Sisäministeri Ohisalo: Ei ole minun tehtäväni arvioida, miten mieltä saa osoittaa – "Poliittisen kannanoton paikka ei ole vielä"
Julkaistu: 5.10.2020 klo 15:01Maria Ohisalo ei ota kantaa poliisin tai Elokapinan toimintaan viikonvaihteessa. Hän korostaa, että ensin tulee odottaa virallista selvitystä.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei ota toistaiseksi varsinaisesti kantaa viikonlopun sumutetapaukseen.
– Ensin tarvitaan selvitys ja Poliisihallituksen näkemys. Siinä kohtaa on poliittisen kannanoton paikka. Se ei ole vielä, hän totesi maanantaina järjestämässään mediatapaamisessa Säätytalolla.
Ministeri sai Helsingin poliisilta alustavan selvityksen tapahtumista jo viikonloppuna.
Varsinaista voimankäytön perusteita käsittelevä, yksityiskohtainen selvitys valmistuu myöhemmin. Ohisalo vahvisti, että myös eduskunnan oikeusasiamiehelle on tullut asiasta yhteydenottoja.
Sumutteen käyttö herätti keskustelua
Poliisi käytti viikonvaihteessa sumutetta Helsingin Kaisaniemenkadulla istuneisiin Elokapina-liikkeen mielenosoittajiin.
Liikkeen aiemmissa vastaavissa mielenosoituksissa poliisi on poistanut katuja sulkeneita mielenosoittajia kantamalla, ja näin oli aluksi myös lauantaina.
Sumutteen käyttö oli Helsingin poliisin mukaan lievin mahdollinen voimankäyttötapa, kun otetaan huomioon merkittävä liikennehaitta ja tilanteen kesto. Mielenosoitus kesti useita tunteja ja siihen osallistui pari sataa henkilöä.
Paikalta julkaistujen videoiden sekä myös mielenosoittajien itsensä mukaan poliisi varoitti sumutteen käytöstä asianmukaisesti ennen sen käyttöä.
MInisteri toivoo lisää avoimuutta
Ohisalo ei ottanut maanantaina tapaukseen kantaa muutoin kuin yleisellä tasolla sen enempää ministerinä kuin henkilökohtaisena näkemyksenäänkään.
Hän korosti, että voimankäytön perusteiden tulee olla selviä. Poliisin tulee myös edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista.
– Mielenilmaukset ovat onnistuneet Suomessa kymmeniä vuosia. Oliko tässä jotain aiemmasta poikkeavaa ja miksi poliisi on näin toiminut? hän kysyi viitaten työn alla olevaan selvitykseen.
– Jos käy ilmi, että ohjeistusta olisi syytä selventää, se varmasti tehdään.
Ohisalo sanoi, että poliisin voimankäytön perusteita olisi hyvä avata julkisuuteen nykyistä enemmän. Hän toivoi myös valmistuvan selvityksen tulevan julkiseksi.
Elokapina paikalla myös Säätytalolla
Elokapina-liikkeen mielenosoittajia oli paikalla myös Ohisalon tiedotustilaisuudessa Säätytalon pihassa. He eivät puuttuneet tilaisuuden kulkuun.
Liike vaatii hallitukselta voimakkaampia ilmastotekoja ja ilmastohätätilan julistamista.
Ohisalo ei ottanut kantaa liikkeen toimintatapaan, johon kuuluu väkivallaton kansalaistottelemattomuus.
– Ei ole minun tehtäväni arvioida, miten tässä yhteiskunnassa saa mieltä osoittaa, hän totesi.
Kommentit
Jätä kommenttiRami
7.10.2020 18:00
kyynelkaasua ja vielä pamppua olisi pitänyt käyttää enänpi.
veäräleoka
7.10.2020 10:13
Vertaanpa poliisin toimia urakoijoihin.
Pöllipinon päässä pokaralla varustautunut kuljetusyrittäjä oli ennen tuttu näky( vielä 60 luvulla ).
Hän nosteli pöllejä mutkarekkaan voimiensa äärirajoilla. Kun urakka rupesi ns. kusemaan puutavarayhtiöiden tehokkuusvaatimusten vuoksi. Urakoitsijan täytyi tehdä se johtopäätös, että koneelistetaan pöllien nostelu.
Vaikka mielenosoitus oli ns. laillinen se ei tarkoita sitä, että sovittuja sääntöjä rikotaan tahallisesti.
Säännöt ja lainkunnioitus ovat tarkoitettu myös vihreitä lähellä oleville ryhmille, koskee myös ministereitä.
Poliisi kantoi kadulta mielenosoittajia niinikään resussiensa äärirjoilla. Mutta kun kannettavia oli ja tuli enemmmän mitä kantamalla kerkesi raivata. Ainut toimiva konsti oli ”koneellistaa” tientukkijoiden poisto ja eikun kaasua.
Ps. Täytyyhän poliiseilla olla oikeus käyttää järeämpiäkin konsteja, vaikkapa kyynelkaasua jos käskyt eivät uppoa” uppotukkiin”.
Avutonta touhua
5.10.2020 22:48
Poliitikoillahan ei nykyään ole itsellään mihinkään asiaan mielipidettä vaan se pitää kysyä neuvonantajilta että mitä mieltä pitää olla .