Kulttuuri

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto kirjailija Monica Fagerholmille ja musiikkipalkinto Sampo Haapamäelle

Pohjoismaiden neuvoston viidestä palkinnosta kolme tuli suomalaistaitelijoille.

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2020 kirjallisuuspalkinnon on saanut kirjailija Monica Fagerholm romaanistaan Vem dödade bambi? ( Kuka tappoi Bambin? ) Kirjallisuuspalkinnon arvo on 47 000 euroa.

Asiasta kertoivat ensimmäisinä Yle ja Helsingin Sanomat.

Fagerholm sai tiedon Pohjoismaiden suurimman kirjallisuuspalkinnon saamisesta pari päivää sitten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olin sunnuntaina opettamassa, ja puhelin oli äänettömällä. Katsoin, että kuka idiootti on soittanut neljä kertaa sunnuntaina aamupäivällä, kirjailija sanoo Ylen haastattelussa.

Kuka tappio Bambin -romaani kertoo nuorten bileissä tapahtuneesta joukkoraiskauksesta. Kirjassa ei keskitytä itse tapahtumaan, vaan siihen mitä kaikkea väkivallanteko aiheuttaa yhteisössä, uhrissa ja ennen kaikkea tekijässä.

Palkintoteos on vahvasti ajassa kiinni, ja kirjailijan mukaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta on alettu enemmän vasta 2000-luvun aikana ja etenkin viime vuosina metoo-kampanjan ansiosta.

– Aikaisemmin siitä ei puhuttu, koska se on mielletty yksityisasiaksi. Aina kun tapahtuu väkivaltarikos, se ei ole yksityisasia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomesta ehdolla kirjallisuuspalkinnon saajaksi oli myös Juha Itkonen romaanillaan Ihmettä kaikki .

Palkinnot jaettiin tänä vuonna digitaalisessa tilaisuudessa tiistai-iltana. Islantiin suunniteltu palkintojenjakogaala oli peruttu koronan vuoksi.

Viimeksi useampia palkintoja on Suomeen tuli vuonna 2017. Sen jälkeen suomalaiset ovat jääneet kahtena peräkkäisenä vuonna kokonaan palkinnotta.

Musiikkipalkinto säveltäjä Sampo Haapamäelle

Pohjoismaiden neuvosto jakaa vuosittain kirjallisuuspalkinnon lisäksi tunnustukset musiikissa, elokuvassa, lasten- ja nuortenkirjallisuudessa sekä ympäristöasioissa ansioituneille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunkin palkinnon arvo on 47 000 euroa.

Tämän vuoden musiikkipalkinnon sai säveltäjä Sampo Haapamäki teoksestaan Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille.

Haapamäen teos yhdistää ainutlaatuisella tavalla luonnollinen musikaalisuus, vaikuttava käsityötaito ja väsymätön tutkimusmatka klassisen musiikin traditioihin, Pohjoismaiden neuvosto perustelee tiedotteessaan.

– Konsertto yllättää kuulijansa säkenöivällä sävelkielellään, joka on samaan aikaan sekä täysin uutta että tutunkuuloista. Yksityiskohtien mestarillinen kehittely vangitsee kuulijan mielenkiinnon aina ensimmäisistä tahdeista viimeisiin saakka.

Haapamäen piti kehittää haluamaansa musiikkia varten uusi instrumentti, neljäsosasävelaskelpiano. Tiedotteen mukaan neljäsosasävelaskeleet ovat Haapamäen tuotannon ytimessä, ja hän on tutkinut niitä jo yli 15 vuoden ajan.

Haapamäen teos Synny! (2020) sopraanolle ja orkesterille sai kantaesityksensä 2. lokakuuta Suomen Säveltäjät ry:n 75-vuotisjuhlakonsertissa. Se on Yleisradion ja Radion sinfoniaorkesterin tilausteos. Konsertissa kantaesitettiin myös kuhmolaisen säveltäjän Outi Tarkiaisen teos Jään lauluja.

Myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinto puoliksi Suomeen

Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto myönnettiin kuvakirjalle Vi är lajon!. Teoksen on kirjoittanut ruotsalainen kirjailija Jens Mattsson ja kuvittanut suomalainen kuvittaja Jenny Lucander .

Elokuvapalkinnon sai Dag Johan Haugerudin käsikirjoittama ja ohjaama ja Yngve Sætherin tuottama norjalaiselokuva Beware of Children.

Ympäristöpalkinnon sai färsaarelainen Jens-Kjeld Jensen työstään, jossa hän on kohdistanut huomiota Färsaarten luonnon monimuotoisuuteen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä