Ulkomaat

Poliisi on jatkanut Aleksei Navalnyin tukijoiden pidätyksiä ja häiritsemistä – oikeus piti oppositiojohtajan vankeusrangaistuksen voimassa

Vangitun oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin veli Oleg Navalnyi pidätettiin keskiviikkona.

Venäjän viranomaiset ovat jatkaneet tällä viikolla pyrkimyksiään tukahduttaa Kremlin vastustajat.

Poliisi on ratsannut useiden oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin liittolaisten koteja ja tehnyt pidätyksiä. Häirinnällä poliisi pyrkii pelottelemaan Navalnyin kannattajia ja vaikeuttamaan tulevien mielenosoitusten järjestämistä.

Navalnyin liittolaiset ovat järjestämässä sunnuntaille uusia protesteja. Torstaina oikeus määräsi, että Navalnyin vangitseminen jatkuu. Navalnyi oli valittanut 30 päivän vankeusrangaistuksestaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viranomaiset ovat myös nostaneet lukuisia syytteitä viime lauantain mielenosoituksissa pidätettyjä vastaan. Protestoijia syytetään muun muassa viranomaisten väkivaltaisesta vastustamisesta, luvattomaan mielenosoitukseen osallistumisesta ja koronavirusrajoitusten rikkomisesta.

Sanomalehti The Guardianin mukaan viranomaiset ovat aloittaneet myös tutkimuksia alaikäisten kutsumisesta mielenosoituksiin.

Viime lauantaina mielenosoituksiin eri puolilla Venäjää osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä. Poliisi pidätti yli kolme tuhatta protestoijaa. Lauantain protestit olivat suurimpia Kremlin vastaisia mielenilmauksia moneen vuoteen.

Navalnyin veli pidätettiin

Keskiviikkona poliisi otti kiinni Aleksei Navalnyin veljen Oleg Navalnyin , kun tämä oli veljensä asunnossa. Aleksei Navalnyin perustaman korruption vastaisen FBK-säätiön johtajan Ivan Zhdanovin mukaan poliisin kotietsintä oli osa tutkintaa, jossa selvitetään koronarajoituksia rikkovan protestin järjestämistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oleg Navalnyia epäillään terveys- ja epidemiologisten määräysten rikkomisesta ja hänet pidetään kiinniotettuna 48 tuntia.

Oleg Navalny vapautui vankilasta vuonna 2018 kärsittyään kolmen ja puolen vuoden tuomion kavalluksesta. Kriitikoiden mukaan tuomion tarkoituksena oli painostaa Aleksei Navalnyia, joka sai samasta tapauksesta siirretyn vankeusrangaistuksen. Tuomiota on pidetty poliittisena.

Viranomaiset ratsasivat keskiviikkona myös useiden muiden Navalnyin liittolaisten ja lähipiiriin kuuluvien koteja ja suoritti pidätyksiä. Brittilehti The Guardianin mukaan poliisi tunkeutui keskiviikkoiltana väkivalloin studioon, josta tehdään Navalny Live -verkkojulkaisun videoita. Viranomaiset ratsasivat keskiviikkona myös FBK:n toimiston sekä lehdistösihteeri Kira Jarmyshin ja muiden Navalnyin liittolaisten koteja.

Zhdanovin julkaisemalla videolla näkyy, kuinka Navalnyin vaimo Julia Navalnaja pyysi kotinsa ovea hakkaavia poliiseja odottamaan juristinsa saapumista. Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi päästi Navalnajan juristin Veronika Polyakovan asuntoon vasta useiden tuntien odotuksen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Voimme ainoastaan jatkaa työtämme näissä olosuhteissa"

Poliisi teki keskiviikkona kotietsinnän myös FBK-säätiön juristin Ljubov Sobolin kotiin. Navalnyin liittolaisten mukaan Sobol vietiin kuultavaksi todistajana, mutta hänet määrättiin arestiin 48 tunniksi.

Aiemmin viikolla Sobol piti lehdistötilaisuuden, jossa hän lupasi jatkaa taistelua Navalnyin vapauttamiseksi, vaikka Kreml yrittää luoda pelon ilmapiiriä ja tukahduttaa mielenosoituksia.

– Putin yrittää estää ihmisiä protestoimasta ja taistelemasta vapauksiensa puolesta pelottelemalla ja rikostutkinnoilla. Voimme ainoastaan jatkaa työtämme näissä olosuhteissa, Sobol sanoi etäyhteyksin pidetyssä lehdistötilaisuudessa Washington Post -lehden mukaan.

