Viihde

Nuoret räppärit puhuvat suoraan dokumenttisarjassa, joka tarjoaa kurkistuksia erilaiseen Suomeen

Lähiöiden finest

★★★ Lähiöiden finest on dokumenttisarja, joka tarjoaa välähdyksenomaisia kurkistuksia ihan erilaiseen Suomeen. Vajaan kymmenen minuutin mittaisissa jaksoissa seurataan, kuinka maahanmuuttajataustaiset nuoret tekevät musiikkiaan, uuden aallon suomenkielistä rappia.

Studiokuvien lisäksi dokumenttipätkissä seurataan nuoria heidän kotikulmillaan, pääkaupunkiseudun betonilähiöissä.

Suomirappia ilmiönä ei avata tai sen vaiheita taustoiteta ulkopuolisten asiantuntijoiden haastatteluilla. Sen sijaan ääneen pääsevät nuoret tekijät itse. He ovat suomirapin nousevia kykyjä, joiden kappaleet syntyvät tavallisesta elämästä, unelmista, yhteiskunnastakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Listoille omalla musiikilla

Monen nuoren muusikon tavoitteena on päästä listoille omalla musiikillaan. Se vaatii kuitenkin paljon työtä. Suomi on iskelmämaa, eikä nuorten räppäreiden urbaani soundi ole sitä, mitä koko Suomi kuuntelisi.

Helsingin Kontulassa asuva Nisa lauloi ensin englanniksi, mutta tajusi, että myös suomen kieleen voi tuoda r&b-soundia. Hän on esiintynyt nuoresta asti Kevin Tandun kanssa.

Kevin Tandu puolestaan alkoi räpätä, ennen kuin osasi suomea. Suomirapin hän löysi Fintelligensin kautta. Tandulle motivaatio laulujen tekoon syntyy ystävistä, treenaamisesta ja työstä.

Oululaistaustainen Opa muistaa, miten hänen synnyinmaassaan Nigeriassa kaikkialla soi koko ajan nigerialainen musiikki. Suomessa taas kuunnellaan ja arvostetaan enemmän ulkomaalaisia tekijöitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opa toivoo, että suomalaiset räppärit arvostaisivat enemmän itseään. Hän nostaa esiin myös alueelliset erot. Pääkaupunkiseudulla rap-kulttuuri on hyvin erilainen kuin muualla maassa.

Yle Areena 12.10. ja TV2 16.10. klo 23.55

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä