Kotimaa

Poliisi varoittaa pankin nimissä tehdyistä verkkohuijauksista – kuluvana vuonna eri tavoin tehtyjen huijausten kautta rikolliset ovat aiheuttaneet jo useiden miljoonien eurojen vahingot

Poliisi varoittaa pankin nimissä tehdyistä verkkohuijauksista ja kehottaa olemaan tarkkana verkossa tapahtuvassa pankkiasioiden hoidossa.

Poliisin tietoon on tullut tämän viikon aikana useampi tapaus, joissa ihmisiä on jälleen huijattu internetin hakukoneita manipuloimalla hakeutumaan huijareiden tekemälle pankin valesivulle. Erehdyttävästi aidolta näyttävän pankin valesivun kautta on huijattu tai yritetty huijata rahaa.

Aiemmin alkukesästä tuli ilmi useita vastaavia tapauksia samalla tekotavalla. Kuluvana vuonna eri tavoin tehtyjen huijausten kautta rikolliset ovat aiheuttaneet jo useiden miljoonien eurojen vahingot yksittäisille asianomistajille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisi kehottaa ihmisiä olevaan tarkkana verkossa asioidessaan. Pankin sivuille ei kannata mennä hakukoneiden kautta, vaan opetella tekemään kirjautuminen suoraan pankin omien verkkosivujen kautta tai käyttämään pankin omia mobiilisovelluksia.

– Oman pankin verkkopalvelusivuille kannattaa tehdä omalle tietokoneelle pikalinkki ja hoitaa pankkiasiat aina tämän tutun ja turvallisen linkin kautta. Mikäli käyttää puhelinta tai tablettia, niin silloin kannattaa käyttää oman pankin valmista sovellusta pankkiasioiden hoitoon, Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Teemu Moilanen sanoo tiedotteessa.

Moilasen mukaan valesivulle syötetyt tiedot päätyvät suoraan rikollisten käsiin, mikä on mahdollistanut uhrin tilillä olleiden rahavarojen siirron rikollisten tileille.

– Tänä kesänä on myös esiintynyt ainakin kaksi muuta tekotapaa, joilla on kalasteltu pankkitunnuksia. Pankin nimissä on lähetetty joko tekstiviesti tai sähköposti, jotka sisältävät linkin. Linkin avaamalla uhri päätyy rikollisten sivulle, jonne pitää kirjautua pankkitunnuksilla ja samalla tunnukset päätyvät rikollisille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paras keino ehkäistä rikoksia on levittää tietoisuutta huijauksista ja keskustella asiasta oman lähipiirin kanssa. Jos herää epäily siitä, että on joutunut huijatuksi, on tärkeää reagoida välittömästi. Ripeät alkutoimenpiteet parantavat poliisin mahdollisuuksia saada rahat palautettua sekä rikolliset kiinni.

Ensimmäiseksi tulee ottaa välittömästi yhteys omaan pankkiin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä