Paikallisuutiset

Paikallisuus säilyy Kainuun lehdissä – Kainuun Sanomien ja paikallislehtien uudeksi omistajaksi kokkolalainen KPK Yhtiöt

Kainuun Sanomia ja Kainuun paikallislehtiä julkaiseva Suomalainen Lehtipaino Oy (SLP) saa uuden pääomistajan, kun KPK Yhtiöt Oyj ostaa SLP:n osake-enemmistön. Kauppa astuu voimaan maaliskuun alussa.

Kokkolalainen KPK Yhtiöt julkaisee maakuntalehti Keskipohjanmaan lisäksi useita paikallislehtiä. Konserni on kaupan jälkeen Suomen toiseksi suurin paikallismediatalo.

SLP:n toimitusjohtaja ja pääomistaja Tenna Talvi-Pietarila myy suurimman osan osakkeistaan. Hän sanoo, että yhtiön kannalta oli kaksi vaihtoehtoa: joko kasvaa edelleen tai myydä pääomistus, ja nyt toteutui jälkimmäinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talvi-Pietarila vakuuttaa, että lehdet jatkavat edelleen työtään paikallisuuden eteen. Myös KPK Yhtiöiden toimitusjohtaja Mikko Luoma sanoo, että yhtiö haluaa säilyttää ja vahvistaa kainuulaisen median paikallisuutta.

– Emme siis ole lakkauttamassa tai yhdistämässä lehtiä, Luoma kertoo ja tähdentää, että paikallinen media on kiinnittynyt alueeseensa vahvasti ja jokainen lehti on itsensä näköinen.

Paikallisuutta voidaan hänen nähdäkseen vahvistaa järkevän sisältöyhteistyön ja teknisten ratkaisujen kautta ilman, että paikallista omaleimaisuutta rikottaisiin.

– ­Kainuun Sanomat jatkaa kainuulaisten äänenkannattajana aivan kuten tähänkin asti. Paikalliset uutiset ovat lukijoille tärkeitä niin Kainuussa kuin Keski-Pohjanmaalla ja tätä myös uusi omistaja korostaa, Kainuun Sanomien vt. päätoimittaja Päivi Bisi alleviivaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luoman näkemyksen mukaan media-alan rakenteiden muutos jatkuu eli pienet yksiköt yhdistyvät suuriksi.

– Tämä kehitys tulee väistämättä näillekin leveysasteille. Me näemme, että joku toinen tekee sen, ellemme itse ole mukana.

Luoma näkee KPK Yhtiöiden vahvan paikallislehtiosaamisen ja toimivien teknologiaratkaisujen hyödyttävän myös SLP:n lehtiä, mikä luo hyvää pohjaa kasvulle. Maantieteellisesti päällekkäisyyksiä ei ole, vaan yritysten toimialueet täydentävät toisiaan.

Talvi-Pietarilalle jää irrottautumisen jälkeen edelleen kaksi yritystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Paljon on tehty töitä viime vuodet, joten varmasti aion vähän pitää hengähdystaukoa ja miettiä jatkoa, hän kertoo.

Mitkä?

Yhtiöt

Omistajat: 730 pääasiassa keskipohjalaista yksityishenkilöä ja organisaatioita.

Julkaisut: Keskipohjanmaa, Haapavesi-lehti, Kalajokilaakso, Kalajokiseutu, Kokkola-lehti, Lestijoki, Nivala-lehti, Perhonjokilaakso, Pietarsaaren Sanomat ja Selänne.

Liiketoiminta-alueet: KPK Mediat, KPK Print, KPK Digi ja KPK Kasvu.

Kaupan jälkeen konserni julkaisee 16:ta paikallislehteä, kahdeksaa kaupunkilehteä, kahta maakuntalehteä ja yksittäisiä matkailulehtiä. Liikevaihto tulee olemaan noin 45 miljoonaa.

Julkaisut: Kainuun Sanomat, Kuhmolainen, Ylä-Kainuu. Sotkamo-lehti, Koti-Kajaani, Koti-Lappi, Luoteis-Lappi, Kittilälehti, Enontekiön Sanomat, Sompio, Inarilainen, Saariselän Sanomat, Meän Tornionlaakso, Koillismaan Uutiset ja Kotikulmilta.

Tytäryhtiöt: SLP Kustannus Oy, SLP Jakelu Oy, Lapin Lehtikustannus Oy, Torniolainen Oy, Tornionlaakson Kustannus Oy ja Koillismaan Uutiset Oy.

KPK Yhtiöiden toimitusjohtaja Mikko Luoma sanoo, että yhtiö haluaa säilyttää ja vahvistaa kainuulaisen median paikallisuutta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä