kuin myötätuntotasolla? Aivan kuin Marin olisi unohtanut että Suomella ja Venäjällä on lähes 1 500 kilometriä yhteistä rajaa. Odotan, että Marin on ensimmäisenä ottamassa Putinin ”vastapalloa” vastaan kun sen aika tulee. Tuskin on ottamassa sitä vastaan.
Ilmeisesti Marinin kiireen ja kiihkon taustalla oli valtataistelu Niinistön kanssa ulkopolitiikan johtamisesta. Marin taisi unohtaa perustuslain tässä kohdassa. Tämä valtataistelua Marinin osalta on nähty koronakriisin hoidossa. ”Sedät eivät häntä määräile.”
Näillä kommenteilla en tarkoita että pitäisi palata YYA aikaan, mutta ei saisi unohtaa realiteettejä Suomen maantieteellusestä ja turvallisuuspoliittisesta asemasta. Ja se kannattaa muistaa että Venäjä on suurvalta, joka loppujen lopuksi tekee mitä haluaa etenkin rajojensa sisäpuolella.
Kysyn vaan
19.1.2021 19:37
Mitä ”he” eivät osaisi pilata?
Kun itään pyllistää niin johonkin muualla kumartaa
19.1.2021 19:19
Sitähän toki ideologi Sanna ei ymmärrä. Vieläkö muuten Navalnyi on pidätettynä – vai tehosiko SM:n eilinen vaatimus 😉
Outi-73
19.1.2021 19:15
Ulkomaalaiset jouda hiihtamaan ja ulkoilemaan ollenkaan kun niiden pitää tulkita meidän kotimaan tviittejä.