Ulkomaat

Navalnyihin käytetty vuodelta 2018 tuttua venäläistä hermomyrkkyä, presidentti Niinistö, länsimaat ja EU vaativat selvitystä – Näin Novitšok-myrkky vaikuttaa ihmiskehoon

Novitšok-ryhmään kuuluvaa hermomyrkkyä käytettiin myös venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämiseen vuonna 2018 Englannissa. Venäjän mukaan Saksan kertomat tiedot Novitšokin käytöstä "eivät perustu todisteisiin". Verikokeet analysoi Saksan armeijan laboratorio.

Venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin oireet johtuvat myrkytyksestä, Saksan hallitus vahvisti keskiviikkona.

Navalnyi on yritetty murhata käyttämällä Novitšok-ryhmän hermomyrkkyä, Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoo. Myrkky on todettu Navalyin verestä Saksan armeijan laboratorioissa.

– Myrkky on tunnistettu ilman minkäänlaisia epäilyjä, Merkel totesi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saksa vaatii Venäjää käynnistämään tutkinnan Navalnyin myrkytyksestä. Samaa vaativat keskiviikkoiltana useat länsimaat ja muun muassa EU.

Vaatimuksia on esitetty myös kansainvälisestä tutkinnasta. Viime viikolla venäläissyyttäjät sanoivat, ettei Navalnyin tapauksessa tarvita rikostutkintaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö , pääministeri Sanna Marin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto sanoivat niin ikään, että myrkytystapaus on selvitettävä.

– Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää. Koko kansainväliselle yhteisölle on tärkeää saada tapahtumista mahdollisimman perusteellinen selvyys, Niinistö sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Venäjä kiistää Saksan tiedot

Venäjän ulkoministeriö kommentoi tietoa Novitšok-myrkyn käytöstä sanomalla, etteivät Saksan kertomat tiedot perustu todisteisiin.

Kremlin tiedottaja sanoi, ettei myrkystä löytynyt jälkiä venäläisissä testeissä. Venäjä sanoi odottavansa Saksalta kaikkia mahdollisia tietoja Navalnyin tilasta.

Kreml on aiemmin kiistänyt jyrkästi, että sillä olisi mitään tekemistä Navalnyi tapauksen kanssa.

Venäjän rupla kääntyi nopeasti laskuun, kun tieto Navalnyin myrkytyksestä tuli julki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katseet siirtyivät Kremliin

Navalnyin tukijat pitävät tietoa Novitšok-myrkyn käytöstä selvänä merkkinä Venäjän valtion osallisuudesta.

Navalnyin perustaman korruptionvastaisen säätiön johtaja Ivan Zdanovin mukaan ainoastaan Venäjän valtion organisaatioilla on pääsy Novitšok-myrkkyyn.

Liettuan ulkoministeri sanoi vastaavasti, että myrkyn osoittautuminen Novitšokiksi merkitsee sitä, että myrkytyksen takana ovat venäläiset valtiolliset toimijat.

Neuvostoliitossa kehitettyä Novitšok-ryhmän myrkkyä käytettiin myös venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämiseen vuonna 2018 Englannissa.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi kemiallisen aseen käyttöä järkyttäväksi.

– Venäjän hallituksen on nyt selitettävä, mitä Navalnyille tapahtui, Johnson sanoi.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden komitea sanoi myrkytystä täysin tuomittavaksi ja totesi, että Venäjä on käyttänyt Novitšokia aiemmin.

Navalnyille voi jäädä pitkäaikaisia oireita

Navalnyin oireet alkoivat 20. elokuuta, kun hän oli lentokoneessa matkalla siperialaisesta Tomskin kaupungista Moskovaan.

Kone laskeutui Omskin kaupunkiin, jonka sairaalaan Navalnyi kuljetettiin hoidettavaksi.

Sairaalan lääkärit sanoivat, että Navalnyistä ei löydetty myrkkyä, vaan että hänellä olisi ollut aineenvaihduntaan liittyvä sairaskohtaus, jonka aiheutti alhainen verensokeri.

Siperiasta Navalnyi siirrettiin hoidettavaksi Saksaan berliiniläiseen Charité-sairaalaan, jossa hän on maannut keinotekoisessa koomassa myrkytyksestä lähtien.

Charité-sairaalasta kerrottiin keskiviikkona, että Navalnyi on toipumassa. Hänelle voi jäädä kuitenkin pitkäaikaisia oireita.

Uutista täydennetty 2.9.2020 kello 19.31 ja vielä kello 22.29 presidentti Niinistön kommentiilla sekä myrkkyä koskevilla tiedoilla.

Putin-kriitikko Aleksei Navalnyi siirrettiin hoidettavaksi Berliiniin muutama päivä sen jälkeen, kun hänet myrkytettiin 20. päivä elokuuta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä