Ohisalo: Ei erillisratkaisuja Ruotsin suhteen, mutta vain osaa maata koskevat liikenteen rajoitukset tai höllennykset mahdollisia – Suomella EU:ta tiukempi koronarajoitus
Julkaistu: 26.6.2020 klo 22:58Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kokousti perjantaina Pohjoismaiden sisäministerien kesken.
Hallituksen päättämistä rajaliikenteen avaamisen kriteereistä ei jousteta Ruotsin kohdalla, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo.
Rajaliikenteen avaamisessa voidaan kuitenkin harkita vain tiettyä osaa maata koskevista rajoituksista tai niiden höllentämisistä.
Ohisalo kävi perjantai-iltapäivänä videokokouksen muiden Pohjoismaiden sisäministerien kanssa.
Ministerit keskustelivat kokouksessa esimerkiksi rajaliikenteestä ja koronan mahdolliseen toiseen aaltoon varautumisesta, mutta päätöksiä kokouksessa ei tehty.
Ruotsiin matkustamista ei edelleenkään suositella, ja sieltä Suomeen palaavien on pidettävä kahden viikon omaehtoinen karanteeni.
– Ruotsin tautitilanne on valitettavasti erilainen muihin maihin verrattuna, Ohisalo sanoi kokouksen jälkeen tiedotusvälineille.
"Paikalliset toimet vähemmän haitallisia"
Ohisalon mukaan alueelliset rajaliikenteen avaamiset tulevat kyseeseen, koska nyt nähtävät koronatartunnat saattavat keskittyä voimakkaasti tiettyihin osiin maita, kun samalla muu osa maasta voi olla lähes tartunnaton.
– Ministerien kesken nousi keskustelussa esiin, että tarvitaan tarkkarajaisia toimia eikä välttämättä niin, että rajoitukset koskevat koko maata.
Hallitus selvittää Ohisalon mukaan, ovatko alueelliset ratkaisut mahdollisia esimerkiksi tartuntatautilain avulla.
– Tarkkarajaisemmat ja paikalliset toimet olisivat vähemmän haitallisia, Ohisalo sanoo.
Lapin korona-altistukset huolettavat
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella Lapissa on todettu kahden viikon muutamia uusia koronatartuntoja, ja virukselle altistuneita on jo 50.
Sairaanhoitopiirin johtavat lääkärit esittivät tänään perjantaina toiveensa, että rajaliikenne pidettäisiin mahdollisimman vähäisenä. Usea tartunnoista on heidän mukaansa peräisin matkoilta Ruotsiin.
Ohisalo toteaa, että on lopulta kansalaisten oman harkinnan varassa, matkustaako Ruotsiin vai ei.
Hän muistutti, että perustuslaki antaa kansalaisille aina mahdollisuuden poistua ja palata maahan, joten kokonaan matkustamista ei voida estää.
Ohisalo vaitonainen Ruotsin näkemyksistä
Ohisalo ei juuri kommentoinut sitä, mitenkä Ruotsi näkee maahan kohdistuneet rajoitukset.
– Ruotsin näkemyksiä on voinut seurata mediasta, Ohisalo tyytyi sanomaan.
Esimerkiksi Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kommentoi kesäkuun alussa penseästi Suomen päätöstä, jonka mukaan rajaliikennettä ei avata Ruotsiin.
Pohjoismaiden sisäministerien yhteinen toteamus Ruotsin tilanteesta oli Ohisalon mukaan se, että normaalitilanteeseen halutaan päästä mahdollisimman nopeasti.
– Neuvotteluja on käyty hyvässä yhteistyössä.
Suomella EU:ta tiukempi koronarajoitus
Rajaliikennettä on viime viikkoina avattu asteittain muihin maihin.
Ruotsia lukuun ottamatta Pohjoismaihin matkustamista ei kehoteta enää välttämään.
– Molemmin puolin on samat säännöt, että voi matkustaa vapaasti eikä tarvitse olla omaehtoista karanteenia
Kuluvan viikon tiistain hallitus päätti kriteerit, joiden nojalla matkustusrajoitukset voidaan purkaa Schengen- ja EU-maiden kanssa.
Liikenne avataan 13. heinäkuuta maihin, joissa koronaa on esiintynyt kahden viikon aikana enintään kahdeksalla sadasta tuhannesta asukkaasta.
Suomen kriteeri kahdeksasta sairastuneesta sataatuhatta ihmistä vastaan on tiukempi kuin EU:n suosittelema raja 16 tartunnasta.
Tätä ei Ohisalon mukaan ole kyseenalaistettu muiden maiden tahoilta, eikä Suomea ole vaadittu perustelemaan tiukempaa linjaansa.
– Suomessa on haluttu ottaa tarkoituksella erityisen varovainen linja, Ohisalo toteaa.
Tämän hetkisen tautitilanteen perusteella matkustaminen oltaisiin avaamassa 12 uuteen maahan. Listalla on esimerkiksi Italia, Saksa, Unkari, Kroatia, Kreikka ja Itävalta.
Lopullinen päätös maista tehdään lähempänä heinäkuun puoliväliä maiden silloisen tautitilanteen perusteella.
Kommentit
Jätä kommenttikansalainen
27.6.2020 6:33
On meillä kerrankin jämy sisäministeri,sipilän hallituksen aikana tuli 30000 pakolaista suomeen.