Ulkomaat

Rikkaat maat haalivat itselleen moninkertaisen määrän niiden tarvitsemia koronavirusrokotteita

Köyhät maat pystyvät rokottamaan covid-19-tautia vastaan vain yhden asukkaan kymmenestä.

Rikkaat maat haalivat itselleen niin paljon koronavirusrokotteita, että useimmat köyhien maiden asukkaista jäävät ilman niitä, sanoo rokoteasioista kampanjoivien järjestöjen allianssi PVA.

Asiasta kertovat BBC ja Al Jazeera.

PVA sanoo, että lähes 70 köyhässä maassa voidaan rokottaa covid-19-tautia vastaan vain noin joka kymmenes ihminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näistä maista esimerkiksi Keniassa, Burmassa, Nigeriassa, Pakistanissa ja Ukrainassa on todettu yhteensä jo liki 1,5 miljoonaa koronavirustapausta.

Pyrkimyksiä rokotteiden reiluun jakamiseen

Tämä siitä huolimatta, että esimerkiksi oxfordilainen AstraZeneca-lääkefirma on luvannut tarjota 64 prosenttia rokotteistaan kehittyville maille.

Rokotteiden reiluun jakamiseen maailmassa kuitenkin pyritään. Covax-nimisellä sitoumuksella on onnistuttu varaamaan 700 miljoonaa rokoteannosta jaettavaksi 92 köyhään maahan.

PVA:n mukaan tämäkään suunnitelma ei riitä. Se vaatii lääkefirmoja jakamaan teknologiaansa varmistaakseen sen, että rokoteannoksia tehdään lisää. PVA:han kuuluvat muun muassa Amnesty International, Oxfam ja Global Justice Now.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niiden analyysin mukaan rikkaat maat ovat ostaneet rokoteannoksia jo kolminkertaisen määrän niiden väkilukuun verrattuna, mikäli kaikki valmisteilla olevat rokotteet hyväksytään.

Kanada voisi rokottaa kaikki viisi kertaa

Esimerkiksi Kanada on tilannut rokotteita niin paljon, että niillä voitaisiin rokottaa jokainen kanadalainen viisi kertaa.

Toisaalla kehittyväksi maaksi laskettava Filippiinit on tähän mennessä varmistanut vasta 2,6 miljoonan rokotteen saamisen ensi vuonna. Niillä rokotetaan vain 1,3 miljoonaa ihmistä sen kaikkiaan 100 miljoonasta asukkaasta.

Rikkaat valtiot muodostavat 14 prosenttia maailman väestöstä, mutta ne ovat ostaneet jo 53 prosenttia kaikista lupaavista rokotteista tähän mennessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rokotteiden aktiivinen hamstraaminen heikentää globaaleja yrityksiä varmistaa, että kaikki kaikkialla voidaan suojata covid-19:ltä, sanoi Amnestyn taloudellisen ja sosiaalisen oikeuden johtaja Steve Cockburn Al Jazeeran mukaan.

– Rikkailla mailla on selviä ihmisoikeudellisia velvollisuuksia pidättäytyä teoista, jotka voivat vahingoittaa rokotteiden saantia muualla. Niiden pitää myös tehdä yhteistyötä ja tarjota apua niitä tarvitseville maille.

Walesilainen nainen sai Pfizerin ja Biontechin kehittämän covid-19-rokotteen ensimmäisten joukossa Cardiffissa Britanniassa tiistaina.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä