Viihde

Rikostarinat kiehtovat ihmisiä – näyttelijä Antti Reini: fiktiivisissä rikossarjoissa ja true crimessa on yksi selvä ero

Näyttelijä Antti Reini ymmärtää, miksi true crime on niin suosittua.

– Ihmistä kiehtoo kaikki sellainen, joka menee vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen pimeälle puolelle ja hajottaa turvaverkkoa. Ja tietenkin naapurustossa tapahtunut rikos järkyttää enemmän kuin kaukainen.

Antti Reini luotsaa Rikoksen anatomian toistakin tuotantokautta. Hänen mielestään on hyvä, että rikoksia käsitellään – ehkä ihmiset oppivat, ettei vastaavia enää tapahtuisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On mielenkiintoista pureutua niiden taustoihin. Ainakin opitaan ihmisen psyykestä.

Sarjassa ovat äänessä viranomaiset, uhrien omaiset ja muut tapahtuman kokeneet henkilöt.

Reini ei järkyty enää mistään

Ensimmäisessä jaksossa perehdytään vuonna 2011 Espanjassa tapahtuneeseen Jenna Lepomäen henkirikokseen. Myöhemmin käsittelyssä on Hyvinkään paloittelusurma sekä 10 vuotta sitten Tampereen keskustaa vavisuttanut räjähdys. Tuoreimpia tapahtumia ovat kesällä 2019 Helsingissä paljastunut alaikäisiin kohdistunut seksuaalirikosvyyhti ja Helsingin Kampin ampumavälikohtaus.

Reini sanoo, ettei ylläty tai järkyty enää oikeastaan mistään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tietenkin, jos uhrina on lapsi, tuntuu erityisen pahalta. Ja jotenkin turhaa on se, jos viattomat joutuvat mukaan rikollisten välien selvittelyyn.

Rikossarjoissa ja -elokuvissa esiintynyt näyttelijä on huomannut, että ainakin yhdessä asiassa tositarinat eroavat fiktiosta.

– Tositarinoissa hämmästelen rikoksen selvittelyn kokonaisuutta, se on aikamoinen palapeli. Tv-sarjoissa vedetään mutkat suoriksi.

Ilahduttaa, kun ei tarvitse näytellä juoppoa

Antti Reini nostaa esiin kolme viimeaikaista rooliaan sarjoissa, joihin on kokonaisuutena oikein tyytyväinen nähtyään valmiin lopputuloksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1 Ennen kuolemaa . Antti Reini on mukana ruotsalaissarjan toisella tuotantokaudella. Hän on päähenkilö Hanna Svenssonin työpari, huumepoliisi Lars Wiking, joka toimii lain molemmin puolin ja kykenee julmiinkin tekoihin.

2 Koneisto . Yhteispohjoismainen toimintatrilleri Ruotsin ja Norjan rajalta. Reini esittää päähenkilön pomoa, viinaan menevää rakennusyhtiön tarkastajaa.

3 Cold Courage . Reinin hahmo on balttitaustainen ammattirikollinen. Kansainvälinen sarja sijoittuu Lontooseen. "Koko sarja on suomalaislähtöinen idea, ja hienoa, kun se saatiin tehtyä. Tapasin paljon uusia ihmisiä: ruotsalaisen ohjaajan kanssa olin työskennellyt ennenkin, mutta belgialainen oli uusi. Ja aina ilahduttaa, kun ei tarvitse näytellä suomalaista juoppoa."

Kaikki kolme sarjaa ovat tällä hetkellä katsottavissa Viaplayssa.

Rikoksen anatomia, TV5 klo 21.00 ja Dplay+

Antti Reinillä on monenlaista meneillään. Tänä syksynä häneltä ilmestyi esikoisromaani La Ciudad ja lisäksi hänellä on päärooli Tampereen Teatterin Agatha Christie -näytelmässä Eikä yksikään pelastanut. Hän juontaa myös dokumentaarista rikossarjaa Rikoksen anatomia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä