Risteily Oulujärvellä tarjoaa Eino Leinoa Sinulle, joka luulet tietäväsi hänestä kaiken
Julkaistu: 2.9.2019 klo 19:00Kouta-laivan syksyiset Eino Leino -risteilyt vievät katsojat Leinon maisemiin ja mieleen. Tarjolla on teatteria, ei kotiseuturetki. Jatkoa ensi kesänä.
Mikä mies Eino Leino oikein oli? Mitä hän teki? Miten eli? Mitä kirjoitti?
Tunnet Nocturnen , eikö vain, ja Hymyilevän Apollon , ja jos olet onnistunut näkemään Jaakko Pakkasvirran ohjaaman elokuvan Runoilija ja muusa vuodelta 1978, luulet tuntevasi miehen hatunlieristä lakeerikenkiin, vaan etpä ehkä tunnekaan.
Vaikka olisit lukenut Panu Rajalan kahden vuoden takaisen Leino-elämäkerran Virvatuli , tietosi ovat todennäköisesti silti vajavaiset.
Siksipä Vaara-kollektiivi ja Höyrylaiva Kouta tarjoavat Eino Leino -risteilyä juuri meille, jotka luulemme tuntevamme runoilijamestarin ja hänen tuotantonsa läpikotaisin, esityksen ohjannut Veikko Leinonen sanoo.
Leinoa esittävä Sami Sainio on varma, että kolmituntisen katsonut oppii Leinosta uutta.
Ajatus Leino-risteilystä on muhinut tekijöidensä päissä jo pitkään. Kun Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto myönsi hankkeelle 5 000 euron apurahan, sitä alettiin toteuttaa.
Ensin teatteriesityksen - kyseessä on todellakin teatteriesitys, ei kotiseuturetki - käsikirjoittajat Leinonen ja Sainio alkoivat lukea, mitä Leinosta on kirjoitettu. Korvaamattomana oppaana mestarin maailmaan toimi Leinoa tutkinut ja hänestä paljon julkaissut Esko Piippo .
Sainio ajatteli ensin, että heittäytyisi Leinon kimppuun aidon metodinäyttelijän keinoin lukemalla kaiken, mitä Leino itse on lukenut, mutta eihän siitä mitään tullut. Tekstiä on niin järkyttävän paljon.
Leinosen mielestä Leinon elämä vertautuu tyyten erilaiseen ja eri aikakauden taiteilijaan, rokkarirunoilija Jim Morrisoniin .
Sainio sanoo nähneensä Leinon tätä ennen teatterissa tai elokuvissa vain Jean Sibeliuksesta kertovassa elokuvassa, ja "siinäkin Leinoa esittänyt Kari Hietalahti istui juovuksissa sanomatta sanaakaan".
Eikähän Leinoa ole juurikaan lavoilla nähty. Teatteriristeilyn ideoijien mielestä se kertoo samasta kuin tämän jutun otsikko: ihmiset luulevat tietävänsä Leinosta niin paljon, ettei hänestä enää löydy uutta kanttia.
Risteilyn aikana Leinon elämä käydään läpi alusta loppuun. Tapahtumat ja tekstit sidotaan paikkoihin, joiden ohi Höyrylaiva Kouta purjehtii. Leino osallistuu risteilyyn yhtenä matkustajista.
Sen lisäksi, että nyt käydään läpi runoilijamestarin elämää, luodaan pohjaa uudenlaisille kulttuurimatkailutapahtumille.
Vaara-kollektiivi on valmis käsittelemään myös muita kainuulaistaiteilijoita, jos vain kysyntää riittää. Kerrottavaa kyllä on. Isa Asp, Ilmari Kianto, Veikko Huovinen... Leinoa tutkineet luettelevat.
Leino-esityskään ei ole sidottu laivaan, vaan se voidaan viedä myös muualle.
Vaan mitäpä muuta Leinoa esittävän Sainion valmistautumiseen on kuulunut kuin viiksien kasvatus, peruukin etsiminen ja lierihatun löytäminen?
- Hermoilua, tuskailua, ahdistusta ja lukemista, Sainio luettelee.
Mitään Leino-patsasta Sainio ei kuitenkaan aio esittää.
- Tässä hetkessä tämäkin leikki on leikittävä.
Eino Leino -risteily
Ohjaus : Veikko Leinonen.
Käsikirjoitus : Leinon tekstien sekä mm. Esko Piipon Leino -kirjojen pohjalta Veikko Leinonen ja Sami Sainio.
Einon Leinon roolissa: Sami Sainio.
Asiantuntija-apu : Esko Piippo.
Puvustus ja tarpeisto: Pirkko Paananen.
Tuotanto : Vaara-kollektiivi & Höyrylaiva Kouta.
Projektia on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto.
Esitykset : la 7.9., pe 13.9., la 14.9., pe 20.9. ja la 21.9. klo 18-21.
Eino Leino
Syntyi : 6.7.1878, Paltamossa ja kuoli 10.1.1926 Tuusulassa.
Alkuperäiseltä nimeltään Armas Einar Leopold Lönnbohm.
Haudattu Hietaniemen hautausmaahan Helsingissä.
Kirjailija , lehtimies, kriitikko ja suomentaja.
Tuotantoa käännetty englanniksi, italiaksi, latviaksi, norjaksi, puolaksi, ruotsiksi, saksaksi, unkariksi, venäjäksi ja viroksi.