Viihde

Nuoret karkaavat arjen pinnalta keskiviikkoillan kotimaisessa elokuvassa

He ovat paenneet

TV2 klo 22.20

**** Entä jos ihminen näkeekin unia jatkuvasti, mutta hereillä monet vain sulkevat niiltä mielensä? Ohjaaja J-P Valkeapää ei tee niin. Pari vuotta sitten hän vaelsi houreen rajamailla elokuvassaan Koirat eivät käytä housuja (2019). Sinne päin on menolippu myös tämän elokuvan nuorilla. Teppo Manner on sivaripoika Joni, joka lähtee nuorisokodista Roosa Söderholmin esittämän Raisan kanssa pakoon jonnekin. Valkeapään esikoiselokuva Muukalainen (2009) oli velkaa Andrei Tarkovskille . Tällä kertaa esikuviin kuuluu myös David Lynch . Kertomus viattomuuden menetyksestä menee semmoisille tiedostamattoman taajuuksille, joilla kotimaisessa elokuvassa ei ole ennen käyty. Katsojaa ei tyynnytellä yksioikoisella tarinalla, mutta kuvat jäävät mieleen muhimaan. (Suomi 2014)

Miehen tie

TV1 klo 12.55

*** Kuvat puhuttelevat myös Nyrki Tapiovaaran F.E. Sillanpää -sovituksessa, vaikka kerronta pätkii. Kotimaisen elokuvan lahjakkuus kuoli talvisodan hangille, ja Hugo Hytönen vei hankkeen loppuun. Kotitilansa puolesta ahkeroivat Gunnar Hiilloskorpi ja Mirjami Kuosmanen . (Suomi 1940)

Mr. Turner

Yle Teema & Fem klo 21.45

***** Ohjaaja Mike Leigh otti ensimmäisen erävoiton siinä vaiheessa, kun sai maalarimuistelmansa nimirooliin Timothy Spallin . Kun vesurilla veistetty brittinäyttelijä ja sivuroolien konkari esittää "valon maalari" J.M.W. Turneria (1775–1851), ei taiteilijakuvausten tavanomaiseen, juhlavaan ylävireeseen taikka sovittelevaan valkopyykkäykseen jää mahdollisuuksia. Elämä hengittää ja örisee kaikilla aromeillaan, kun impressionisteja edeltänyt merimaisemien mestari haastaa itseään. Turnerin taulut ja Dick Popen kameratyö eivät häpeile hyväillä silmää, kun Spall antaa samaan aikaan hien ja elämän ristiriitojen puskea pintaan. (Britannia 2014)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pekka Eronen

kriitikko

He ovat paenneet on elokuva kahden nuoren, Raisan (Roosa Söderholm) ja Jonin (Teppo Manner), hauraasta rakkaudesta, mielettömästä pakomatkasta halki kesäisen Suomen, onnen ja vapauden hetkistä pahan maailman keskellä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä