Paikallisuutiset

Prikaatilla yksi uusi tartunta maanantaina – Kainuussa lisäksi kaksi uutta koronatartuntaa Terrafameen liittyen, ja keskussairaalaan päivystyspoliklinikan odotustilassa mahdollinen altistuminen maanantai-iltana

Kainuun prikaatilla on todettu maanantaina yksi uusi koronatartunta. Varusmies antoi maanantai-iltana 15.3. positiivisen koronanäytteen varuskunnan terveysasemalla, Kainuun prikaati tiedottaa.

Hän kuuluu aiemmin altistuneiden varusmiesten joukkoon, ja on hoidettavana Kajaanin varuskunnan terveysasemalla.

Viime perjantaina prikaatilla todettiin yksi uusi koronatartunta ja lauantaina viisi uutta koronatartuntaa. Altistuneita varusmiehiä on yhteensä noin 220.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maanantaina Kainuussa on todettu lisäksi kaksi uutta koronatartuntaa, jotka liittyvät molemmat Sotkamon Terrafamen alueeseen, Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo.

Toinen tartunta on todettu Terrafamen akkukemikaalitehtaan tartunnoista jo aiemmin karanteenissa olleella henkilöllä. Yksi lähipiirin altistunut henkilö on asetettu karanteeniin.

Lisäksi Terrafamessa on todettu toinen tartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. Tähän tapaukseen liittyen on asetettu viisi henkilöä karanteeniin. Toistaiseksi ei ole tietoa liittyykö tapaus aiempiin tartuntoihin. Tartunnanjäljitys on meneillään, Kainuu soten tiedotteessa kerrotaan.

Kainuun keskussairaalaan päivystyspoliklinikan odotustilassa on voinut altistua koronavirustartunnalle maanantaina 15.3. kello 18.54–19.54 välisenä aikana. Kainuun sote pyytää, että paikalla olleet henkilöt ottavat yhteyttä päivystysnumeroon 116 117 (lankapuhelimesta 08 6156 6000) tartunnanjäljitystä varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmaantuvuusluku Kainuussa on nyt 8,3 tartuntaa 100 000 henkilöä kohti kahden viikon aikana.

– Vielä puhumme Kainuussa yksittäisistä tartunnoista ja prikaatin tapauksessa ryppäästä, emmekä epidemiasta. Yhteistä näille kuitenkin on, että tartunnan lähteet tulevat maakunnan ulkopuolelta. On syytä varautua, että tilanteen kehittyminen jatkuu ei-toivottuun suuntaan, Koukkari kertoo Kainuun soten tiedotteessa.

Uusia ikäryhmiä avataan rokotusajanvarauksille Kainuussa

– Kainuussa tavoitteena on, että suojaamme riskiryhmät ja aikuisväestön mahdollisimman laajalti. Tällä hetkellä yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus Kainuussa on vain 75 prosenttia eli noin 1400 henkilöä olisi vielä rokottamatta. Vakavan koronataudin riski on kuitenkin suurin vanhemmissa ikäluokissa, joten rokotus on erittäin suositeltavaa juuri heille, Koukkari sanoo soten tiedotteessa.

Koronarokotteiden saatavuuden odotetaan parantuvan Kainuussa lähiviikkoina, jolloin toimitusten arvioitu määrä tuplaantuu noin 2000–3500 annokseen viikossa. Uusia ikäryhmiä avataan jo ajanvarauksille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt ajan koronarokotukseen voivat varata vuonna 1946 tai sitä ennen syntyneet kainuulaiset. Ajanvaraukset: Omasote.kainuu.fi tai numerosta 044 709 3788.

Lisäksi rokotusvuorossa ovat sairausperusteiseen riskiryhmään kuuluvat 16–69-vuotiaat, joilla on elin- tai kantasolusiirre, aktiivisyöpähoito, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus tai vaikea krooninen keuhkosairaus tai Downin syndrooma. Sairausriskiryhmille on avattu oma ajanvarauksen takaisinsoittonumero 08 718 9303. Nettiajanvaraus ei ole käytössä.

Lisää tietoa koronarokotuksista sekä vastauksia kainuulaisten yleisimpiin kysymyksiin löytyy teemasivustolta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Erityiset tiedustelut pyydetään sähköpostitse korona@kainuu.fi.

Suomen lääketurvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat aloittaneet selvityksen haittavaikutusilmoituksista, jotka koskevat epäiltyä AstraZenecan koronarokotteen ja verisuonitukosten yhteyttä, Kainuun sote tiedottaa.

Toistaiseksi ei ole nähtävissä, että tapauksia olisi rokotuksen jälkeen ilmaantunut oletettua enemmän. Isossa-Britanniassa AstraZenecan rokotetta on annettu yli 11 miljoonaa annosta, eikä lääkeviranomainen ole siellä havainnut rokottamisella olevan yhteyttä verisuonitukosriskiin, soten tiedotteessa kerrotaan.

THL ja Fimea suosittelevat toistaiseksi jatkamaan kansallista koronarokotusohjelmaa kaikilla myyntiluvan saaneilla koronarokotteilla, mukaan lukien AstraZenecan rokotteella.

Edit 16.3 klo 12.24: Lisätty juttuun ja otsikkoon tieto kahdesta uudesta tartunnasta, sekä lisätty tieto ilmaantuvuusluvusta.

Edit 16.3 klo 14.40: Lisätty tarkemmat tiedot kahdesta Terrafameen liittyvästä tartunnasta ja keskussairaalan mahdollisesta altistumisesta, rokotusten etenemisestä ja AstraZenecan rokotteesta.

Edit 16.3 klo 15.17 Korjattu mahdolliseksi altistumispaikaksi keskussairaalan päivystyspoliklinikan odotustila

Kainuun keskussairaalan drive in -testauksen ajanvaraus palvelee ma-su klo 8 – 19 numerossa 040 165 0020.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä