Ulkomaat

Perussa on jo kolmas presidentti reilun viikon sisään – edeltäjillä on mittava rikoshistoria

Lähes kaikki Perun viimeisen 40 vuoden aikaiset presidentit ovat olleet syytettyinä tai epäiltyinä rikoksista.

Peru sai tiistaina kolmannen presidenttinsä hieman yli viikon sisään, kun Francisco Sagasti vannoi virkavalansa. Hänen kautensa jäänee lyhyeksi, sillä Perussa järjestetään uudet vaalit huhtikuussa.

Sagastin edeltäjä Manuel Merino kesti vain viisi päivää. Hän nousi väliaikaiseksi presidentiksi, kun kongressi erotti presidentti Martin Vizcarran hänen aiempaan kuvernöörikauteensa liittyvien korruptioepäilyjen vuoksi.

Vizcarra on kiistänyt korruptioväitteet. Erottamisen puolesta äänestäneiden 105 edustajan joukossa oli ainakin 68 rikoksesta epäiltyä poliitikkoa. Vizcarra on yrittänyt uudistaa oikeuslaitosta ja poistaa parlamentaarikkojen syytesuojan. Hän myös hajotti kertaalleen kongressin, mutta uudistukset ovat pysähtyneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vizcarran erottaminen johti laajoihin levottomuuksiin, joiden yhteydessä kuoli ainakin kaksi ihmistä. Viime viikon sunnuntaina kongressi ilmoitti erottavansa Merinon, jos tämä ei lähtisi itse.

Ongelmat alkoivat vuoden 2016 vaaleista. Tuolloin Fuerza Popular -puolue sai enemmistön kongressiin, mutta puolueen ehdokas Keiko Fujimori hävisi presidentinvaalit Pedro Pablo Kuczynskille .

Fujimori vannoi johtavansa maata kongressista käsin. Kongressi onkin tehnyt lukuisia aloitteita hallituksen esitysten ja ministerien kaatamiseksi. Se yritti panna Kuczynskin viralta jo vuonna 2017, jolloin tätä syytettiin valehtelusta liittyen brasilialaiselta rakennusjätti Odebrechtilta saatuihin lahjuksiin. Kun toinen virkarikosmenettely uhkasi keväällä 2018, Kuczsynski erosi itse ja Vizcarra nousi presidentiksi.

Kuczynski on parhaillaan kotiarestissa odottamassa korruptio-oikeudenkäyntiä. Myös vastaehdokas Keiko Fujimori on joutumassa oikeuden eteen. Häntä syytetään muun muassa rahanpesusta ja oikeuden estämisestä samaisessa Odebrecht-vyyhdissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perun lähihistorian presidenttien syntilista on sysimusta. Kuczynskin edeltäjä Ollanta Humala odottaa oikeudenkäyntiä myöskin Odebrechtilta vastaanottamiinsa lahjuksiin liittyen.

Humalan edeltäjää, vuosina 1985–90 ja 2006–2011 hallinnut Alan Garcia teki itsemurhan ampumalla poliisin tullessa pidättämään häntä liittyen Odebrechtilta saatuihin lahjuksiin.

Vuosien 2001–2006 presidentti Alejandro Toledo pakeni maasta korruptiosyytösten vuoksi. Hän on Yhdysvalloissa vapautettuna takuita vastaan ja odottaa mahdollista luovutuspäätöstä.

Garcian ensimmäisen kauden ja Toledon välissä presidenttinä ollut Keikon isä Alberto Fujimori puolestaan istuu 25 vuoden tuomiota korruptiosta, ihmisoikeusrikoksista ja murhista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuivin jaloin on selvinnyt viime vuosikymmenten aikana vain Valentin Paniagua , joka nostettiin Merinon tapaan kongressin puheenjohtajan paikalta väliaikaiseksi presidentiksi puoleksi vuodeksi Alberto Fujimorin erottua. Häntä edeltävä puhtoinen presidentti on vuosien 1980–85 Fernando Belaunde Terry .

Sen sijaan Terryn edeltäjä ja Perun vanhin elossa oleva presidentti, 99-vuotias Francisco Morales-Bermudez , on tuomittu Italiassa elinkautiseen 1970-luvulla tehdyistä murhista.

Fakta

Odebrecht-skandaali

Ainakin viiteen Perun ex-presidenttiin kohdistuvat syytteet ja epäilyt liittyvät niin kutsuttuun Odebrecht-skandaaliin.

Odebrecht on brasilialainen rakennusalan jätti, joka on toteuttanut useita Etelä-Amerikan tärkeimmistä infrastruktuuriprojekteista.

Vuonna 2015 kävi ilmi, että yhtiö oli maksanut lahjuksia päättäjille saadakseen suururakoita itselleen.

Vuonna 2016 yhtiö teki Yhdysvaltojen ja Sveitsin viranomaisten kanssa sopimuksen, jonka yhteydessä se tunnusti korruption ja maksoi 2,6 miljardia Yhdysvaltojen dollaria sakkoja. Vastineeksi yhtiön johdon tuomiot lievenivät.

Tunnustusten yhteydessä kävi ilmi, että korruptio on ollut maailmanlaajuista. Kansainvälinen ryhmä tutkii sitä parhaillaan 10 maassa, muun muassa Argentiinassa, Kolumbiassa, Ecuadorissa, Perussa ja Venezuelassa.

Kongressin puheenjohtajaksi Manuel Merinon jälkeen valitun Francisco Sagastin (keskellä) on määrä johtaa Perua seuraavat viisi kuukautta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä