Ulkomaat
"Pahinta on, että tähän kaikkeen on ehtinyt tottua" – Mellakoita pelkäävä Washington on lähes suljettu Bidenin virkaanastujaisten alla
Joe Bidenin on määrä astua virkaansa Yhdysvaltain presidenttinä ensi keskiviikkona. Suurimmissa kaupungeissa pelätään levottomuuksia vallanvaihdon alla. Järeimmät turvatoimet ovat pääkaupunki Washingtonissa. Haastattelimme kahta asukasta, jotka kertovat kaupungin olevan lähes kiinni. Katuja on suljettu ja valmiudessa on poliisin lisäksi kansalliskaarti, jonka jäsenistä osa jopa nukkuu kongressissa, jota he suojelevat.
Yhdysvalloissa odotetaan pelonsekaisin tuntein ensi viikon mahdollisia mellakoita Joe Bidenin virkaanastujaisten alla. Bidenin on määrä vannoa virkavalansa keskiviikkona. Vaalit hävinnyt istuva presidentti Donald Trump on ilmoittanut, ettei hän osallistu virkaanastujaisiin.
Pelko rähinöistä on kasvanut sen jälkeen, kun joukko Trumpin kannattajia tunkeutui kongressirakennukseen reilu viikko sitten kesken Biden valinnan vahvistaneen kokouksen. Väkivaltaisuuksissa kuoli viisi ihmistä ja loukkaantui kymmeniä.
Tunkeutumista kongressiin edelsi viikkoja kestänyt Trumpin kampanja, jossa tämä toisteli väitteitään vaalivilpistä ja kehotti kannattajiaan marssimaan hallintokukkulalle.
Trump on jälkeenpäin tuominnut väkivaltaisen tunkeutumisen ja vakuuttanut sitoutumistaan rauhalliseen vallanvaihtoon. Yhteenottojen riskiä pidetään silti korkeana, ja liittovaltion poliisi FBI varoittanut mellakoista Washingtonissa ja osavaltioiden pääkaupungeissa. FBI on kertonut tunnistaneensa kongressihyökkäyksen jälkeen yli 200 epäiltyä ja yli sata henkilöä on pidätetty.
Asukkaita muuttanut väliaikaisesti pois
Kongressitalon lähistöllä Capitolin alueella asuva Politico-lehden toimituspäällikkö Angela Greiling Keane kuvailee tunnelmaa pääkaupunki Washingtonissa jännitteiseksi.
– Monet kongressirakennuksen ja Valkoisen talon lähistön kaduista on suljettu. Kansalliskaartin joukkoja on tuotu kaupunkiin eri osavaltioista. Jotkut jopa nukkuvat Capitolissa, jota he suojelevat, Greiling Keane kertoo Lännen Medialle.
Keskustassa sijaitsevien liikkeiden ikkunat oli vaalien aikaan marraskuussa peitetty vanerilevyillä levottomuuksien pelossa. Peitettyjä ikkunoita näkyy nyt vähemmän.
– Viime viikon väkivaltaa ei osattu ennakoida siinä määrin kuin marraskuussa, jolloin sitä ei lopulta juuri tullut.
Rajoitukset ovat tehneet liikkumisen kaupungissa hankalaksi.
– Usein unohdetaan, että Washington ei ole vain hallintoa vaan se on kaupunki, jossa on 700 000 asukasta. Jotkut Capitolin alueella asuvat ovat muuttaneet muualle siihen asti, kunnes vallanvaihto on tapahtunut.
"Pinnan alla kytee toivo"
Washingtonissa asuva analyysiyritys Americas Outlookin perustaja Lauri Tähtinen kuvailee Greiling Keanin lailla tunnelmaa kaupungissa poikkeavaksi.
– Katutasolla Washington on kutakuinkin kiinni. Merkittävässä osassa kaupunkia on mahdotonta ajaa eikä kävellenkään pääse aina pitkälle. Metropysäkkejä on ainakin tusinan verran kiinni päiväkaupalla. Moni suunnittelee olevansa poissa kaupungista tai sen lähettyviltä niin keskiviikkona kuin sitä ennen. Näin on toki ollut muidenkin virkaanastujaisten kohdalla, mutta yleensä vastavuoroisesti olisi sitten paikalla satoja tuhansia tai Barack Obaman tapauksessa jopa miljoona tai pari muualta tullutta. Nyt esimerkiksi AirBnB on perunut kaikki Washingtonin varaukset.
– Pahinta on, että tähän kaikkeen on jo ehtinyt tottua. Ei se enää yllätä, vaan tuntuu aika tavalliselta. Pinnan alla kytee ennen kaikkea toivo, että tämä kaikki päättyisi mahdollisimman pian, Tähtinen kuvailee.
Jälkipyykkiä pestään pitkään
Greiling Keane uskoo, että kongressiin tunkeutumisesta keskustellaan Yhdysvalloissa vielä pitkään.
– Yleensä turvajärjestelyt muuttuvat hyökkäyksen jälkeen, jotta uusiin uhkiin osattaisiin varautua paremmin.
Myös Tähtinen ennustaa pitkää jälkipyykkiä.
– Jotta saadaan selkeämpiä vastauksia, vaaditaan todennäköisesti kongressin valaehtoiset kuulemiset. Tällä hetkellä eri viranomaiset ja hallinnon tasot syyttävät toisiaan epäonnistumisesta. Periaatteellisempi kysymys on, missä ja miten valta liikkui loppiaisena. Kuka oli vastuussa siitä, että kansalliskaartia ei ensiksi kutsuttu apuun ja myöhemmin sen kutsumisesta. Siinä oltiin tunti tai puolitoista veitsenterällä, kun Trump ilmeisesti tyytyi katsomaan televisiota ja samalla hierarkiassa toisena ja kolmantena olevat Mike Pence ja Nancy Pelosi saivat piileskellä ja pelätä, Tähtinen pohtii.