Pakastaminen pysäyttää ajan ja vähentää ruokahävikkiä
Julkaistu: 9.9.2015 klo 4:32 | Muokattu: 9.9.2015 klo 14:22Nopea jäähdytys ja pienessä rasiassa kylmään pakastimeen. Näin syntyy paras pakastustulos.
Rasvainen kala tai leivokset säilyvät pakasteessa vähemmän aikaa kuin vähärasvaiset marjat.Anna Ruohonen, teksti
Anssi Jokiranta, kuvat
Marjat ja kasvikset
10–12 kk
Marjat ja kasvikset ovat vähärasvaisia ruokia, joten ne säilyvät pakastimessa hyvin. Useimmat kasvikset pitää esikiehauttaa ennen pakastusta, sillä esikiehutus eli ryöppäys lopettaa kasvin entsyymitoiminnan. Jos ryöppäämisen jättää välistä, muuttuvat kasvikset pakastimessa vetisiksi ja niiden maku kärsii. Poikkeuksia ovat purjo ja paprika, niitä ei tarvitse ryöpätä.
Yrttimausteet
4–6 kk
Osa kasviksista voidaan pakastaa ilman ryöppäystä. Tilli, persilja, ruohosipuli ja monet yrtit kuuluvat tähän ryhmään.
Juuresraaste
3–4 kk
Porkkanan ja muut juurekset voi raastaa valmiiksi ja sulattaa, kun kiireinen arki vaatii. Inkiväärin ja piparjuuren voi pakastaa pieninä paloina ja raastaa jäisenä, jolloin raastaminen on helpompaa.
Naudan- ja lampaanliha 8–10kk
Vähärasvaiset lihat kestävät hyvin pakastamista. Esimerkiksi vähärasvainen hirvenliha säilyy pakastimessa parikin satokautta. Valmiiksi marinoituja ja maustettuja lihoja voi pakastaa kuten maustamattomiakin.Sianliha ja siipikarja
3–6 kk
Tarkista sianlihan tai siipikarjan rasvapitoisuus. Kaikki liha pitäisi pakastaa mahdollisimman tuoreena ja käyttää välittömästi sulattamisen jälkeen.
Jauheliha
1–2 kk
Jauhelihan rasvaprosentit vaihtelevat, ja jauhelihan säilyvyyteen vaikuttavat pakastimen lämpötila ja jauhelihan tuoreus. Jauheliha, jonka rasvapitoisuus on 10 prosenttia, säilyy pakastimessa maksimissaan kolme kuukautta. Alle 7 prosentin rasvapitoisuuden liha taas jopa puoli vuotta.
Kalat
1–3 kk
Kala on pakastettava mahdollisimman tuoreena. Mitä rasvaisempi kala, sen lyhyemmän ajan se pysyy hyvänä pakastimessa. Kala pitää pakata erityisen tiiviisti, jotta sen aromit säilyvät, eikä haju pääse leviämään.
Leivonnaiset
1–9 kk
Rasvaiset leivonnaiset säilyvät pakastimessa vähemmän aikaa kuin vähärasvaiset. Myös piirakka- ja pullataikinoita voi pakastaa. Italialaisen marengin, jossa kuumennettu sokeriliemi lisätään valkuaisvaahtoon, voi pakastaa pursotinpussissa. Marenki säilyy notkeana ja pursotusvalmiina.Näin onnistut
Nämä seikat
vaikuttavat
lopputulokseen
Pakastimen on oltava kylmä, eli se on laitettava päälle vähintään puoli vuorokautta ennen kuin sinne laitetaan säilöttävää. Pakastettavien ruoka-aineiden on oltava jäähtyneitä, sillä höyryävä ruoka sulattaa pakastinta.
Pakastimen huolto
Pakastin kannattaa sulattaa viimeistään silloin, kun sen sisällä olevan huurrekerroksen paksuus on 0,5–1 senttiä. Pesun aikana pakastimessa olleita ruokia voi säilyttää esimerkiksi pahvilaatikossa, joka on vuorattu sanomalehdellä, tai kylmälaukussa. Talvella ruoat voi viedä parvekkeelle.Pakastin pestään pyyhkimällä se luutulla. Pesuaineeksi sopii mieto astianpesuaine.Pakastimen on oltava kuiva ennen kuin sen voi käynnistää uudestaan.Sopiva lämpötila pakasteille on vähintään –18 astetta. Ruoka jäätyy nopeammin kylmemmässä, mutta toisaalta kylmempi pakastin kuluttaa energiaa enemmän.Pakkaukset
Valitse kullekin ruoalle sille parhaiten sopiva pakastusmateriaali. Nesteitä pakastaessa muista, että neste laajenee jäätyessään. Fiksu tapa on jakaa pakastettava ruoka annoskokoihin. Pienet pakkaukset myös jäätyvät nopeammin. Muista:Sokeria ei tarvitse
paljon. Litralle
marjoja riittää
pari teelusikallista.
vaikuttaa niiden
vitamiinipitoisuuteen
sokeria enemmän.