Kotimaa

Sauli Niinistö ja Vladimir Putin kävivät pitkän puhelinkeskustelun – presidentit keskustelivat Suomen ja Venäjän suhteiden lisäksi Navalnyin tapauksesta

Niinistö ja Putin keskustelivat maanantaina aamupäivällä myös koronavirustilanteesta ja suurvaltasuhteista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävivät pitkän puhelinkeskustelun maanantaina aamupäivällä.

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan Niinistö ja Putin vaihtoivat perinteiset uudenvuoden tervehdykset. Tällä kertaa kyseessä oli merkkivuosi, koska Suomen ja Venäjän diplomaattisuhteet täyttävät sata vuotta uudenvuoden aattona 31. joulukuuta.

Suomen ja Venäjän suhteiden lisäksi presidentit puhuivat laajasti sekä koronavirustilanteesta että suurvaltasuhteista ja asevalvonnasta. Presidentit jatkoivat myös aiempaa keskusteluaan Valko-Venäjästä, Ukrainasta ja Navalnyin tapauksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Venäjän johtavan oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin myrkytys on kiristänyt viime aikoina lännen ja Venäjän välejä. Kansalaisjournalisteista koostuvan Bellingcat-ryhmän tutkimusten mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB yritti myrkyttää oppositiojohtajan.

Navalnyi itse on kertonut, että hän onnistui huijaamaan myrkytykseen osallistuneen FSB:n agentin myöntämään myrkytyksen. Putin on kiistänyt väitteet Venäjän osallisuudesta tapaukseen.

Navalnyi myrkytettiin elokuussa, kun hän oli lentokoneessa matkalla Siperian Tomskista Moskovaan. Kone teki hätälaskun, ja Navalnyi vietiin paikalliseen sairaalaan. Sieltä hänet siirrettiin hoitoon Saksaan.

Laboratoriokokeissa selvisi, että Navalnyi oli myrkytetty novitshok-ryhmän hermomyrkyllä. Asian on vahvistanut myös Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Euroopan unioni on asettanut myrkytyksen takia pakotteita Putinin lähipiiriin kuuluville henkilöille ja yhdelle tutkimusinstituutille. Venäjä on asettanut EU:lle vastapakotteita ja kutsunut Saksan, Ranskan ja Ruotsin diplomaatteja puhutteluun.

Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapasivat Helsingissä kesällä 2019.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä