Politiikan jättänyt Seppo Kääriäinen: ''Vastakkainasettelu ei ole vain negatiivinen asia'' - Liisa Jaakonsaaren mielestä elämme totisesti synkkää aikaa
Julkaistu: 17.6.2019 klo 16:30Demokratia on jonkinlaisessa kriisissä, arvioi europarlamentin jättänyt Liisa Jaakonsaari. Politiikan katsomoon niin ikään siirtynyt Seppo Kääriäinen toppuutteli vastakkainasetteluun liittyviä uhkia ja pyrki näkemään siinä myös mahdollisuuksia. Presidentti Sauli Niinistö kuvaili Kultarannan keskustelujen henkeä realistisen optimistiseksi.
Onko demokratialla tulevaisuutta? Ja jos on, millainen? Onko Euroopalla aihetta optimismiin vai onko syytä vajota synkkyyteen?
Kultaranta-keskustelujen toisessa avoimessa keskustelussa maanantaina syvennyttiin politiikan murrokseen ja demokratian tulevaisuuteen. Panelisteina olivat ministeri Seppo Kääriäinen , professori Anu Kantola , Suomen Atlantti-seuran puheenjohtaja, ex-meppi Liisa Jaakonsaari sekä ulkomaan toimittaja Heikki Aittokoski Helsingin Sanomista.
Jaakonsaari kuvaili, että aiemman vastakkainasettelun on korvannut uuden vastakkainasettelun aika. Hän piti kuitenkin myös hyvänä sitä, että poliittista järjestelmää haastetaan. Kokonaiskuva oli kuitenkin jokseenkin pessimistinen.
– On mielenkiintoista nähdä, jatkuuko pirstoutuminen. Jos tulevaisuudesta saadaan yhteinen käsitys, voi myös löytyä keinoja. Elämme kuitenkin totisesti synkkää aikaa. Vaikka äänestysprosentti nousi EU-vaaleissa, demokratia on jollain lailla kriisissä. Kauppapolitiikassa on sentään menty eteenpäin, Jaakonsaari totesi.
Aittokoski nosti ajankuvan esimerkiksi Britannian hankalan brexit-prosessin.
– Lontoossa ajetaan päin seinää, peruutetaan ja ajetaan sen jälkeen uudestaan päin seinää. Seuraava mahdollinen pääministeri saattaa ottaa vielä lisää vauhtia ja ajaa taas päin seinää. Boris Johnson on oxfordilainen versio Donald Trumpista , Aittokoski kuvaili.
Kantola vertasi tämänhetkistä tilannetta ristiaallokossa purjehtimiseen.
– Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen alkoi nousta nationalistinen populismi. Mikä on seuraava aalto? Jos katsotaan Suomen, Ruotsin ja Tanskan vaalituloksia, onko sattumaa, että demarit punkevat pinnalle. EU-vaalit osoittivat, että toisaalta nousevat oikeistopopulistit ja toisaalta vasemmistoliberaalit, Kantola kuvaili.
"Kaikissa puolueissa on populistista puheenpartta"
Kääriäinen toi esille, että vastakkainasettelu ei ole vain huono asia.
– Uudet vastakkainasettelut ovat monesti puolueiden sisäisiä, eivät vain puolueiden välisiä. Vastakkainasettelu ei ole vain negatiivinen asia, koska se antaa äänestäjille vaihtoehtoja.
Aittokoski muistutti politiikan ja talouden kohtalonyhteydestä.
– Olisihan se ihme, jos politiikassa ei olisi turbulenssia. Kun on talouskriisiä, eurokriisiä ja pakolaiskriisiä eli paljon isoja muutoksia samanaikaisesti, se luo epävarmuutta, joka näkyy politiikassa.
Jaakonsaari muistutti, että populismi ei synny tyhjästä.
– Jos Euroopassa, Suomessa ja maailmassa ei pystytä vähentämään köyhyyttä ja eriarvoisuutta, tämä kehitys tulee jatkumaan.
Kääriäinen muistutti, ettei populismi ole vain laitaoikeiston yksinoikeus.
– Kaikissa puolueissa on populistista käyttäytymistä ja puheenpartta.
"Ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun vireyttä"
Kääriäinen innostui kehumaan tehottomaksi ajoittain parjattua parlamentaarista valmistelua.
– Suomessa on kehitytty parlamentarismissa. Vaaleissa hävinnytkin puolue voi päästä hallitukseen. Näin ei ole aina ollut. Parlamentaarista valmistelua kannattaa harrastaa suurissa poliittisissa asioissa, Kääriäinen sanoi ja otti esimerkiksi sosiaaliturvauudistuksen sekä koulujärjestelmän kehittämisen.
Jaakonsaari toivoi vireyttä ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Yleisöstä lohkaistiin siihen, että sitä vartenhan Kultarannassa ollaan nyt seitsemättä kertaa.
– Ai, minä olen täällä ensimmäistä kertaa enkä tiennyt tätä, Jaakonsaari veisteli.
Aittokosken mielestä ulko- ja turvallisuuspolitiikan konsensus on Suomelle eduksi.
– Esimerkiksi sote-uudistuksessa ei puhuta samalla tavalla fataaleista asioista.
Kantola oli samoilla linjoilla.
– Maantieteelle emme voi mitään, hän sanoi tarkentamatta.
"Totuuden päivä koittaa"
Keskustelun lopuksi panelistit antoivat ohjeen poliitikoille. Kääriäinen kehotti pitämään kiinni lupauksista.
– Totuudenpäivä koittaa, Kääriäinen muistutti.
Jaakonsaari muistutti, että vaaleissa menestymisen lisäksi tärkeää on tapa, jolla menestys hankitaan,
Aittokoski toivoi ymmärrystä poliitikoille, joiden päälle asetetut vaatimukset ovat välillä kohtuuttomat.
Kantola varoitti keskittymästä vain vaaleihin ja kannusti puhumaan rohkeasti myös ikävistä asioista.
Paneelin puheenjohtajana toimi Ylen toimittaja Olli Seuri .
Tilaisuuden päättänyt presidentti Niinistö kuvaili Kultarannan keskusteluja realistisen optimistisiksi ja kevensi tunnelmaa viittaamalla politiikan jättäneisiin konkareihin.
– Silloin sitä vasta kukkaan puhkeaa.
Juttua on täydennetty lisäkommenteilla klo 16.20.
Kommentit
Jätä kommenttiOikea Teukka
17.6.2019 18:06
Vasemmiston olemassaolon oikeutus on luokkaerojen lietsomisessa ja asioiden kärjistämisessä. Ennen kaikki köyhemmiksi kuin kaikki rikkaimmiksi ja jotkut vielä rikkaimmiksi.
Pertti Tervonen
17.6.2019 17:17
Aiemmin pidettiin yllä tasapainoa eri leirien välillä. Suomella oli Hawkeja ja Mig-hävittäjiä. Nyt on siirrytty aikaan, jossa ei edes keskustella Su-57-vaihtoehdosta. Ei keskustella S-500 tai edes S400-ilmapuolustuksesta. Viholliskuva on eriytynyt koskemaan vain Venäjää.
Ei nähdä sitä, että USA:n toiminta nykymaailmassa johtaa väistämättä sotaan jossain päin maailmaa. US keksii aina jotain valkoista jauhetta tai keltaista kakkua, jotka sen mukaan todistavat jotain pahaa aikomusta. Seuraavana on Iran – ilman mitään todisteita. Eipä Irakin sotakaan tarvinnut muita kuin CIA:n keksimiä todisteita.