Sobol vakuutti, että FBK-säätiö ja Navalnyin tukijat eri puolilla Venäjää jatkavat toimintaansa käynnissä olevista ja tulevista rikostutkinnoista huolimatta. Viranomaiset tutkivat Sobolia kotirauhan rikkomisesta. Sobol väittää syytöksiä tekaistuiksi.

Sobol sanoi Washington Postin mukaan, että hän ei pelkää pidätystä, eikä ole suunnitellut maasta muuttamista.

– Olisi vaikea sanoa, että olisin valmistautunut siihen, mutta vaikeneminen, pelko ja välinpitämättömyys ovat vielä vaarallisempia, hän sanoi toimittajille.

Navalnyi vaati vapauttamistaan

Oikeus piti torstaina voimassa Navalnyin 30 päivän vankeusrangaistuksen, josta tämä oli valittanut.

Navalnyi aikoo juristinsa mukaan valittaa päätöksestä, kertoo uutistoimisto Interfax.

– Kaikki oli minulle selvää jo ennen oikeudenkäynnin alkua, kiitos, Navalnyi sanoi oikeuden päätöksen julistamisen jälkeen.

Ennen oikeudenkäyntiä Navalnyi vaati vapauttamistaan ja sanoi, että häntä vastaan nostetut syytteet ovat poliittisia ja että niiden tarkoituksena on saada hänet syrjään.

Navalnyi osallistui oikeudenkäyntiin etäyhteydellä Matrosskaja Tišinan -tutkintavankilasta.

Navalnyi pidätettiin lentokentällä, kun hän saapui 17. tammikuuta Venäjälle Saksasta, jossa hän toipui myrkytyksestä. Viranomaisten mukaan Navalnyi oli rikkonut ehdonalaismääräyksiä. Navalnyi tuomittiin poliisiasemalla pidetyssä pikaoikeudenkäynnissä 30 päivän vankeuteen.

Uusi paljastus FSB:n toiminnasta

Tällä viikolla sanomalehti Insider ja kansalaisjournalisteista koostuvat tutkijaryhmä Bellingcat julkaisi uutta tietoa Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n iskuryhmästä, jonka väitetään myrkyttäneen Navalnyin elokuussa. Asiasta kertoo The Guardian .

Insiderin mukaan FSB:n agentit ovat myrkyttäneet Navalnyin lisäksi venäläisen toimittajan, ihmisoikeusaktivistin ja paikallispoliitikon. Kaikkien kolmen kuolinsyyt ovat jääneet tuntemattomiksi.

Tutkimusryhmä perustaa väitteensä agenttien matkustustietoihin, joita se on hankkinut verkosta. Matkustusdatasta selviää, että agentit olivat seuranneet miehiä ja vähän ennen näiden kuolemia agentit olivat matkustaneet kyseisiin paikkoihin.

Vuonna 2014 kuolleen toimittajan Timur Kushayevin kollega epäilee, että tämän mahdollinen tappaminen saattaa liittyä reportaasiin, jonka Kushayev teki oikeudenkäynnistä, jossa käsiteltiin Nalchikin kaupungin valtausta vuonna 2005.

Aktivisti Ruslan Magomedragimovin kuolema saattaa liittyä The Guardianin mukaan Azerbaidžanin pohjoisosissa asuvan vähemmistöryhmän oikeuksien puolustamiseen. Poliitikko Nikita Isayev kuoli tiettävästi sydänkohtaukseen vuonna 2019. Insider ei osannut mainita motiivia hänen surmaamiselle, The Guardian kertoo.

Poliisit lähdössä keskiviikkona Aleksei Navalnyin kodista Moskovassa kotietsinnän jälkeen.
Venäläisiä poliiseja FBK-säätiön toimiston lähellä keskiviikkona.
Navalnyi osallistui valitusoikeudenkäyntiin videoyhteydellä vankilasta.
Aleksei Navalnyin juristit Olga Mikhailova ja Vadim Kobzev puhuivat toimittajille torstaina valitusoikeudenkäynnin jälkeen oikeustalon edessä Moskovassa.
Korruption vastaisen FBK-säätiön juristi Ljubov Sobol piti lehdistötilaisuuden tiistaina Moskovassa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä